Какво трябва да знаем за очистването

Според проф. Зоя Горанова, специалист по китайска медицина и акупунктура

Ваня Шекерова 16 May 2011

Според проф. Зоя Горанова, специалист по китайска медицина и акупунктура

Все по-често говорим за детоксикация на организма и прибягваме до различни методи и средства за детокс, които ни предлагат в студиа за красота или в сайтове в интернет. Често обаче не сме много наясно какво и защо трябва да направим, за да разтоварим организма от токсините. За помощ и няколко ценни съвета се обърнахме към проф. Зоя Горанова. Ето какво научихме от нея.  

- Органите, които са отговорни за очистването на организма, са черният дроб, дебелото черво, бъбреците и белият дроб. Промените по кожата – акне, сухота и лющене, брадавици, бенки, промяната на ноктите се дължат на натрупани в организма токсини най-често поради затруднения в работата на белите дробове.

- Долните крайници страдат при нарушения във функцията на бъбреците, дебелото черво и черния дроб. Изпотяването на краката не е нормално, то е сигнал, че бъбреците са затормозени и не могат да си вършат работата както трябва. Умората в краката, удебеляванията на стъпалото, изхвръкването на кокалчета, промяната в ноктите са сигнал за затлачване с токсини вследствие на дисфункция на някой от очистващите органи.

- Най-добрият начин да се подпомогне работата им чрез храненето са постите. Християнството не е само религия, а училище за качество на живота на човека. Постите са феномен, който има своя аналог в китайската медицина. В Китай имат т. нар. Селскостопански календар, според който празнуват не Нова година, а началото на новия цикъл на живота в природата. И той започва с очистване на организма на човека.

- Напролет трябва да се подпомогне работата на черния дроб, който елиминира токсините. Неговата активност не бива да се затрупва с тежки храни. Препоръчително е да се стимулира с консумацията на зелени листникови зеленчуци и кълнове. А за балансиране на работата на далака се яде сладко – организмът го подсказва със спонтанен глад за нещо сладичко.

- През коледните пости организмът трябва да се подготви за консумацията на по-тежки храни през зимата, за липсата на пресни плодове и свежи зеленчуци. Тогава се разтоварват бъбреците чрез сурови ядки, орехи, кестени, семки, най-вече тиквени, както и тиква след всякаква термична обработка. Прекрасна храна са всички кореноплоди – моркови, пащърнак, ряпа, гулия. Кореноплодите са балсам за бъбреците – корените на нашия живот според китайската медицина.

- Малко известно е, че от бъбреците зависи костната плътност. А те обичат топло. Така че е много важно нито те, нито цялото тяло да бъдат охлаждани и преохлаждани по всяко време на годината и особено през зимата. Тогава, освен да се обличаме добре, трябва и да наблегнем на топли супи и загряващи храни като например хрян и женшен. Между другото китайците препоръчват женшен само през студените месеци на годината.

- Най-добрият начин за детокс е пиенето на вода. Но не каква да е вода, а чиста, изворна. И тъй като нямаме достъп до нея, можем да прибегнем до замразявана и размразявана вода – тогава тя се пречиства, минала през кристално състояние. 

- Количеството на водата, от което човешкият организъм се нуждае всекидневно, е индивидуално. Според един много нашумял напоследък в САЩ лекар от ирански произход – д-р Ф. Батманджелидж (наричат го д-р Батман, защото не могат да произнесат дългото му и трудно за изговаряне персийско име), то е по 30 мл на килограм телесно тегло. Т.е. ако тежите примерно 70 кг, трябва да пиете по около 2 л вода на ден.

- Най-голяма полза от водата има, когато към нея е прибавена сол. Но не рафинираната бяла готварска сол, а морска или каменна. ½ чаена лъжичка от такава сол се разпределя по щипка във всяка изпита през деня чаша вода.

- Подходящи за детоксикиране на организма отвън са японски пластири за ходилата. Те се залепват на чисти крака вечер преди сън и на сутринта се изхвърлят. За да има ефект приложението им, трябва да се използват най-малко 40 нощи – за толкова време черният дроб напълно обновява клетките си. За повече инфо: www.kenrico-bg.com

- Ваничките за крака, които вече има в доста салони за красота, също са добри за  детоксикация. Но тъй като те са по-агресивни в сравнение с пластирите, заедно с токсините извличат от организма и полезни вещества. Затова по времето, в което се прилагат, трябва да се пият витамини и минерали. Освен това при хора над 40 години процедурите с ванички трябва да са не по-чести от 2 пъти седмично, при по-младите може да се правят и през ден.

- Сред модерните методи за детоксикация са и микровълнови апарати, които влизат във вибрацията на патогенните микроорганизми и свободните радикали и по този начин ги деактивират. Такъв апарат вече има в кабинета на д-р Радослав Тошков.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР