Принцесата, която избяга в модата

Полин Дюкре намери спасение от дразнещите сравнения с прочутата й баба Грейс Кели, като създаде свой моден бранд

Краси Генова 22 September 2020

26-годишната Полин Дюкре е дъщеря на принцесата на Монако Стефани от връзката й с бодигарда Даниел Дюкре. Стефани, малката дъщеря на принцеса Грейс и принц Рение, преживява тежко смъртта на майка си, както и обвиненията на медиите, че двете са имали пререкания, когато колата им изхвърча от пътя на връщане от фермата им в Рокадел на 13 септември 1982 година. На следващия ден е обявена смъртта на Грейс, която хвърля цяло Монако и поне половината свят в печал, а 17-годишната принцеса обрича на постоянни терзания.

Стефани бяга от чувството за вина по свой начин – като се впуска в серия от любовни връзки с някои от най-красивите мъже в света. Сред тях е и синът на Ален и Натали Делон – Антони. Предричат им сватба, затова, когато след кратка афера с бодигарда си Даниел Дюкре Стефани застава пред олтара, изненадата е огромна. Сватбата на принцесата със синеокия красавец е на 1 юли 1995 година. Любовта им не трае дълго, но плодовете й са две деца – Луи и Полин. И двамата растат свободни и извън сянката на княжеството.

16-а в наследствената линия за трона, Полин Дюкре е наясно още като дете, че синята кръв не дава криле, а предимно задължения и отговорности, ограничаващи правото на личен живот. За да избяга от постоянните сравнения с прочутата си баба, актрисата Грейс Кели, както и от дразнещото я във всеки един момент допълнение – „дъщерята на Стефани Монакска“, Полин кандидатства мода в едно от най-утвърдените училища в тази посока, института „Марангони“ в Милано, а по-късно добавя и програма в друго доказало класата си място – колежа „Парсънс“ в Ню Йорк. Времето в Голямата ябълка използва разумно, като кара стаж в списание Vogue и централата на LVMH.

„Винаги съм се интересувала от мода, от начина, по който тя влияе на самочувствието и увереността на хората. Много е интересно, че от самото начало започнах да работя с материи, форми, композиции, които не дефинираха точно определен пол. Колекциите ми от 2017-а насам, когато основах компанията и лейбъла си Alter Design, са предназначени за всички хора. Унисекс, в който могат да се разпознаят мъже, жени, транссексуални. Не харесвам етикетите и ограниченията и затова реших да не им се подчинявам и в онова, което обичам да правя най-много – модата!“, коментира в телефонно интервю от Монако Полин Дюкре.

Не се определя като бунтар, може би защото така дълги години беше представяна майка й принцеса Стефани. „По-скоро съм свободна да правя това, което искам, и съм щастлива, че моята страст е и моя професия“, добавя Полин. Преди месец в Монако тя представи новата си колекция, която първоначално подготвя за модната седмица в Париж през март. Пандемията от коронавирус промени изцяло ритъма на световната мода и това неминуемо се отразява и на плановете на бранда Alter design. Много бързо екипът му се преориентира и изнася цялата комуникация с почитателите си в профилите на бранда в Инстаграм и Фейсбук.

„Не се отказвам лесно. Модата е моята страст и всяко предизвикателство ме води напред и нагоре. В рода ми има много доказали силата и таланта си жени, които са моето вдъхновение и пример. Винаги съм търсила еклектиката, бягството от нормите, етикетите, сравненията и нещата, които създавам, следват тази посока. Започнах още като дете, когато съчетавах дрехи от гардероба на майка си и на баба си. Любимото ми наследство от тях е едно винтидж деним яке от мама и една прекрасна рокля на Givenchy, която е обличала баба. Водена от разнообразието в характерите и гардеробите им, започнах да изграждам ДНК-то на моя бранд, където всичко е еклектика, свобода и смесване на стиловете.“

Близките й хора са нейните най-големи почитатели. Тя е създател на булчинската рокля на избраницата на брат си Луи – Мари Шевалие, както и на ефирната жълта рокля на майка си Стефани за красивата сватбена церемония през юли 2019 г. На първото й представяне в Париж преди две години в публиката се забелязва аристократичното присъствие на леля й, принцеса Каролин, и нейната дъщеря Шарлот Казираги, обявена за една от най-стилните жени в света.

„Неминуемо е сравнението с всички известни дами в рода ни, но моята истинска визитна картичка са компанията и брандът ми и се радвам, че през последната година успях да постигна много в тази посока“, допълва Полин. През май в британското списание Tatler се появи голяма статия за Alter Design. За бранда й не крие похвалите си и американското издание на Vogue, което припомня, че „набиращата все по-голяма скорост нова звезда на модния небосклон е била стажант в списанието“.

Гордостта е споделена и с майката на Полин – принцеса Стефани, която притежава завидна колекция от творения на дъщеря си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР