Стопкадър

От екрана до подиума и обратно – разходките на дизайнерите из филмовите класики в търсене на нова муза

Кристина Симидчийска 22 December 2011

Prabal Gurung в "Големите надежди"

Снимка: пресофис на марките, A.M.P.A.S., national film institute

От екрана до подиума и обратно – разходките на дизайнерите из филмовите класики в търсене на нова муза обикновено завършват с вдъхновяващ резултат. Този сезон не прави изключение

Prabal Gurung в „Големите надежди“
Американският дизайнер с азиатски произход напълно оправдава надеждите ни. За муза на последната му колекция спокойно можем да посочим забележителната Ан Банкрофт в образа на вечната младоженка на Дикенс мис Хавишам. Роклите й наистина заплашват да разбият сърцата ни – с метри прозрачен шифон, черна дантела, камъни и перли, преплетени в разкош, достоен за сънищата и на най-заклетите романтички.

Dsquared и Etro в „Непреклонните“
В римейка на едноименната класика от 1969-а братята Коен доверяват ролята на 14-годишната Мати Рос на бъдещата холивудска звезда Хейли Стейнфелд. Тя пък е толкова естествена в образа си, че бе въпрос на време да се трансформира в модно вдъхновение – лесно различимо в колекциите на Dsquared и Etro и дългите им палта, затегнати с груби колани.

Paul Smith в „Ани Хол“
Всезнаещата героиня на Даян Кийтън се завръща на подиума и официален отговорник за костюмите й е сър Пол Смит. Задачата му е добре позната: широки панталони с басти, вталени елечета, жилетки и сака в комбинация с вратовръзки, големи очила и черни лакирани мокасини – всички нехайно заети от гардероба на момчетата. И съвсем по вкуса на Ани.

Louis Vuitton в „Нощен портиер“
„Ние постоянно се завръщаме към темата за силната независима жена, а сексът е неизменна част от този образ – коментира стилистът на колекцията на Louis Vuitton Кейти Гранд. - Говорим за опасна и хитра героиня, която обича да оставя краката си на показ и обожава сексапилните обувки.“ Съвсем като образа фетиш на Шарлот Рамплинг в любимата на модната индустрия лента „Нощен портиер“ (1974).

Salvatore Ferragamo в „Работещо момиче“
Легендарното червено сако с подплънки на Сигорни Уийвър и развяващият се из улиците на Ню Йорк тренч на Мелани Грифит буквално водят свой живот във филма от 1988 г. и неведнъж са се оказвали обект на вдъхновение за дизайнерите. Този сезон е ред на Salvatore Ferragamo, чиито модели респектират с графичния си силует, широки рамене и строго излъчване. И очакваме всеки момент да ни попитат: „Желаете ли нещо? Кафе? Чай? Мен?“

Jil Sander и блондинките на Хичкок
Ким Новак във „Вертиго“, Типи Хедрън в „Птиците“ и „Марни“ – не е тайна, че ледените кралици на Хичкок са част от пристрастията на дизайнера Раф Симънс към филмите ноар. В колекцията му за Jil Sander те се оказаха идеално допълнение към обичайно изчистените фини силуети – с детайли като малки яки, големи копчета, заоблени рамене и широки ръкави, наситени цветове в контраст с дълги черни ръкавици.

Miu Miu в „Сянка от съмнение“
Един от най-хубавите филми на Хичкок е част от вдъхновението на Миуча Прада за нейната впечатляваща ода за 40-те. Главни героини в нея са непорасналите момичета и женствеността блестяща в целомъдрена скромност – подкрепена от изискан силует, звън на пайети, миниатюрни принтове и остри якички.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР