10 естествени антибиотика, за които не е нужно да ходим до аптеката

Отворете хладилника и шкафа с подправки, защото те са там!

eva.bg 22 February 2023

Разбира се, няма как да прескочим куркумата и джинджифила, затова започваме с тях. Допълваме списъка на природните антибиотици с още 8 опции. Всички те в продължение на векове са доказвали полезните си свойства, а на нас не ни остава нищо друго, освен да се възползваме от тях.

Куркума

Куркумата, благодарение на веществото куркумин, има антибиотични и антисептични свойства. Предотвратява инфекции, ускорява заздравяването на увредена кожна тъкан. На Изток я използват като козметично средство за почистване на кожата. Куркумата подпомага и работата на белите дробове и храносмилателната сиситема и възстановява добрата чревна флора. Добра идея е чаят от куркума, както и включването на подправката в ястия. Даваме ви идея: следващия път, когато приготвяте пилешка супа, добавете и куркума.

Джинджифил

Джинджифилът притежава мощни противовъзпалителни свойства. Той е сред най-добрите природни средства срещу бактерията Ешерихия коли. Действа успокояващо при стомашни проблеми, най-лесно се консумира под формата на чай, защото иначе вкусът му е твърде лютив. Ако можете да го приемате суров, в комбинация с мед и лимон ще получите ефективен имуностимулатор. Смята се, че приемът на джинджифил потиска производството на стресовия хормон кортизол. Влияе благоприятно върху функционирането на сърдечносъдовата система, понижавайки лошия холестерол, освен това поддържа здравословни нива на кръвната захар.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет помага за качественото храносмилане и за лечение на инфекции. Благодарение на антибиотичното си действие се справя успешно с диария например. Пектинът, който се съдържа в него, помага за преодоляване на чревни спазми. Не го приемайте чист обаче, препоръчва се 1-2 супени лъжици оцет да се разредят с вода или с бистър ябълков сок. Твърди се, че ябълковият оцет облекчава и болките, предизвикани от артрит.

Мед

Инфекциите на горните дихателни пътища (нос, гърло, бронхи) са най-честата причина за назначаването на антибиотично лечение. Антибиотиците обаче често не дават резултат, защото реално става въпрос за вирусни, а не за бактериални инфекции. Медът може ефективно да потисне кашлицата. Антиоксидантите, които се съдържат в меда, помагат на организма да се справи и с бактериите. Медът може да облекчи симптоми на настинка. Помага и при безсъние.

Зеле

Древните гърци лекували със сок от зеле запек и натравяния с гъби, а египтяните го консумирали, за да намалят лошия ефект от виното. Британците го използвали по време на Първата световна война като превързочен материал за кървящи рани. Зелето е чудесен източник на антиоксиданти, които предотвратяват много хронични състояния, както и заболявания на коронарната артерия.

Зелен чай

Зеленият чай е разпространен и популярен в азиатските страни. Ние може би сме свикнали да го свързваме с диети и отслабване, но той има много по-широк спектър на полезно действие. Различни изследвания твърдят, че пиенето на зелен чай три пъти на ден е по-ефективно от приемането на антибиотици. Все пак има някои случаи при продължителни възпалителни процеси и инфекции, при които е наложително да се взимат лекарства, но зеленият чай е добър вариант за включване в съпътстващо лечение.

Чесън

Чесънът е богат на природни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и укрепват имунитета. Съдържа повече от 20 съставки с антивирусни свойства и около 40 антибактериални компонента. Действа ефективно при инфекции на дихателните пътища. Понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Чесънът съдържа химичното съединение алицин, богато на органична сяра, което е ключов компонент в борбата срещу вредните бактерии. Алицинът се извлича чрез смачкване на скилидката. Полезните свойства намаляват при термообработка.

Лук

Лукът има антибактериални и антисептични свойства. Богат е на серни съединения и на киселина, която помага при инфекции на дихателните пътища. Към изцеден сок от лук добавете 3 супени лъжици мед, това е естествен имуностимулатор. Разбира се, и тук, както и при чесъна, ароматите са твърде силни, за да приемаме тези зеленчуци в началото на деня, но няма как да пренебрегнем полезните им свойства – затова всеки може да намери начин да ги приема в подходящо време.

Босилек

Босилекът е естествен антибиотик, който предпазва тялото от инфекции благодарение на дезинфекциращите и бактерицидните си свойства. Той съдържа антиоксиданти, манган, фосфор, магнезий, желязо, флавоноиди, калций, бета каротин. Богат е и на витамин А. Облекчава симптоми на простуда, грип, треска. Има антиспазматични свойства, затова може да се прилага при кашлица, както и при третиране на астма, бронхит, инфекции на синусите. Подобрява циркулацията на кръвта, подпомага добрия метаболизъм.

Хрян

Това растение може да се използва в борбата с инфекциите на синусите. В основата на ефективността му е високото съдържание на сяра, която е известна с антибиотичните си свойства. Хрянът се използва в народната медицина за лечение на кашлица, бронхит и синузит. Повишава защитата на организма срещу настинки, укрепва имунната система. Действа като естествен антибиотик, защото убива патогенните бактерии в организма. Бори се срещу вируси и бактерии, открити в устата, носа и гърлото.

1 КОМЕНТАР
1
Лия
18 December 2021, 13:25

Едно допълнение: много ефективни срещу косопад са вода от лук, ябълков оцет или зелен чай. Не заедно, а поотделно. Преди баня лучената вода или зеленият чай се нанасят на косата, стоят 15 мин. и след това се измиваг. Водата от лук и зеления чай се разреждат в съотношение 1:2, а оцетът 60 мг в 1 л вода. А оцетът е за финално измиване на косата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР