В сезона на гроздето: защо е полезно и по колко да ядем
eva.bg 05 September 2025
Гроздето е един от най-старите култивирани плодове в света и от хилядолетия присъства както в храната, така и в културата на различни народи. Макар често да го свързваме с производството на вино, самият плод има редица доказани ползи за здравето, които го правят ценна част от ежедневното меню.
На първо място, гроздето е богато на антиоксиданти, включително ресвератрол – съединение, което се съдържа основно в обвивката на червеното грозде. Редица изследвания показват, че ресвератролът може да подпомогне здравето на сърцето, да подобри кръвообращението и да намали риска от някои хронични заболявания. Освен това антиоксидантите в гроздето играят роля в забавянето на процесите на стареене и в защитата на клетките от увреждане.
Гроздето е и източник на витамини C и K, както и на минерали като калий и магнезий. Тези вещества поддържат нормалното функциониране на имунната система, укрепват костите и допринасят за регулирането на кръвното налягане.
Друг важен аспект е съдържанието на фибри в гроздето. Те подпомагат храносмилането и създават чувство за ситост, което прави плода подходяща междинна закуска. Водното съдържание също е високо, което помага за хидратацията на организма.
Ползите от гроздето не свършват дотук. Последни проучвания свързват редовната му консумация с по-добра мозъчна функция и концентрация. Някои учени предполагат, че антиоксидантите в гроздето могат да подпомогнат паметта и да предпазят от когнитивен спад.
Разбира се, гроздето е и изключително вкусен плод. Може да се консумира сурово, в салати, десерти или да се добавя към смутита. Сушеното грозде – стафидите – също запазва голяма част от полезните си качества и е удобен вариант за бърза енергия.
Въпреки всички ползи, лекарите напомнят, че както при всеки сладък плод, умереността е важна, особено за хора с диабет или чувствителност към захари.