Еуфория с дъх на златна ябълка

Производителите на парфюми щедро изсипват своята продукция по рафтовете в парфюмериите, без да „жалят” носовете ни

Александра Божимирова 04 January 2012

Golden Delicious на DKNY

Дойде ли есен, производителите на парфюми щедро изсипват своята продукция по рафтовете в парфюмериите, без да „жалят” носовете ни, които тотално се объркват в тази ароматна вакханалия. Сред цялото това многообразие трябва да имаш определен опит, за да избереш своя парфюм. Ето я моята селекция:

Golden Delicious на DKNY  Всичко, до което се допрат компании Ести Лодер - собственици на лиценза за парфюмите на Дона Каран - се превръща в злато. Предполага се, че такива са очакванията към поредната версия на хипер-успешния Be Delicious. Навършвайки 5 години, сочният, сладък, удивително неангажиращ и лесен за възприемане аромат се тунингова. Освен с топли, плътни и чувствени нотки на мускус, сантал и тиково дърво оригиналът е обогатен с флорална фасета от вода от портокалов цвят, момина сълза, бяла роза, мароканска лилия и ванилова орхидея. Golden Delicious е за истинските ценители и познавачи.

Valentina на Valentino  Валентино  казваше, че „мечтаната жена трябва да е навършила 30 години и към която ти се иска изтичаш и да останеш с нея”. Помирисвайки за първи път Valentina-та, се сетих за него. Не знам дали Валентино има принос в раждането на Valentina, знам само, че парфюмът мирише така, сякаш лично го е нарисувал и му е вдъхнал живот. Valentina е идеалът за жена на дизайнера, превъплътен в аромат - сложна, харизматична, чувствена и безкрайно елегантна.

Sensuous Nude на Estee Lauder Третото попълнение от семейство Sensuous е по-леко и от Sensuous, и от Sensuous Noir. Ароматната поредица се дължи на поемата на Майа Ангелу „Феноменална жена“, вдъхновила Карин Кури - върховна жрица на ароматите в компании Ести Лодер. Чувствеността  на Sensuous Nude сега е по-нежна – този аромат е мек, пудрен, сияйно чист и, ами, спокоен. Освен това той е като ласка за кожата, като сладък полъх, топъл и подканващ, ненатрапчив, нежен и неочаквано изкусителен.

Secret Potion на Christina Aguilera
  Да си го кажем направо - от този аромат направо струи секс. Виж, за него вярвам, че звездата е взела дейно участие в създаването, което е чудесно, защото в този случай е гаранция, че „тайната отвара, лекарство“ - това е буквалният превод на заглавието - ще си изпълни задачата. А именно - стреснати, трогнати и очаровани екземпляри от противния пол, готови да застанат на четири крака и да завият от желание. Парфюмът е откровено плътски, така че едва ли някой ще обърне внимание на фрази като „няма нищо по-секси от жена, която се чувства уверена в собствената си кожа“. Разбирай - която е готова да се разходи само по нея и по този парфюм.

Forbidden Euphoria на Calvin Klein
  Ако дизайнерът се слави с изчистени линии и минимализъм, последните му аромати не могат да се нарекат пестеливи. Когато вдъхвам от аромата, той ме удря право в малкия мозък и напразно се опитвам да определя къде свършват връхните нотки – на мандарина, прасковен цвят и ледена малина, кога ме връхлитат средните - на розов божур, тигрова орхидея и жасмин, и дали някога ще изгоня от носа си базовите - на пачули, мускус и нещо, наречено „кашмирени дървесини“. Цялостният ефект е като че сте прелъстени от синтетичен наркотик - и вие, и околните. Което най-вероятно обяснява защо тази разновидност на Euphoria се самоопределя като забранена.

The One Lace на Dolce&Gabbana  Вече с ново рекламно лице – прекрасната порцеланова кукличка Скарлет Йохансон. Тази жена е моята представа за физическо съвършенство. Готова съм на всичко, за да заприличам на нея, пък дори и да се напръскам с лимитирания The One Lace и да замириша на слива, бели цветя, жасмин, и ако след това ми е останала капка свян, момина сълза. Eфектът от този аромат е като да се пуснеш по дантелено бельо, макар и да не изглеждаш като Скарлет. Както казват за Мерилин Монро в последните й филми: „Тя вече не беше секси, но играеше така, че никой не разбра.“ Е, значи още тогава се е пръскала с The One.

Nina Snow Princess на Nina Ricci Ароматът е като вълшебен филм, сниман на каданс. Вдъхваш го и започваш бавно да пропадаш в снежна белота, да се рееш върху пухкав облак, да съзерцаваш тишината на зимната гора, на заскрежените прозорци, на улиците в бели дрехи. Филм, в който ти си Снежната принцеса, която изпраща на всички ароматен сън за любов и щастие. А сънят ухае на калабрийски лимон, на изкусително трио от карамелизирана ябълка, ванилия и пралина, обгърнати от дъх на мускус, бял кедър и ябълково дърво.

Idylle Eau Sublime на Guerlain Четвърто издание на Idylle, всичките дело на Тиери Васер, осмелил се не само да „стъпи в обувките” на няколко поколения парфюмеристи от династията Герлен. Но и да се пристрасти към българска роза в почти всяко творение. Има я и в Idyllе. За първи път се използват едновременно розова вода и розово масло и това, струва ми се, казва всичко за този парфюм- истинска любовна история.

Avant Garde на Lanvin  Ако бях мъж – слаб и богат, щях да се обличам само от Lanvin. Въпросът е дали щях да се пръскам с най-новия им аромат за мъже с доста предвидимото име авангард. Оказва се обаче, че създателите са ми приготвили изненада – това е аромат, на който му личи, че е скъп, а аз така обичам. Най-добре го описват думите на Албер Елбаз, произнесени по повод модата на поверената му къща: „Използване на благородни, грижливо подбрани суровини, внимание към детайла, модерност, усет към чистите линии и комфорта.“ А сега ми посочете мъж, достоен да го носи!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР