Кой разсмива Джералдин Чаплин

Джералдин Чаплин е на 79 г. Стоп! Така не трябва да започва разказът за никоя жена! Обаче! Трябва да чуете гласа ù. Той е на 30-годишна, енергията ù е на 20, очите ù са пълни със светлина. Умът ù е буден, реакциите – толкова бързи. Направо стреля отговорите си за каквато и тема да стане въпрос.

08 June 2023

Снимка: Светослав Караджов

Джералдин Чаплин е на 79 г. Стоп! Така не трябва да започва разказът за никоя жена! Обаче! Трябва да чуете гласа ù. Той е на 30-годишна, енергията ù е на 20, очите ù са пълни със светлина. Умът ù е буден, реакциите – толкова бързи. Направо стреля отговорите си за каквато и тема да стане въпрос.

Джералдин, разбира се, е много повече от дъщеря на баща си и внучка на американския писател и драматург с Нобелова награда и награди „Пулицър“ Юджийн О‘Нийл. Много повече от жена на испанския режисьор Карлос Саура. Тя е актриса с огромна кариера. Играла е в повече от 150 филма. Режисирали са я не само писалите историята на киното с творбите си Чарли Чаплин и Карлос Саура, а и още големи имена като Клод Льолуш, Ален Рене, Мартин Скорсезе, Франко Дзефирели, Педро Алмодовар, Робърт Олтман. Партнирала си е с едни от най-желаните мъже и огромни актьори – от Омар Шариф и Жан Пол Белмондо до Робърт де Ниро, Даниел дей Люис, Бенисио дел Торо, Антъни Хопкинс, Харви Кайтел. Има син от Саура и дъщеря от съпруга си – чилийския режисьор Патрисио Кастила. Историята на живота ѝ е също толкова невероятна, колкото тази на нейния баща.

Филмът с нейно участие – антиутопията „Лука“, показан на София Филм Фест, е мащабна европейска копродукция на Белгия, Италия, Нидерландия, България и Армения. Режисиран е от Джесика Удуърт, която попаднала на романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати по време на следването си в Италия (учила е италианска литература). Сниман е в Сицилия и Сиракуза. Става дума за рота мъже на граничен пост, копнеещи за най-различни неща, докато очакват врага да нападне всеки момент, но той не идва. Единствената жена сред актьорите е Джералдин Чаплин. Ролята ѝ на генерал според Джесика Удуърд от самото начало е била създадена за нея.

След пресконференцията за филма успявам да получа автограф от Джералдин Чаплин благодарение на съпруга ѝ Патрисио Кастила. Той взима Автобиографията на Чарлз Чаплин от ръцете ми и я носи на Джералдин за подпис и посвещение.

Джералдин, какво е да сте единствената жена във филм само с мъже?

Дааа! При това играя генерал! А в този филм имаше много красиви мъже. И изкушаващи. Но се наложи да доминира жена генерал. Така както вулканът Етна доминираше над Палермо, където снимахме. В Италия говорят за вулкана Етна, наричайки го Тя. Тя е шефът по тези земи. Избухне ли, всичко ще замине. Сицилия беше декор на снимките ни. Пристрастена съм към този остров.

Играли сте ролята и на друг генерал, но в модата – Коко Шанел във филма на Карл Лагерфелд The Return.

Да, направихме четири малки кратки филма заедно. И Карл беше изключителен мъж. Разбрах за филма пър-во от племенничките ми, които ми казаха:  „Обади се на Карл Лагерфелд. Ти си единствената, която може да изиграе Коко Шанел като възрастна!“. Аз не му се обадих, но той се свърза с мен чрез агента си и ме попита дали бих изиграла Коко Шанел. И аз отговорих: „Какво?! Разбира се! Да!!!“
Много харесвах неговата мода. Той беше невероятен творец. Толкова силен в усета си за детайл. Можеше да премести едно копче само с половин сантиметър и да постигне съвършено различен модел! Беше гений.

Вие самата имате интересен стил на обличане. Как избирате дрехите си?

Слагам каквото хвана. Обожавам тениски и всичко, в което има много цветове. Обичам цветове, цветове. Тази блуза, мисля, ми е от Маями. По нея има ангели, пеперуди...

Сигурна съм, че всички, които говорят с вас, споменават баща ви. И аз няма да пропусна да кажа, че той е първият ми любим актьор в живота. Бях тригодишна, когато родителите ми ме водеха на кино и гледахме черно-белите му филми на фона на живо изпълнение на пиано. Толкова много обичах Чарли Чаплин с най-чистата истинска детска любов, която можете да си представите, защото ме караше да се смея от сърце.

Да. Знам за какво говорите. Той е мой герой, модел.

Беше ли толкова забавен и вкъщи? Разсмиваше ли ви?

Не. По-скоро беше забавен или смешен, когато имаше публика. Като отидехме на ресторант например. В момента, в който усетеше чуждо внимание, ставаше моментално забавен и смешен. Може би много хора са така. И вкъщи се случваше понякога, когато се усетеше като пред публика, защото имаше много деца. А ние гледахме филмите му и се смеехме. Но той беше много различен от малкия мустакат Чарли с черната коса. Беше друг, беше с бяла коса. Беше и е вдъхновение за мен.

Интересно ми е кой ви разсмива сега?

Никой.

А изглеждате винаги усмихната…

Харесва ми да виждам смешната страна на нещата. И по-често успявам да я виждам в повечето неща.

Имате фантастични роли, работили сте с едни от най-големите световни режисьори на 20 в. и на 21 в. досега. Какво е важно за вас в работата с един режисьор?

Винаги съм избирала филмите, в които да играя, заради режисьорите им, заради сценария или заради отношението на режисьора към сценария. Никога не съм избирала да играя във филм заради героя, когото трябва да пресъздам.

Всеки режисьор е различен. Някои искат от вас да допринесете с нещо към героя си. Някои държат да се придържате само към сценария. Дейвид Лийн например, който ме режисира в „Доктор Живаго“, ни казваше: „Актьорите сте като зараза. И не искам да бъда около вас“. И извън работния процес странеше от нас, оставаше си в хотела. По-късно станахме приятели и го попитах: „Защо, Дейвид? Защо странеше така от нас?“. А той ми отговори: „Сценарият е написан и не искам актьорите да се намесват в моята концепция за него“. А други като Робърт Олтман са просто добра публика. Той беше любимият ми режисьор.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР