Торта della Nonna

Диана Шингарова 13 November 2022

Снимка: Диана Шингарова

Това е елегантен, красив и вкусен десерт, който може да опитате във Флоренция.

Необходими продукти: Ще ви трябва маслено тесто, най-добре домашно приготвено. За него са ви необходими 2 ч.ч. брашно, ½ ч.ч. захар, 120 г студено масло на кубчета, 1 яйце, кора от 1 лимон, ¼ ч.л. бакпулвер, щипка сол
В купа пресейте брашното и добавете всички сухи съставки и настърганата кора от лимон. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета и разбъркайте с шпатула. Омесете с ръка до получаване на гладко тесто, оформете на топка, завийте в стреч фолио и охладете за 30 мин. Разточете върху набрашнен плот блат с дебелина ½ см. Разстелете тестото върху тавичка за тарт или пай, оформете крайчетата красиво и надупчете основата с вилица. Приберете в хладилника за 30 мин. преди да го използвате.

За крема: 5 жълтъка, 2,5 чаши прясно мляко, ¼ царевично нишесте, ⅓ ч.ч. захар, ванилия. Пригответе, като затоплите млякото, без да завира. В купа разбийте жълтъците и захарта, добавете нишестето. Добавете млякото, като бъркате постоянно, за да не се пресече. Върнете сместа на огъня и бъркайте до сгъстяване на крема. Прехвърлете в купа и покрийте със стреч фолио, за да не хване коричка. Като изстине, приберете в хладилника.

Начин на приготвяне: Извадете формата за печене със студеното маслено тесто и напълнете с охладения крем, поръсете с ¼ чаша кедрови ядки (накиснати за 5 мин. в студена вода) и печете в предварително загрята на 1800C фурна за 50 мин. или до златисто. Извадете и оставете да се охлади напълно. Преди да поднесете, поръсете с пудра захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР