Предлагаме ви една изключително вкусна и лесна ливанска хлебна салата, в която ще се влюбите. Основната съставка е препечен или пържен хляб, комбиниран със свежи зеленчуци и билки. Избрали сме и елегантно, интензивно винено изкушение, което да й прави компания. Подходящи са за лежерни вечери с приятели или лек пролетен обяд.
Необходими продукти: 2 арабски питки за дюнер, зехтин, 1/2 ч.л. сумак, сол и черен пипер, 1 маруля, 1 краставица, 20 чери доматчета, 5 стръка зелен лук, 5 репички, тънко нарязани, 2 ч.ч. ситно нарязан магданоз, 1 ч.ч. нарязани свежи листа от мента. За дресинга: сокът от 1½ лайм, 1/3 ч.ч. зехтин, сол и черен пипер, 1 ч.л. сумак. За финал: 2 с.л. сос от нар (може да го намерите в арабските магазини)
Начин на приготвяне: Накъсайте или нарежете хляба на средно големи парчета. Загрейте 3 супени лъжици зехтин в голям тиган и запържете хляба до златисто. Овкусете го със сол, черен пипер и сумак. Разбъркайте и отстранете от огъня. Нарежете на ситно марулята, краставицата, доматите, зеления лук, репичките, магданоза и ментата и ги смесете в голяма купа за салата. Разбъркайте сока от лайм със зехтина и подправките и овкусете салатата. Поднесете върху запържения арабски хляб. Поръсете със сос от нар.
Подходящо е също за салати с бели меса и морски дарове, рибни супи, паста с френски сирена, специалитети от морски дарове.
Sauvignon Blanc Le Photographе е носител на много награди - сребърен медал, Mondial du Sauvignon 2013; бронзов медал от Balkan International Wine Competition 2013; сребърен медал, Mundus vini 2013; златен медал, Mondial du Sauvignon 2014. Насладете му се!