Кардио за кожата

Люба Вангелова 09 August 2023

Снимка: pexel

Защо тренираме във фитнеса? Най-честият отговор е – за повече енергия и тонус. Кожата ни заслужава същото внимание – редовна грижа с „интервални козметични тренировки“, за да има тонус и младежки блясък.

Ако сте сред фанатичните любители на спорта, знаете за изумително силната връзка между тренировката и състоянието на кожата ви. Освен застрахователна полица за здравето ви, упражненията увеличават притока на кръв, което от своя страна изпраща свеж кислород и хранителни вещества към клетките на кожата. Да не говорим пък за ускореното извеждане на токсините от тях. Кислородът помага за повишаването на серотонина (хормона на щастието), а това от своя страна помага за понижаването на нивата на хормона на стреса – кортизол, отговорен за обриви и зачервявания, петна и други раздразнения по кожата.

Какво, ако подпомогнем този процес с помощта на козметични продукти, чиито формули са обогатени със съставки, източник на енергия за клетките на кожата, и рутина, която интензивно подпомага възстановяването ѝ?! Бюти индустрията все по-активно се вдъхновява от кардио тренировките и прилага механизма за ефекта от тях в козметичните формули.

ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ

По същия начин, по който се нуждаем от енергия, за да тренираме във фитнес залата, кожата ни се нуждае от енергия, за да остане наситена с влага, да генерира нови кожни клетки и да произвежда колаген и еластин, които я правят гладка. Затова е важен АТФ (аденозин трифосфат), органично съединение, което тялото произвежда естествено. „Когато се прилага локално върху кожата, тази мощна съставка стимулира кислорода за оптимизирана клетъчна функция, което спомага за стимулиране на колагена и укрепване на кожата“, казва пластичният хирург и основател на 111Skin, д-р Янис Александридес, с когото ЕVA направи преди време  ексклузивно интервю.

„Подобно на калориите, на които тялото ни разчита за енергия – уточнява той, – АТФ имитира този ефект, когато се използва локално в грижата за кожата, осигурявайки енергия за захранване на живите клетки.“ Това е ефектът, който трябва да имаме предвид, когато прочетем в описанието на продуктите, че възстановяват клетъчната енергия на уморената кожа. Няколко капки серум или малко количество крем са в състояние да я накарат буквално да засияе.



ИНТЕРВАЛНА ТРЕНИРОВКА
При нея се редуват упражнения с нисък и с висок интензитет. Подобен цикъл на грижа за кожата се превърна във вайръл тенденция в TikTok, която дерматолозите одобряват. Програмата е проста: редувайте дните, в които използвате активни съставки като ретинол или химически ексфолианти за обновяване на кожата, с дни за възстановяване, в които използвате само овлажняващи съставки, за да подсилите кожната бариера и да сведете до минимум риска от възпаление. Идеята е да се даде време на кожата да се възстанови, след което отново да се засилят процесите чрез козметика с изсветляващо или изглаждащо действие.

Най-популярен е четиридневният цикъл, който обикновено се състои в използване на активни съставки за две нощи от седмицата, последвани от две нощи почивка – и след това повторение.

Какъв е смисълът? Дори и най-фантастичните серуми ще спрат да действат с времето, защото кожните клетки свикват със съставките. По същия начин свръхстимулацията компрометира кожната бариера и тя става пропусклива и води до дехидратация. Първата вечер посветете на ексфолиантите, за да обновите епидермиса и да позволите на активните вещества в козметиката да бъдат абсорбирани по-добре. Ретиноидите са подходящи за втората вечер за намаляване на хиперпигментацията и намаляване на видимостта на бръчките. Предпоследната и последната нощ са нощи за „възстановяване“, при които пропускате активните съставки и просто нанасяте хиалуронова киселина, последвана от овлажнител.

И ДИШАЙ…

Практиката за съзнателния контрол върху дишането има терапевтични ползи и е широко популяризирана от звезди като Гуинет Полтроу и холандския екстремен атлет Вим Хоф. Смята се, че подобряването на клетките на нашата дихателна система поддържа целия ни организъм и кожата ни в оптимално физическо състояние.

Кислородът е суперсъставка – засилва метаболизма на кожата и помага за елиминирането на токсините, което от своя страна помага за производството на колаген, еластин и увеличава обмяната на клетките. Подобряването на усвояването на кислород от кожата е особено важно след 40-годишна възраст, когато тя губи 60% от кислородния си капацитет.
Защо е толкова важен кислородът в кожата? Тя обикновено се обновява на всеки 28 дни, но ако кислородът и хранителните вещества не са достатъчни, процесът на възпроизвеждане на клетките се забавя и произведените нови клетки не са толкова здрави, което води до по-бързо стареене.

Сиянието на кожата като след душ може да ви го осигурят спортът, разходките на открито и подходящата козметика.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР