Как да приемаме куркума и за какво помага

Куркуминът в куркумата допринася и за производството на серотонин и допамин в организма. Предотвратява ракови заболявания, бори се с Алцхеймер, подобрява мозъчната дейност, намалява риска от сърдечни заболявания

eva.bg 20 September 2023

Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и като лечебна билка. Тя е една от звездите в Аюрведа.

Куркуминът, който е активното вещество на куркумата, има мощно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант. Но съдържанието на куркумин в куркумата не е толкова високо, колкото си представяме.

То е едва около 3% от теглото. Повечето от проучванията върху тази билка използват екстракти от куркума, които съдържат предимно самия куркумин, като дозите обикновено надвишават 1 грам на ден. Би било много трудно да достигнете тези нива само използвайки куркума като подправка към ястията си. Ето защо някои хора избират да използват добавки.

Имайте предвид и това, че куркуминът се абсорбира слабо в кръвния поток (той е с ниска бионаличност). За да изпитате пълния ефект на куркумина, помага приемът му заедно с черен пипер, който съдържа пиперин. Пиперинът подобрява усвояването на куркумин с 2000%.

Ефективна е и комбинацията куркума с джинджифил. Освен че намалява възпалението, тя успокоява хроничната болка и действа имуностимулиращо. Затова се препоръчва през студените месеци.

Ето най-известните ползи за здравето от приема на куркума и куркумин.

Отслабване

Проучвания в епруветка показват, че куркуминът може да потисне определени възпалителни маркери, които играят роля при затлъстяването. Тези маркери обикновено са повишени при хора с наднормено тегло.

Проучвания върху животни показват, че това съединение може да насърчи загуба на тегло, да намали растежа на мастната тъкан, да възстанови теглото и да повиши чувствителността към инсулин. 30-дневно проучване с 44 души, които преди това не са успели да отслабнат, установява, че добавянето два пъти дневно на 800 мг куркумин и 8 мг пиперин води до намаляване на телесното тегло, индекса на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията и ханша. Преглед на 21 проучвания с 1600 души свързва приема на куркумин с намалено тегло, ИТМ и обиколка на талията. Отбелязани са също повишени нива на адипонектин, хормон, който помага за регулирането на метаболизма. Така или иначе са необходими повече изследвания върху хора, преди куркумата да може да бъде препоръчана за отслабване.

Противовъзпалително действие

Въпреки че острото краткотрайно възпаление може да е полезно (например помага в борбата срещу бактерии, вируси), то може да бъде проблем, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото. Учените вярват, че хроничното възпаление играе роля за някои състояния и заболявания, сред които сърдечно заболяване, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер, различни дегенеративни състояния. Ето защо всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, е потенциално важно за предотвратяването и подпомагането на лечението на тези състояния. Куркуминът е биоактивно вещество, което може да се бори с възпалението. Необходими са обаче много високи дози, за да се постигнат медицински резултати.

Антиоксидантно действие

Смята се, че оксидативното увреждане е сред основните причини за преждевременното стареене и много заболявания. То включва свободни радикали, силно реактивни молекули с несдвоени електрони. Свободните радикали реагират с важни органични вещества като мастни киселини, протеини или ДНК. Основната причина, поради която антиоксидантите са толкова полезни, е, че защитават тялото ни от свободните радикали. Куркуминът е мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали. Той има потенциал като добавка против стареене и свързаните с възрастта хронични заболявания.

Подобряване на мозъчната функция

Преди се смяташе, че невроните не могат да се делят и размножават след ранна детска възраст. Но това не е така. Невроните са способни да образуват нови връзки и в определени области на мозъка могат да се размножават и да увеличават броя си. Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF). Това е ген, който участва в създаването на протеин, отговорен за насърчаването живота на невроните. Протеинът BDNF играе роля в паметта и ученето и може да се намери в областите на мозъка, отговорни за храненето, пиенето и телесното тегло.

Много често срещани мозъчни заболявания (вкл. депресия и Алцхаймер) са свързани с понижени нива на BDNF протеин. Проучвания върху животни са установили, че куркуминът може да повиши нивата на BDNF. Така той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция. Все пак, тъй като тези проучвания са проведени върху животни, трудно е да се каже какво означават резултатите за хората.

Намаляване на риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания са причина номер едно за смърт в света. Основната полза от куркумина, когато става дума за сърдечни заболявания, е подобряването на функцията на ендотела, лигавицата на кръвоносните съдове. Ендотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания. Това е, когато нашият ендотел не е в състояние да регулира кръвното налягане, съсирването на кръвта и различни други фактори.

Предотвратяване на рак

Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж. Има много различни форми на рак, които изглежда се повлияват от добавки с куркумин. Куркуминът е изследван като полезна билка при лечение на рак и е установено, че влияе върху растежа и развитието на рака. Проучвания показват, че куркуминът може да допринесе за смъртта на раковите клетки, намаляване на ангиогенезата (растеж на нови кръвоносни съдове в тумори), намаляване на метастазите (разпространение на рак). За това дали високите дози куркумин могат да помогнат при лечението на рак при хора, все още няма категорични доказателства. Въпреки това има доказателства, че могат да предотвратят появата на рак на първо място, особено рак на храносмилателната система.

Предотвратяване на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е най-честата форма на деменция и може да допринесе за до 70% от случаите на деменция. Въпреки че лечението повлиява някои от симптомите, все още няма лек за Алцхаймер. Ето защо предотвратяването на появата му е толкова важно. Известно е, че възпалението и оксидативното увреждане играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект и върху двете. В допълнение, ключова характеристика на болестта на Алцхаймер е натрупването на протеинови възли, наречени амилоидни плаки. Проучвания показват, че куркуминът може да помогне за изчистването на тези плаки.

При артрит

Има няколко различни вида артрит, повечето от които включват възпаление на ставите. Като се има предвид, че куркуминът е мощно противовъзпалително съединение, има смисъл в тезата, че той може да помогне при артрит. В проучване с хора с ревматоиден артрит куркуминът е бил дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

Срещу депресия

Депресията също е свързана с намалени нива на BDNF и свиващ се хипокампус, мозъчна област с роля в ученето и паметта. Куркуминът може да помогне за повишаване на нивата на BDNF. Има също някои доказателства, че куркуминът може да засили мозъчните невротрансмитери серотонин и допамин. Те са отговорни за усещането за щастие, радост и удовлетворение.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР