5 прости храни, които не бива да пренебрегваме
За свежа кожа и здраво сърце можем да заложим не само на суперхраните, но и на най-простите продукти от всекидневието
Елка Влаховска 13 June 2018
Фасул
Калцият и желязото в състава на фасула заздравяват костите и укрепват сърдечния мускул. Белтъчините са колкото в говеждото, а калориите са два пъти по-малко. Учени твърдят, че растителните белтъчини се усвояват много по-добре от животинските.
Как да консумирате? Накиснете фасула в хладка вода за една нощ. На другия ден сменете водата и варете на бавен огън около два часа. Направете си хубава бобена чорба или ястие със зехтин и с предпочитаните подправки.
Лук
Спасител на сърцето, който не по-зле от аспирина разрежда кръвта. Съдържа калций, полезен за ставите и за костите и органични киселини, които помагат на храносмилането, като ускоряват обмяната на веществата.
Как да го консумирате? Най-полезен е суровият лук (на стръкове или на глави), нарязан в салатата. За да премахнете леко горчивия му вкус, предварително го мариновайте за кратко в смес от оцет и малко захар.
Гъби
Гъбите са шампиони по съдържание на витамини от групата В, в това число и рибофлавин. А той е незаменим за поддържането на кожата, блясъка на косата и остротата на зрението. Освен това гъбите съдържат вещества, които снижават нивото на лошия холестерол и предотвратяват сърдечните заболявания.
Как да консумирате? Желателно е да купувате предимно култивирани гъби. Те могат да се консумират сурови в салати и сандвичи или да се добавят в ястия с ориз или в пици.
Слънчогледови семки
Съдържат 25 пъти повече витамин Е – признат антиоксидант, отколкото бадемите. Нормализират работата на черния дроб и стомаха, подобряват кръвообращението и предотвратяват образуването на тромбове. Само 4 супени лъжици слънчогледови семки осигуряват 80% от дневната доза витамин Е за организма. Освен това съдържат желязо, цинк, йод, калций и калий, а това означава – красива кожа, здрави кръвоносни съдове и отлична памет.
Зърнено-житни растения
Как да консумирате? Както и да ги приготвите, важното е да не прекалявате с порциите, защото житните растения съдържат голямо количество въглехидрати и съответно – калории.