Илиян Любомиров: Само поп и балерина не съм бил

Аз съм комерсиален в позитивния смисъл, защото вярвам, че човек трябва да изкарва пари от това, което прави. Изкуството си е изкуство, но в момента, в който има баркод, това е продукт.

Адриана Попова 14 December 2016

Снимка: Нина Абрашева

Къде в София става най-голямото струпване на красиви момичета, косите дълги, роклите секси, деколтетата по подразбиране, и изглеждат интелигентни като студентки от Бръшляновата лига? Не е концерт на индирок звезда, ако това си мислите. Събитието е в клуб „Перото“, представяне на стихосбирката „Лято“ на Илиян Любомиров, станал известен със стария си фейсбук аватар Августин Господинов.

По-рано същия ден Илиян почти виси от предната врата на ретротрамвай, който обикаля центъра на София, за да промотира книгата му. Трамваят дрънчи радостно, поетът е на 26, с бяла риза, тиранти, папийонка, искрящи сини очи и зъболекарска усмивка, красив, млад и очевидно умен. Истински триумф на расата.

Поезията му е изразено хетеросексуална по думите на неговия ментор – писателя Недялко Славов. Коя жена би устояла на заплахата: „ще съблека грима ти/ точките на роклята/ другите мъже/ тъгите/ едно сега/ e повече от всяко/ завинаги.“ Стихотворението е „Високо гола“ от новата стихосбирка. Предишната се казва „Нощта е действие“, също издадена от „Жанет 45“. Първият й тираж е изчерпан за по-малко от седмица.

„Лято“ е първата книга със стихове у нас с продуктово позициониране на марка кафе и това е само една от линиите на хейтърските атаки към Илиян – че е суперкомерсиален. Това не го трогва, нито стряска. Популярността му расте заедно с количеството награди и интервютата, които дава безмилостно, съосновател е на Творческата академия „Валери Петров“ в НДК – писателски курсове с известни литературни разбойници,  номиниран e за „Будител на младите“ в инициативата на FM+ за избиране на „Будител на годината“. Самият той казва, че е по-скоро възбудител.

Един светец с подобен професионален никнейм – Августин Блажени, беше казал: „Всички искат да бъдат блажени, но не всички могат.“ Изглежда, че Илиян го може. Или поне го изиграва, защото с него никога не можеш да си сигурен.

На представянето на стихосбирката ти в „Перото“ видях момичето с най-голям бюст, което съм срещала на живо. 

Казва се Таня. Аз съм ценител на естествените дадености у жените. С поезията започнах, защото се влюбих в една дама с още по-големи от на въпросната Таня, 75F. Мацката беше на 18 и исках да я впечатля, пишейки много кратко. Така си ми и остана.

Какво стана със 75F?

Бях й кавалер на бала. Това е единственият момент, в който съм имал гадже, по-малко от мен, и беше много неловко. Чувствах се като чичко, въпреки че тя беше само 4 години по-малка. Гаджетата ми винаги са били с 10-15-20 години по-големи от мен. В момента не поддържаме отношения. Нямам идея как са се развили нейните особености, да се надяваме, че гравитацията още не ги е уловила в примката си.

Четох, че си „щастливо обвързан“.

Така се случи, че заминах с предишното ми гадже в Созопол, за Аполония, там се разделихме, докарах си дискова херния и се върнах с друго гадже, но вече не съм с него.

Бърз си.

Закъде да ги бавя. Имам приятелка, която живее в Драгичево. По принцип пернишките коли, гастарбайтерите, които пътуват към София, спират на спирките на автобусите и питат – искате ли да ви закарам на цената на билетчето. Приятелката ми чакала на спирката с друга жена, спрял някакъв пернишки джентълмен, попитал – искате ли да ви закарам. И се качили. Другата жена казала – много ме е страх, за първи път се возя така. Шофьорът се обърнал, погледнал я, тя била на около 37-38, и казал: а, госпожа, няма за кога да ви е страх. Страхотни са тези хора, на мен първите ми 7 години са пернишки и много си пазя пернишкото тяло и созополската душа... Та и аз няма за кога да ги бавя нещата. Живеем тук и сега. Но от такова живеене се докарват болки в кръста.

Ти нямаше ли спортна закалка?

Тренирам карате от 15 години, даже станах световен вицешампион. Световното беше в края на април, след това рязко спрях да тренирам. Качих и малко килограми и това се отразява. Най-тежко ми е, че сега не мога да спортувам. Има дни, в които получавам страшно много хейт, зад маската аз съм чувствителен човек и тази енергия залепва по мен. А с тренировки най-добре се чисти съзнанието.

следваща страница »
3 КОМЕНТАРА
3
Камен
16 January 2017, 14:19

Ава, и мен Илиян ме кефи като човек - най-вече заради това, че е прям и дързък. Това може някои да ги стяга чепикът, но важното е, че на него му е добре и прави света около себе си такъв, какъвто на него му харесва. Моите възгледи за живота са същите и в много отношения си приличаме с него - дори само заради това, че харесваме и двамата по-зрели жени, сърни и елени и Веско Маринов. :-)

2
Камен
16 January 2017, 14:16

До #1:

1
AVA
15 December 2016, 12:35

Странно... прави впечатление на изключително арогантен и неприятен тип, но някак си го харесах. "Творчеството" му не успях, но фактът, че има ясна позиция и не се лицемери да я заяви го прави симпатичен.
Определено е интересен.

ТВОЯТ КОМЕНТАР