Фестивалът "Master of Art": Калас, Чаплин, Кокошка и другите

Още хубаво кино през април, ура!

Ирина Иванова 05 April 2018

Неустоими истории за изключителни личности от света на изкуството (и не само) ни очакват в програмата на фестивала за документални филми "Master of Art", който ще се проведе от 12 до 30 април в София, Пловдив и Варна. Представяме ви някои от най-интересните заглавия, а на www.masterofartfilmfestival.com ще откриете още много и всичките - изкушаващи!

„Чаплин на остров Бали”

Чарли Чаплин е на 43 г., когато през 1932 г. за първи път посещава екзотичния Изток – Сингапур, о. Бали и о. Ява. След тежък развод с втората си съпруга, актрисата Лита Грей, и след нахлуването на звука в киното, великият актьор се намира на житейски и професионален кръстопът. Затова - за първи път от цели 20 години - той си взима дълга почивка и заедно с брат си Сидни и асистента си, японеца Торачи Коно, заминава за Ориента, както англосаксонците наричат земите на изток от Суецкия канал в онези години. Този свят се запечатва в съзнанието на Чаплин завинаги и по-късно той на два пъти ще се връща тук. По време на първото си пътешествие обаче той и спътниците му заснемат с малката си кинокамера уникален филмов материал – балийските песни и танци, обичаите, хората, природата... Дори как самият Чаплин се учи да танцува... Документалният филм „Чаплин на остров Бали” на реж. Рафаел Мийе е изграден върху въпросния непоказван досега в своята цялост филмов материал, заснет преди цели 85 години и е завладяващо свидетелство за този неособено известен период от живота на гениалния комик.

"Мария и Калас"

Режисьорът Том Волф успява да се добере, освен до богат архивен материал, и до личната прислужница и иконома на оперната дива Мария Калас, които са като част от семейството й и познават живота й в изключителни детайли.  За разлика от повечето творби, посветени на страстната й и дори трагична личност, този документален филм не се занимава само с любовната й история с Аристотел Онасис, раздялата им заради Джаки Кенеди или пък прословутото й отслабване с 40 кг. за една година. Нито само с култовите й гурме рецепти, които тя събира от цял свят и почти никога не опитва, защото е вечно на диета. На фокус е преди всичко самата Мария Калас – нейните мисли, чувства и страхове, чути или прочетени в интервютата, писмата и записаните й разговори с някои от най-близките й приятели (Лукино Висконти, Пиер-Паоло Пазолини и т.н.). Задкадровият глас е на Фани Ардан. От 27 април пък, т.е. след края на фестивала, филмът ще бъде показван и в избрани кина.

 „Кокошка: живот и творчество”

Когато през 1886 г. в австрийския град Пьохларн, в семейството на златаря Густав, се ражда бъдещият художник Оскар Кокошка, в града избухва невиждан пожар. През дългия си 92-годишен живот Оскар Кокошка е убеден, че това е знак, че животът му ще е необикновен. Той е един от „светата троица” (заедно с Климт и Егон Шиле) на виенския сецесион като освен художник е и писател, драматург, любовник на живот и смърт, войник, беглец, скитник и поет. Любовната му история с фаталната Алма Малер, вдовица на известния композитор Густав Малер, е една от знаковите за началото на 20 в., а художникът е толкова влюбен в Алма, че прави кукла, приличаща на нея, но в човешки размер и я носи навсякъде със себе си. На Алма е посветена и една от най-известните творби на Кокошка - „Годеницата на вятъра”.

KOKOSCHKA Oeuvre-Vie from Color Grade on Vimeo.

 

И още:„Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик“, „Микеланджело: Любов и смърт”, „Тайният живот на Порт Лигат. Къщата на Салвадор Дали”, „Карлос Саура: Фотограф. Създаването на една книга”, „Разговори в бара с Чарлс Шуман”, „Етгар Керет: По действителен случай”.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР