Хуан Хименес, гримьорът, който прави обувки

Лилия Или_Ева 22 December 2022

От 19 до 22 февруари 2023 г. в Милано предстои новото издание на международното изложение за обувки MICAM Milano. В изложбеното пространство Fiera Milano Rho ще бъдат показани колекции за есен/зима 2023. MICAM ще се завърне с множество презентации, семинари и специални инсталации на темите: Тенденции и материали, Устойчивост, изкуство, мода и наследство и Бъдещето на търговията на дребно. Ще има сектор, посветен на все по-налагащата се тенденция за устойчивост в модата. В залата за събития 1Е за четвърти път ще бъдат представени 12 дебютиращи дизайнери от цял свят. Испанецът Хуан Хименес е един от младитедизайнери, избрани от жури от модни експерти да представят своите първи колекции под шапката на проекта Emerging Designers в рамките на миналото през септември изложение MICAM Milano. Ето неговата интересна история.

Хуан, истина ли е, че сте завършил английска филология?

Да. Така започнах. Следвах литература. Бях учител, после гримьор за Diorв продължение на десет години. Продавах декоративна и бяла козметика и парфюми. Гримирах на ревюта. Благодарение на бранда опознах този луксозен свят на модата. Работейки в Dior, винаги съм имал нагласата, че се подготвям, за да правя обувки. И просто набирах информация. Обичам цветовете и по време на месеците, прекарани вкъщи през пандемията, си мислех какво бих искал да правя в останалата част от живота ми. Винаги съм мечтаел да правя обувки. И открих тази различна креативност в себе си.

Как ви хрумна да се занимавате с обувки, след литературата и макияжа?

Интересът ми към обувките се корени още в детството ми. Бях на три години и със семейството ми заминахме при моя леля в Париж на семейно събиране. Тя е от Сарагоса и е първата таксиметрова шофьорка в Испания. Живя известно време в Париж. Винаги е била много елегантна. Като млада носеше впечатляващи обувки. И си спомням как, когато й бяхме на гости, докато спях, сънувах обувките й под дивана. Отворих очи и изтичах да проверя дали са там. Там бяха. Бяха толкова красиви. Направо се влюбих и ми се прииска да ги пробвам.

Когато бях дете, и аз се опитвах да нося обувките на майка ми с високи токове. Много малки момиченца искат да го правят?

И някои малки момченца.

Разбира се.

Аз знаех, че за мен е забранено, но желанието ми беше толкова силно. И макар че бях много малък, осъзнах, че нещо е дошло с мен, нещо различно. След време си дадох сметка, че не само много харесвам елегантни женски обувки, но и бих могъл да ги правя. Виждам ги във въображението ми. Когато си легна и релаксирам за малко, и в ума ми се появяват картини на обувки. После мога да ги скицирам.

Колко модела включва първата ви колекция с марката ви SELVA и къде ще ги продавате?

35. Все още нямам магазин. Това е дебютът ми и очаквам да се срещна със своите клиенти.

Интересно е колко са нежни цветовете, които сте избрали за обувките, а сте испанец?

Да, хората очакват може би, че след като съм испанец, ще бъда екстремен, ще използвам много ярки и драматични цветове. Може и да се случи в бъдеще време. Много харесвам ярки цветове, но сме се постарали да следваме тенденциите. И все пак цветовете на моята колекция са по-класни, по-елегантни, по-софистицирани. Има и нюд, и най-различни, както можем да видим на ревютата в колекциите на Fendi, Versace.

Обувките ви са много женствени и повечето са на тънък ток. Това ги прави не особено лесни за носене. Макар усещането на една жена да е по-висока и секси да е удоволствие.

Да, някои жени ги харесват повече, други – по-малко. Опитваме се да създадем по-провокативни, секси и чувствени модели. Те са за снимки, за червен килим, за вечеря в приятна компания. Не са създадени, за да ходите дълго с тях.

Очевидно харесвате високи токчета.

Да, много обичам и напоследък ми липсват. Жените не ги носят толкова често. Както ви казах, във високите токове се влюбих, когато бях дете. Отраснах сред жени и се възхищавах, когато ги виждам на висок ток. Днес се стремим да ни е удобно, защото бързаме и всички носят кецове през цялото време. А аз имам толкова голяма нужда да видя дама с токове, със силуета, който оформят тези токове и елегантността, която придобива тя, когато ги носи. Това много ми липсва.

Така е. За съжаление жените могат да си позволят висок ток максимум до 60 години. След това е доста по-трудно.

Когато бях малък през 80-те в града, в който съм роден – Америя в Южна Испания, имаше малък бутик с красиви елегантни обувки. Там отивахме с майка ми да избираме нейните обувки за специални случаи. Винаги съм й помагал, когато си избира обувки. И се чувствах много щастлив. В бутика имаше изключителни обувки. И майка ми ме питаше – кои най-много харесват. Все й избирах обувките на най-висок и тънък ток. А тя казваше – нее, вече наближавам 50-те, не мога да нося такива обувки. А аз я молех да ги пробва, просто за да се насладя на красотата на женски крак в такава обувка. През 2005 г. този бутик беше разрушен за съжаление от едно земетресение. Искам да кажа, че познавам и по-големи жени, които обичат токове и не се уморяват да ги носят. Но в моята колекция има и ниски, и средни, и високи токове или платформа.

Следвате ли тенденциите във вашата колекция?

Да, но не на всяка цена. За мен е важно да присъствам на пазара и да съм в синхрон с тях, но е по-важно да представя свой собствен почерк.

Учил ли сте някъде, за да правите обувки?

Да, миналата година учих в арт училище в Милано, което ми препоръча много известен испански дизайнер на една конференция. То е създадено преди 100 години и в него преподават известни дизайнери. Обучават те на всички необходими умения.

Когато започнах да правя обувки през 2020, преди пандемията, реших да започна да рисувам всички модели, които се появяват във въображението ми. И от 2020 г. досега съм направил скици на около 3 000 чифта/обувки/идеи. Живея в Барселона с леля ми. И тя ме пита – ама как, не повтаряш ли някои. Отговарям – не. Просто въображението ми ражда нови и нови.

А знаете ли как да ги изработвате така, че извивката им да е удобна?

Да. Когато изберете коя обувка ви харесва и уточним размера ви, можем да я изработим да ви е удобна. Така или иначе тези обувки не се произвеждат скоростно и за време. Те се произвеждат във фабрика в Неапол, която прави обувки за Армани и големи дизайнерски марки. И там се произвеждат качествени обувки, изработени в Италия. И изработваме обувката така, че да е удобна – ако е нужно, слагаме допълнително удебеление на стелката под възглавничките преди пръстите, за да бъде удобно на крака при много висок ток. Или работим върху извивката. Не всичко е подчинено на красотата.  

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР