Успешните японски техники за продуктивност, дълголетие и грижа за другите

Работохолици и дълголетници - как го правят японците?

04 October 2024

Снимка: shutterstock

Японското трудолюбие и работохолизъм е пословично - дисциплина, точност, отдаденост, честност, лоялност и екипен дух. Склонността им към прекомерна работа всъщност отразява японския дух на групова солидарност.

5S

Методологията на 5S е най-добре обобщена от философията „място за всичко и всичко на мястото си“. Тя се състои от пет стъпки, които ако се следват, създават по-организирано и продуктивно работно пространство. На японски, а и на английски, това са точните думи за тази методология.

Sort (Seiri): Изхвърлете това, което не е необходимо.

Straighten (Seiton): Организирайте това, което остава след сортирането.

Shine (Seisou): Почистете и проверете работното си място.

Standardize (Seiketsu): Стандартизирането, методът за поддържане на първите три стълба, създава последователен подход, с който се изпълняват задачите и процедурите.

Sustain (Shitsuke): Поддържането, създаването на навик за правилно поддържане на правилните процедури, често е най-трудният S за изпълнение и постигане. Sustain се фокусира върху определянето на ново статукво и стандарт на организация на работното място.

Pomodoro (Помодоро)

Тайната на ефективното управление на времето, увеличаване на производителността и минимизиране на претоварването е... да мислим в домати, а не в часове. Първоначално може да изглежда глупаво, но милиони хора се кълнат в променящата живота сила на техниката Pomodoro. (Pomodoro е домат на италиански)

Този популярен метод за управление на времето изисква от вас да редувате pomodoros — фокусирани работни сесии — с чести кратки почивки, за да насърчите постоянната концентрация и да предотвратите умствената умора. Например - работите фокусирано 25 минути, 5 минути почивате. И така цял ден.

Nemawashi (Немаваши)

В японския бизнес nemawashi означава постигане на консенсус чрез дискусия с всеки член на дадена група за вземане на решения. Обикновено се провежда преди официална среща. Nemawashi идва от мисленето, което се стреми да изгради консенсус чрез прозрачна комуникация със заинтересованите страни и лицата, вземащи решения. Произлиза от света на японското градинарство, където се използва специална техника за разкриване на корените при пресаждане на дървета. В този процес на всяка част от кореновата система се обръща индивидуално внимание и се подготвя за предстоящата промяна. В корпоративния контекст nemawashi работи по подобен начин, тъй като всяка част от организацията се изслушва и нейните нужди се разглеждат чрез индивидуални дискусии и малки срещи.

Освен дисциплината и работохолизма, дълголетието и начинът на живот на японците са не по-малко впечатляващи - качествена храна, малки порции, разходки сред природата. Гостоприемството им също е пословично, както и вниманието и грижата за околните.

Hara hachibu (Хара хачи бу)

В Окинава произнасят тази вдъхновена от конфуцианството поговорка, преди да започнат храненето: hara hachibu – напомняне да спрат да ядат, когато стомасите им са пълни на 80 процента. Тази културна практика на ограничаване на калориите и внимателно хранене е част от причината Окинава да има по-висок процент столетници от където и да било другаде по света.

Когато погледнете чинията си, преценете как ще изглеждат 80% от това количество. Може би това са две трети от храната в чинията ви. Стремете се да се чувствате удовлетворени и вече да не сте гладни, а не сити.

Shinrin-yoku (Шинрин-йоку)

Японското изкуство Шинрин-йоку (Shinrin-yoku) възниква през 80-те години и буквално означава горско къпане (шинрин - гора, йоку - къпя се). Шинрин-йоку подчертава терапевтичните ефекти от прекарването на време сред природата.„Къпането в гората" се превръща в жизненоважна част от превантивното здравеопазване в Япония и доказано води до по-здравословен начин на живот за хора от всички възрасти.

Оmoiyari (Омояри)

Оmoiyari буквално означава алтруизъм, симпатия, емпатия и просоциално поведение.Omoiyari е съчувствието и съпричастността към другите, което води до обмислено действие. За да практикувате omoiyari, трябва да мислите като другия и да му дадете това, от което се нуждае, без той да ви го изразява устно.

Действията на omoiyari могат да бъдат намерени лесно в ежедневието. Примерите за omoiyari включват - тихо говорене на обществени места, телефоните са в безшумен режим и не се използват във влака или автобуса, японските ученици почистват сами класните си стаи, в ресторантите хората обикновено подреждат използваните си прибори и избърсват масата, преди да си тръгнат.

Без тютюнев дим

В страната се наблюдава безпрецедентен спад от 52 % на продажбата на цигари към 2023 г. Зад този бърз успех, експертите отчитат пускането за първи път преди 10 години на бездимната алтернатива IQOS.

Успехът се оказва предначертан от това, че японците ценят новите технологии и са загрижени за здравето на своите близки. На тяхната култура идеално пасва научна технология, която няма дим, мирис, пепел и съдържа по-малко канцерогенни вещества. Уважаването на личното пространство на другите, едновременно с грижата за себе си, e важно социално правило в Япония.

Обичайно е да се пуши само в определени зони за пушене, дори на улицата, за да се задържи вторичният дим, а пушачите да носят малки преносими пепелници, за да изхвърлят фасовете си, когато наблизо няма кошчета.

За да отговори на опасенията за общественото здраве и да създаде чиста и приятна среда за всички, Япония въведе строги разпоредби за тютюнопушене. От 2020 г. пушенето е забранено в големи закрити обществени пространства, включително ресторанти, кафенета и барове с капацитет над 100 души. Цигарите и бездимните алтернативи са забранени в болници, училища и държавни учреждения. От 2020 г. във фабрики, офиси и ресторанти употребата на цигари е разрешена само в обособените за това места. Потребителите на устройствата за нагряване на тютюн обаче, въпреки че също са ограничени до определени зони в рамките на тези места, могат също така там да се хранят и консумират напитки.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР