Cinelibri 2024 в четири интересни адаптации

18 October 2024

Фестивалът CineLibri и тази година включва в програмата си някои от най-любопитните адаптации на сезона. Темата за лудостта за двама продължава и в тези няколко заглавия. 

ВРЕМЕ ЗА ЖИВОТ

Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд са великолепни като Алмат и Тобаяс в тази любовна история. Двамата се срещат случайно, когато тя го удря с колата си, а тази среща се превръща в дълбоко и силно чувство, което   проследяваме с всичките му перипетии във времето. Филмът беше представен на филмовия фестивал в Торонто и е продуциран от компанията на Бенедикт Къмбърбач. Историята успешно забърква няколко актуални теми през призмата на любовта на двамата главни герои. Алмат е професионален готвач и постоянно отстоява мястото си, не е готова да бъде майка. Обстоятелствата в живота на двамата обаче така се нареждат, че всичко, за което са се борили, се променя рязко.

В ОЧАКВАНЕ НА ДАЛИ

Какво се случва, когато професионален готвач и амбициозен собственик на ресторант се събират на едно място, опитвайки се да привлекат самия Салвадор Дали като клиент? Испанският режисьор Давид Пуйол ни пренася в Кадакес, където е резиденцията на ексцентричния художник и неговата муза Гала. Случайно попадналият там готвач Фернандо и собственикът Джулс обединяват сили в тази сърдечна комедия, за да успеят да накарат Салвадор Дали да дойде в техния ресторант, посветен на неговия талант. И най-важното условие е храната да му хареса!

ПАРТЕНОПА

Партенопа е една от сирените в гръцката митология, известна с девичия си глас и с легендата за основаването на Неапол. Но Партенопа е и героинята на Паоло Сорентино, загадъчна и безгрижна изкусителка, която се наслаждава на свободата и младостта си. А дебютантката Челесте Дала Порта е фантастична за ролята на тази красива, харизматична и обичаща живота и сексуалните удоволствия млада жена. Тя не спира да бъде себе си, каквото и да ѝ подхвърли животът. Компания ѝ правят и имена като Гари Олдман и Стефания Сандрели. Филмът беше номиниран за „Златна палма“ на фестивала в Кан тази година.

ТУПТЯЩИ СЪРЦА

Филмът разказва невероятната история на двама души в рамките на две десетилетия. Момиче от горната средна класа и момче със скромен произход се влюбват, но след време се разделят. Той попада в неподходяща среда, вследствие на което прекарва 12 години в затвора. Но любовта им не е изгаснала и е толкова красиво пресъздадена чрез страхотен саундтрак и на няколко места чудесна хореография. Режисьорът Жил Льолуш адаптира едноименния роман на Невил Томпсън и ни оставя с много хубава вяра в истинската любов, която никой не може да ти отнeме. Независимо от обстоятелствата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР