кодекс на красотата

Често използваме дълъг списък от правила, тайни и табута, без да предполагаме, че много от тях са далеч от истината.

Свобoда Сидерова 03 April 2009

Ще се опитаме да развенчаем някои от най-популярните митове за ботокса, фотоподмладяването, лазерната епилация и мезотерапията.


Ботоксът е стрес за мускулите

Нищо подобно. Ние се смеем, плачем, мръщим нос или вежди, а мимическите мускули в същото време работят. Дори по време на сън чертите на лицето не се отпускат напълно. Защо да не дадем почивка на мускулите? Ботоксът принудително стопира мимическите гримаси и кожата се наслаждава на заслужената почивка. Така че за никакъв стрес не може да става дума.

С ботокса можете да се отровите

Абсолютно безпочвено твърдение. Вярно е, че съдържа отрова - ботулин, но само от типа А. Бактериите, от които се получава (същите в бомбиралите консерви, които предизвикват страшната болест ботулизъм), съдържат 17 типа токсини. Да не говорим, че ботоксът многократно се пречиства и разрежда. Освен това действа локално. Специалистите твърдят, че ботоксът е далеч по-безопасен от аспирина и антибиотиците.

Ботоксът се натрупва в огранизма и след няколко години се проявява опасното му действие

Това не може да стане, тъй като ботоксът се елиминира от организма за 3 седмици. А ефектът му продължава няколко месеца. Лишено от научен смисъл е и твърдението, че ботоксът не действа на хора, които са се тровили някога с гъби или консерви. Действително някои са устойчиви към ботокса, но причината е силната имунна система, която мигновено неутрализира токсина на ботулизма. На такива хора е безпредметно да се прави ботокс.

Към ботокса се привиква

Ботоксът не предизвиква физиологическа зависимост. Това е 100% доказано. Човек си прави ботокс не защото организмът му има нужда от отрова, пък била тя и в минимални количества, а защото иска добре да изглежда. След като действието на препарата свърши, лицето се връща в предишното си състояние. Какво следва? Нова инжекция! Едва ли стремежът към младост може да се нарече психологическа зависимост, въпреки че в някои случаи е точно така.

Ботоксът в подмишниците или дланите срещу прекомерно изпотяване нарушава терморегулацията

В тези случаи ботоксът блокира функциите на нервите, свързани с потните жлези. Но това съвсем не означава, че потта интензивно ще се отделя от други части на тялото. Просто огранизмът ще я произвежда в нормално количество.

Лазерът е най-ефективната анти-ейдж процедура

Нито една anti-age методика не може да се сравни с ефективността, и най-вече с безопасността на фотоподмладяването и радиочестотния лифтинг. Според специалистите последният е не само сензационен пробив в областта на апаратната козметология, но и безоперационен аналог на фейс лифтинга, тъй като притежава видим стягащ ефект. При фотоподмладяването освежаването на кожата и намаляване на размерите на порите са видими след, забележете!, втория сеанс. Функциите на лазера са разнообразни - с него също може да се стимулира колагенът, да се шлифова кожата, да се заличат червени или тъмни петна... Но възможните усложнения от рода на термични изгаряния го лишават от първото място в индустрията на красотата.

На фотоподмладяване най-трудно се поддават петната от възрастта

Точно обратното. Най-трудно се повлияват не старческите петна, а едва забележимите. Обяснението е просто - пигментът в последните не е достатъчен (именно пигментът поглъща интензивната пулсова светлина). «Упоритите» петънца могат и да не изчезнат след 5-ия сеанс, но в края на краищата ще отстъпят.

 Фотоепилацията е по-ефективна от диодния лазер

И при двата типа епилация мишена за светлината е пигментът в луковицата на косъма. На практика фотоепилацията е по-старият тип техника. В последно време се смята, че именно диодният лазер е най-прогресивният и най-ефективен метод за обезкосмяване и ефектът му е най-продължителен.

Лазерната епилация предизвиква рак

Опасни са ултравиолетовите вълни, които за щастие липсват в лазерния лъч. Така че, по-скоро посещението в солариум би могло да провокира рак, отколкото лазерната епилация.

Целта на мезотерапията е корекция на бръчките

Отчасти е истина. Мезотерапията освен че подмладява, лекува целулит и косопад. В резултат на подкожното вкарване на витамини, микроелементи, аминокиселини, фактори на растежа и антиоксиданти, клетъчният метаболизъм и микроциркулацията се активират, а оттук се засилват елиминирането на токсини и синтезът на колаген и еластин. Но това не е всичко. Инжектирането на медикаменти, и то в акупунктурните точки, стимулира енергийния потенциал на целия организъм. Да не говорим, че големият брой убождания действа като рефлексотерапия. Мезотерапията се използва още в травматологията, спортната медицина, стоматологията...

За мезотерапия могат да се използват пълнители с хиалуронова киселина от рода на Restylane

Не бъркайте мезотерапията с контурната пластика. Целта на последната е попълване на бръчките и придаване на обем. След като хиалуроновата киселина се усвои от организма, кожата се връща в изходно състояние. Принципът на мезотерапията е съвсем друг - тя не премахва бръчките и не запълва местата, където са се появили, а активира вътрешните резерви на организма. В резултат кожата се уплътнява и се подобрява цветът й. Действително коктейлът, който се използва при мезотерапия, включва и хиалуронова киселина (може да се използва и самостоятелно), но тя е съвсем различна от тази в пълнителите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР