Голф за начинаещи

Никога не казвай „никога“, гласи една мъдрост в живота. А аз винаги казвах „никога“ при идеята да тръгна на голф.

Елка Влаховска 03 July 2010


Никога не казвай „никога“, гласи една мъдрост в живота. А аз винаги казвах „никога“ при идеята да тръгна на голф. И убеждавах приятелката си, която от две години страшно се запали, че това е предимно мъжки спорт и че да, ако иска да срещне някой богат джентълмен, сигурно правилно е избрала мястото да го търси, но не, благодаря, аз предпочитам да отида на масаж, на козметик или да се поразходя в мола. Най-лошото от всичко беше обаче, че обичайните ни съботни срещи със сладък лаф и бяло вино от само себе си отпаднаха заради нейното пристрастяване към голфа. Накрая аз се предадох. Така че когато отново ми каза: хайде да отидем на голф, а след това ти обещавам и масаж, и спа, и гурме ресторант, и да си говорим до зори, ми прозвуча много добре.




Дестинация: голф и спа клуб „Правец”, речено сторено. При това е само на 45 минути от София. Въздухът е прекрасен, голф игрището е невероятно красиво, обградено в далечината от меките извивки на Стара планина. Според наученото в часовете по йога дишам дълбоко, за да преодолея страха - от това, че съм абсолютно непохватна със стик в ръка. „Клъб“ се нарича, поправят ме. Е, добре, непохватна, при това и невежа. Но инструкторът Уилям Дау, голф професионалист, е изключително търпелив и някак си неговото спокойствие се предава и на мен. Слагам си меката голф ръкавичка на лявата ръка, хващам стика, пардон клъба, и се опитвам да заема правилната стойка за удар, както ми я показва инструкторът.
Започваме да упражняваме ударите и тогава отново изпадам в шок. Та аз съм играла толкова години тенис на корт, че да държа ракета в ръка и да насочвам топка, накъдето поискам, за мен е като да дишам. А тук – първи удар и клъбът се устремява във въздуха, но топката, уви, не е помръднала от земята. Втори удар – пак същото. С третия успявам да откъртя чим от тревата, но не и да уцеля топката. И поглеждам виновно. Насреща е отново усмивката, която ме насърчава да продължа. При осмия удар топката полита. И чувам заветното „Браво!“ Политам и аз. След час, в който вземам първия си урок по голф, разглеждам новото игрище, ходим пеша или се возим с бъгито по алеите и приятелката ми казва: е, хайде, да отиваме сега в спа центъра, както искаше. - А, време ли е, изумявам се. Защо не останем още малко на голф игрището?   


Ако отседнеш в хотел Riu Pravets Resort, получаваш 15 процента намаление за заниманията в Голф академията. За да излезеш на голф игрището, трябва да вземеш поне 7-8 урока с професионалист на тренировъчното игрище и впоследствие да изиграеш 9 дупки на основното игрище. Един индивидуален урок с инструктор е  60 минути за 40 евро. Можеш и да се упражняваш сам, като си вземеш  кофичка с 50 топки, които горе-долу изиграваш за 40 минути. Тя струва 8 лева, колкото един билярд например. Виртуалната голф стая е 60 лв. на час с инструктор и 30 лв. на час, ако тренираш сам. Повече информация на www.pravets-golfclub.com. “Правец” притежава характеристиките на ексклузивните голф курорти – 4-звезден хотел със специален “екзекютив” етаж и салон, голф симулатор, конферентен център с 450 места, SPA&Wellness център Victoria, разположен на 3000 кв. м, пиано-бар, казино, нощен клуб “Шатрата” от веригата “Най-клуб”, фотосафари, джетове, кану-каяк, велосипеди, пикник, възможност за лов и риболов, екотуризъм – добро място за лятна ваканция. 


Други адреси за лятно училище с клъб в ръка:
St. Sofia Golf Club  www.stsofiagolf.com
Lighthouse Golf Resort&Spa www.lighthousegolfresort.com
BlackSeaRama Golf Resort www.blacksearama.com
www.bggolftours.com
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР