Чудакът Дали в Страната на чудесата

Кой е по-подходящ да илюстрира сюрреалистичната история на Алиса от Салвадор Дали с неговия флуиден свят, в който нищо не е точно това, което изглежда.

03 August 2024

Идеята за съчетаването на текста на Луис Карол с фантасмагоричните видения на испанеца се ражда в главата на редактор на издателство „Рандъм хаус“.

Дали е силно въодушевен и в кратък срок създава 12 хелиогравюри – по една към всяка глава на книгата. Заглавната страница представлява офорт в 4 цвята.

С днешна дата всички подписани от художника хелиогравюри се намират в частни колекции.

Както и 2700-те екземпляра от първото издание от 1969 година. В своята версия Дали вмъква цитати от най-известните си произведения.

Изображението на Алиса например идва от картината „Пейзаж с момиче, скачащо на въже“, символизираща щастливото детство. А може би най-емблематичният му образ – разтичащият се часовник от „Постоянството на паметта“, сега е част от чаеното парти при Лудия шапкар.

Издателство „Лист“ взима правата за репродукциите след близо тригодишни преговори. За текста е използван класическият превод на Лазар Голдман. Книгата е отпечатана на специална хартия, близка до оригиналното издание.

Традицията за илюстриране на „Алиса в Страната на чудесата“ тръгва от самия Луис Карол и оригиналния ръкопис от 1864 г. За класически се смятат илюстрациите на Джон Тениъл. Буквално стотици художници са се вдъхновявали от приказния роман. Известният наш илюстратор Ясен Гюзелев влезе в тази компания през 2015 г.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР