Канелата стабилизира кръвната захар. И още...
17 March 2020
Няколко грама канела в храната нормализират нивото на кръвната захар и могат да предотвратят сърдечно-съдови заболявания, показват резултатите от изследване на шведски учени от университетската болница „Мас“ в Малмьо.
Медиците са наблюдавали група хора, половината от които са получавали за закуска оризова каша с канела, другата половина – без ароматната подправка. Резултатът доказал, че пациентите, които всекидневно приемали подправката, имат значително по-добро ниво на кръвна захар.
С помощта на ултразвук шведските учени са показали, че след консумация на канела съдържанието в стомаха значително по-бавно отива в тънкото черво. В медицината канелата се използва и като антисептик.
Така предпазва от инсулти, инфаркти и дори тромбози. И още - снижава кръвното налягане. Затова при хипертонична криза се препоръчват по 1-2 чаени лъжички", казва той.