Кумкуат – полезното плодче с трудно запомнящото се име

Кумкуатът е много богат на хранителни вещества, което означава, че съдържа много витамини и минерали за сметка на малко калории.

eva.bg 21 January 2024

Това е единственият цитрусов плод, който не изисква никакво усилие. Просто го измийте и се насладете, не е необходимо белене.

Кумкуатът е вид дърво, което принадлежи към семейството на цитрусовите растения и е родом от Южна Азия. Дървото кумкуат дава плод, който прилича на малък продълговат портокал. Вкусът на кумкуата е много кисел и леко сладък. Това е така, защото за разлика от други цитрусови плодове, кумкуатът може да се консумира с кората. Въпреки че пулпата има отчетливо кисел вкус, кората осигурява доза сладост. Освен че можете да консумирате този вкусен плод пресен, той е чудесна добавка към мармалади, салати и печива.

Кумкуатът е много богат на хранителни вещества, което означава, че съдържа много витамини и минерали за сметка на малко калории. Изобилства от фибри и витамин С, също така съдържа добро количество манган, калций и витамин А.

Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите са съединения, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в тялото, предотвратявайки увреждането на клетките и намалявайки риска от хронични заболявания. Антиоксидантите също играят централна роля за здравето, като някои изследвания показват, че свободните радикали могат да участват в развитието на състояния като ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и автоимунни заболявания.

Кумкуатът е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за подобряване на здравето. Освен това кумкуатът е единственият цитрусов плод, който може да се консумира с кората, а тя съдържа по-концентрирано количество антиоксиданти в сравнение с пулпата. Консумирането на кумкуат може да помогне за предпазване от болести и подобряване на цялостното здраве.

Повишава имунитета

Подобно на другите цитрусови плодове, кумкуатите са богати на витамин С, който носи големи ползи, когато става въпрос за повишаване на имунитета. Получаването на достатъчно витамин С може да помогне за подобряване на резултатите при респираторни инфекции, настинка, пневмония, диария.

Кумкуатите също са богати на антиоксиданти, които могат да предотвратят натрупването на свободни радикали, за да намалят риска от хронични заболявания. Антиоксидантите, приемани с диетата, могат също така да подобрят имунната функция и да предпазват от инфекции, причинени от бактерии, вируси и паразити.

Поддържа здравето на храносмилателната система

Едно от най-големите предимства на кумкуата е впечатляващото съдържание на фибри. Фибрите могат да бъдат от полза и за други аспекти на здравето на храносмилането, като някои изследвания показват, че те могат да предпазват от възпалителни заболявания на червата и да предотвратяват чревни язви. Не само това, но някои проучвания също така установяват, че диетата с високо съдържание на фибри е свързана и с намален риск от колоректален рак (рак на дебелото черво).

С огромните 6,5 грама фибри на порция, кумкуатите оглавяват класациите като една от най-добрите налични храни с високо съдържание на фибри. Включете една или две порции в ежедневната си диета заедно с други храни, богати на фибри, за да поддържате храносмилателната си система здрава.

Свързва се с по-нисък риск от ракови заболявания

Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, не е чудно, че консумацията на цитрусови плодове като кумкуат е свързана с по-нисък риск от рак. Всъщност цитрусовите плодове като кумкуат, портокали, лимони и лайм често се смятат за едни от най-добрите храни за борба с рака, които можете да добавите към диетата си.

Според едно проучване честата консумация на цитрусови плодове е свързана с 10% по-нисък риск от рак на гърдата. Други проучвания достигат до подобни открития, показващи, че яденето на цитрусови плодове е свързано с по-нисък риск от рак на панкреаса, хранопровода и стомаха.

Помага при загуба на тегло

Кумкуатите са с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на фибри, което ги прави отлично допълнение към диета за отслабване. Всъщност една порция кумкуат може да отговори на до 26% от дневните нужди от фибри и осигурява само 71 калории. Фибрите се движат бавно през тялото неусвоени, като помагат за забавяне на изпразването на стомаха и поддържат усещането за ситост за по-дълго време. Добавянето на кумкуат към диетата е лесен начин за ограничаване на апетита и за стимулиране загубата на тегло.

1 КОМЕНТАР
1
prue276
21 January 2024, 15:53

Хора, знаете ли, че с повишаване на имунитета вие ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, освен това ще се почувствате по-млади. Подсилвам имунитета си с едно от най-добрите лекарства и го купувам тук---- https://use.my/zf32

ТВОЯТ КОМЕНТАР