Митове и истини за... "вълшебната" вода с лимон

Много хора твърдят, че тази напитка е еликсир, помагащ в борбата с излишните килограми, както и за детоксикацията на организма. Но дали е така?

eva.bg 12 January 2024

Снимка: pexel

Голяма част от диетолозите и специалистите по хранене години наред се кълнат в невероятните свойства на топлата вода с лимон. Те твърдят, че това е еликсир, който помага в борбата с излишните килограми, както и за детоксикация на организма. Истина ли е, или мит, че тази напитка действа като вълшебна?

Как водата с лимон влияе на състоянието на кожата

Лимонът е богат на витамин C, а той от своя страна е много важен за кожата. Този витамин е основен за процеса на производство на колаген и предпазва от вредното въздействие на слънцето. Пиенето на достатъчно количество вода също има положителен ефект върху кожата. От това зависи хидробалансът в целия организъм, а вкусът на лимона може да ни накара да пием вода повече от обикновено, което е хубаво. За сметка на това обаче лимонената киселина в този плод влияе негативно на зъбния емайл и може да влоши цвета на усмивката ви. Затова може да счетете за по-удачно да си набавяте витамин C по други начини.

Влияе ли водата с лимон на отслабването?

Независимо, че лимонът е считан за ключов инструмент в диетите, няма научно доказателство, че загубата на килограми и пиенето на лимонов сок имат пряка връзка. За сметка на това науката се изказва положително в тази посока за грейпфрута.

Подобрява ли тази напитка храносмилането?

Това не е много добра новина за почитателите на лимона, но той не е особено полезен за вътрешните органи. Факт е, че плодът убива вредни бактерии, но влизайки в стомаха може да причини големи вреди, заради високото си съдържание на киселини.

Помага ли лимоновата вода за поддържането на PH-баланса?

Тук отново трябва да отговорим с „не“. Киселинността на лимона на практика съвпада с киселинността на стомаха ви, което означава, че той не може да окаже такова влияние.

Помага ли при простуда и настинка?

Тук новините са добри – лимонът действително помага на организма да се бори с бактериите, а съдържащият се в него витамин C ще облагодетелства имунната ви система.

Пие ли се вода с лимон за изчистване от токсините?

След като съдържа витамин C, който е мощен антиоксидант, това означава, че лимонът има детоксикиращи свойства, но, както споменахме по-горе, витамин C можете да търсите и в други плодове или добавки, които са по-щадящи към зъбите и стомаха ви.

Може ли напитката да подобри настроението и паметта?

Няма доказателства, които да сочат, че лимонът влияе на настроението и когнитивната функция. Витамин C наистинаби могъл да повлияе благоприятно организма цялостно, но само в това се изчерпва ползата от лимона в случая. Затова, за добро настроение и памет, експертите съветват да наблегнете на пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, както и на такива, които са богати на полезни мазнини.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР