доц. д-р Димитър Евстатиев

Имплантите не изключват мамографията

Анета Дженева 09 April 2012

Темата за опасните силиконови импланти, с които се движат около 1500 български жени, взриви мненията и на читатели, и на професионалисти. Сега ви предлагаме гледната точка на доц. д-р Димитър Евстатиев, началник на клиниката по пластична, възстановителна, естетична и лицево-челюстна хирургия към болница „Токуда”, председател на Българската асоциация по пластична, естетична и реконструктивна хирургия.


Доц. Евстатиев, опасно ли е да се прави мамография на жена с импланти? Нали може да се спукат от натиска на апарата?
Не съм съгласен с това твърдение, не трябва да се отрича мамографията. Сестрата, която я извършва, трябва да бъде предупредена и да внимава с натиска. Единственият недостатък на силикона е, че слабо пропуска рентгеновите лъчи и трябва да се направи модифицирана мамография по Eklund. Може да се прави и ядрено-магнитен резонанс, но само по показания на лекаря, защото там лъчението е по-високо.
Добре, до мамография или ядрено-магнитен резонанс се стига, когато лекарят се съмнява, че има някакво разкъсване на импланта. А мамологът може ли да го установи само с ехографски преглед?
Вярно е, че невинаги ехографията може да установи руптура (разкъсване). Но обикновено се вижда.
А какви симптоми подсказват на жената, че може да има повреда в импланта?
Промените в състоянието на гърдите протичат безсимптомно. Имплантът е като пломбата в зъба. Минават няколко месеца и жената престава да го усеща. Когато той се спука обаче, започват фибрози, цикатризации, възпаление на лимфните възли... Това не е обща инфекция, а локално възпаление.
А рак?
Открити са случаи на рак, но те не надвишават честотата на случаите при пациентки без импланти.
Но французите изнесоха данни за случаи на рак сред жени с импланти PIP в края на миналата година, когато избухна скандалът…
Не, това не се потвърждава. Не ми е ясно защо скандалът избухна през декември миналата година, след като още април 2010-а бяха забранени тези импланти. Година и половина след изтеглянето им от пазара се вдигна голям шум. Вероятно заради някакви икономически интереси.
Може би заради случаите на рак…
Няма рак, разберете. Нека да успокоим жените. Честотата на рака при жените с импланти не надвишава честотата на рака при жени без импланти. Теоретично всеки имплант може да се спука. При PIP проблемът е, че гелът е заменен с технологичен, несъвместим с обвивката. И затова сега тези импланти, дори и да не са спукани, е добре да се махнат. Не е спешно, но и не трябва да се чака безкрайно дълго.
А вие самият слагали ли сте тази марка?
Не. Най-много импланти PIP се сложиха по време на риалитито „Пълна промяна”, защото фирмата вносител финансираше шоуто. Аз бях поканен да участвам, но отказах, защото на кастингите видях, че участничките бяха с нисък социален статус. Какво става с пациентката след година, когато няма средства да поддържа тази илюзия? Сега една такава жена плаче: „Моля, дайте ми пари да си сменя имплантите.“ Добре, но не става така. Имплантите не са за всеки, само жени с определен стандарт могат да си ги позволят. Нали и мерцедесът не е за всеки.
Някои жени сменят мерцедеса си на 1 година, а имплантите... Какъв е гаранционният им срок?
Тук има малко политика на фирмите, които искат да продават повече. Твърди се, че на 10 години имплантите трябва да се подменят. Аз не съм напълно съгласен. Ще ви дам пример, макар и малко встрани от темата. Ако имате порцеланов сервиз за кафе и всеки ден си пиете кафето в него, а на десетата година счупите любимата чаша, кого ще обвините - чашата, че има износване на материала, или себе си? По подобен начин стои въпросът с имплантите. Аз смятам, че една жена с импланти трябва да бъде наблюдавана периодично от лекар, така както се ходи на зъболекар, на гинеколог. Най-малко на шест месеца трябва да се проверяват гърдите с ехография или мамография.

Клиниката, която ръководите, се ангажира с безплатни прегледи и с ниски цени на операции по показания. Разкажете повече за тази инициатива.
Болница „Токуда” предлага всеки вторник от 9 до 14 ч. до края на февруари безплатни прегледи на жени с импланти. Можем да продължим и през март, ако има интерес. Само за изваждането цената на операцията е 900 лв., а за подмяната е 1400 лв., като отделно се закупуват имплантите. Процедурата не е безплатна заради консумативите. Ако едно поставяне на импланти е 3500 лв., ние ще го правим за 1400. Това е за сметка на труда на лекаря, но е социална инициатива на „Токуда”. Вземете предвид и отличните условия, при които ще бъдат извършени тези операции, и отличните специалисти, които ще ги ръководят. „Токуда” винаги е била социално отворена и отговорна, не стоят на първо място парите.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР