Защо да включим доматите в лятната си диета

eva.bg 19 July 2024

Доматите са изключително полезни за здравето поради богатото си съдържание на витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали. Включването на домати в ежедневната диета може да допринесе за подобряване на общото здраве и намаляване на риска от различни заболявания.

Доматите са не само вкусни, но и изключително полезни за здравето. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и фитохимикали, които допринасят за различни здравословни ползи. Ето някои от основните причини защо доматите са полезни:

Намаляват риска от рак

Доматите са отличен източник на ликопен, мощен антиоксидант, който придава на доматите техния червен цвят. Ликопенът е свързан с намаляване на риска от различни видове рак, включително рак на простатата, белите дробове и стомаха.

Доматите съдържат значителни количества витамин С, който е друг важен антиоксидант, подпомагащ имунната система и защитаващ клетките от увреждания.

Поддържат здравето на сърцето

Доматите са богати на калий, който помага за поддържане на нормалното кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Фибрите в доматите спомагат за намаляване на нивата на холестерола и поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система.

Подобряват зрението

Доматите съдържат бета-каротен, който тялото превръща във витамин А, необходим за доброто зрение и здравето на кожата.

Лутеин и зеаксантин: Тези каротеноиди, които се намират в доматите, допринасят за здравето на очите и намаляват риска от свързана с възрастта макулна дегенерация.

Помагат за контрол на теглото

Доматите са с ниско съдържание на калории, което ги прави подходящи за включване в диети за контрол на теглото.

Високото съдържание на фибри също допринася за усещане на ситост и помага за контрол на апетита. Фибрите в доматите подпомагат и здравословното храносмилане, като предотвратяват запек и поддържат здравето на червата.

Поддържат кожата здрава

Ликопенът в доматите помага за защита на кожата от уврежданията, причинени от ултравиолетовите лъчи, и намалява признаците на стареене. Витамин С и други хранителни вещества в доматите подпомагат производството на колаген и поддържат кожата здрава и еластична.

Противовъзпалителни свойства

Биофлавоноиди и каротеноиди: Тези съединения в доматите имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР