За диетите, кафето, солта и минералните води

Д-р Гайдурков отговаря на въпроси на читателки.

Мариана Антонова 21 October 2010

Защо едни хора се хранят обилно, а са слаби, други са вечно на диета и са пълни?
Защото както не сме еднакви по физиономия, така и обменните ни звена имат специфики на всички нива. От друга страна, когато например е увреден стомашно-чревният тракт, храната не се обработва и усвоява достатъчно. А ако щитовидната жлеза е с хиперфункция, храната се изгаря скоростно. От личен опит знам, че болни и пълни хора се лекуват по-лесно, отколкото болни и слаби. А най-трудно се лекуват много болни и много слаби. Така че не е важно дали килограмите са много, а дали са пълни със здрава и чиста тъкан, която функционира нормално, или с токсична с отпадни вещества и отрови. Затова съветът ми при обилно хранене и ниско тегло е да си направим пълна кръвна картина, в която са включени параметри, указващи за нашата обмяна. Изследването е рутинно и се прави във всяка голяма лаборатория у нас.

Чувала съм, че да пиеш вода по време на хранене е вредно, защото разтяга стомаха и започва още повече да ти се яде. И обратното: ако пия вода по време на хранене, ям по-малко и получавам по-малко калории. Кое е вярно?
Желанието да пием, докато ядем, се е появило, когато сме включили в менюто си технологично преработени индустриални храни, много по-концентрирани, отколкото  естествените. Затова ако ядем индустриална храна, е правилно да я разреждаме с течности, но само между храненията, за да не разреждаме финия и точно пропорциониран смилателен сок. Правим ли го, храната не се усвоява правилно, започват да виреят различни ферментативни бактерии, включително и прословутият хеликобактер пилори, който разяжда лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. От друга страна, когато имаме в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци, е излишно да се наливаме с вода просто защото те я съдържат в голямо количество. Много лекари смятат, че организмът не може да се саморегулира и че трябва насила да пием вода, защото често сме дехидратирани, без той да дава сигнал. Според мен обаче нашият организъм е компютър, който перфектно индицира колко вода да пием на ден. От нас зависи правилно да стопанисваме тази съвършена система. Да й подаваме правилното гориво, а не примерно бензин на дизелова кола.                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Вярно ли е, че е хубаво в топлото да се пие подсолена вода или подсолен айрян?
Доста колеги го препоръчват, но натриевият хлорид далеч не е основната сол, която се губи чрез потта и въобще при високи температури. Когато добавим повечко сол във водата или айряна, ние губим калий, магнезий и много други фини микроелементи и създаваме дисбаланс. А тайната на здравето е баланс. Прекрасни за жегата са фрешовете от плодове и от зеленчуци. Примерно морковеният сок отлично би попълнил солевия състав, който сме изгубили при потенето. 

След диета винаги започва да ме боли стомахът. Защо?
Може би защото когато след диета се връщате към регулярния ви начин на хранене, не сте спазили задължителния буферен период от седмица или десетина дни, в които постепенно да включвате другите храни. За мен обаче е важно да уточним понятието диета. По определение това е храненето на болния човек. Здравият няма нужда от диета, а от здравословен стил на хранене, адекватен към човешкия организъм и към индивидуалните му специфики. Затова е несериозно, ако сте взели някаква диета примерно от интернет или от съседка. Промяната на храненето трябва да става под наблюдение на специалист, който да помогне да преминем плавно към здравословен стил на хранене. Разбира се, не става дума да станем зависими от някой диетолог, а да се научим умело да стопанисваме себе си. Не е толкова трудно.

Ако постоянно дъвча дъвка, губя калории. Вярно ли е?
Вярно е, че дъвчейки дъвка, ще загубим минимална доза калории, но е по-съществено, че ще нарушим процеса на храносмилане. Така че дъвката - от 15-20 минути до половин час. След това тя става вредна, защото започва да завъжда бактерии. Освен това, като дъвчем непрекъснато, провокираме фалшиво храносмилане. Отделят се слюнка, стомашен сок, секрет от други жлези и когато стомахът няма какво да смила, започва да смила собствената си лигавица.

Наистина ли има продукти, които помагат за отделянето на мазнините от организма?
Това са живите храни. Живата храна е конструирана така, че когато клетките се сдъвчат, те отделят смилателни ензими и се самосмилат. Примерно един прясно изцеден сок. При пастьоризирания, фигуративно казано, е излязъл духът от бутилката. И за да бъде метаболизиран в организма, той ще вземе доста от нашите резерви.  
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР