SOS при слънчево изгаряне на кожата

Съществуват специални козметични и фармацевтични продукти, с които да започнете лечение, но има и някои естествени методи, с които да облекчите кожата след връщането си от плажа

eva 21 August 2023

Снимка: unsplash

Слънчевото изгаряне е сериозна травма и не трябва да се подценява. Възпалената кожа, е не само зачервена, а изгоряла в дълбочина, в зависимост от различните степени. Съществуват специални козметични и фармацевтични продукти, с които да започнете лечение, но също така има и някои естествени методи, с които да облекчите кожата след връщането си от плажа.

Първото уточнение, което ще направим е, че съветите ни помагат за по-леки повърхностни изгаряния. Ако са болезнени и са съпроводени с висока температура на тялото, задължително се консултирайте с лекар.

Преди да започнем с това, как да облекчим болката в кожата си от слънчево изгаряне е добре да се замислим как да го предотвратим. Да започнем с това, че не трябва да пренебрегваме индивидуалния си слънчев капитал, който намалява стремглаво всяка година. Затова се предпазвайте от слънчевите лъчи, като редовно изпозвате върху кожата и косата слънцезащитни продукти, носете светли широки дрехи, шапки и очила. Избягвайте излагането на слънце в най-горещите часове на деня (между 12 и 16 ч.) или стой на сянка под чадъра. Съобразявайте козметичните продукти според типа кожа и ги нанасяйте на всеки два часа.

Но въпреки всички съвети има моменти, в които не усещаме как галещите лъчи на слънцето изведнъж се превръщат в нажежени остриета, които проникват в кожата ни и сякаш изведнъж ставаме ярко червени като домат.

Освежете кожата

Жестът е напълно естествен и когато усетите парене в кожата си, първосигнално искате да я покриете с нещо студено, което да отнеме горещината от нея. Задължително останете на сянка и вземете хладен или студен душ, но не със солена или хлорирана вода. Тъй като ефектът ще е краткотраен може да освежавате периодично с пулверизатор с термална или ментова вода.

Съветът ни е да ги съхранявате в хладилника, за да подсилите ефекта. Ако разполагате с лавандулова вода, която да използвате под формата на спрей ще може едновременно да облекчавате състоянието на кожата и да я регенерирате и възстановите.

Гелът от алое вера е още по-добър вариант, тъй като текстурата му е приятна за нанасяне и ако е съхраняван в хладилника, освежаването е моментално. Ако сте сред любителите на етерични масла имате няколко възможности за реакция.

Маслото от лавандула е едно от малкото, които могат да се прилагат в чист вид върху малки места върху тялото. При наличие на слънчево изгаряне на широка площ е за предпочитане да се разредят няколко капки от него например в масло от невен, с което да намажете кожата си.

Внимавайте с маслото от жълт кантарион, който въпреки че е със силно възстановителен ефект, е фоточувствително. Използвайте го само и единствено ако сте абсолютно сигурни, че няма да се излагате на слънце поне 8 часа след нанасяне върху кожата.

Най-доброто лечение от слънчево изгаряне е здравия разум, затова събирайки багажа за почивка, вмъкнете малко шишенце етерично масло от лавандула в козметичния си несесер. В допълнение на успокояване на слънчево изгаряне, това етерично масло ще облекчи болката и при ухапване от насекоми. Достатъчни са няколко капки върху раната и ефектът е незабавен. Умно, натурално, бързо и икономично.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР