В Нубийската пустиня „нямаше вълни“

Казват, че Египет свършва там, където Нубия започва. Не знаех почти нищо за района допреди 3 месеца, когато с две египтянки решихме да направим ритрийт по медитация в Нубия*

Яна Янева, собственик на галерия Sabai и инструктор по медитация 17 April 2016

За мен пътуването отдавна не е туризъм, а момент, в който излизаш от комфортната си зона и срещаш живота на четири очи. Затова безкрайно се вълнувах от предстоящата среща с древната цивилизация и култура на нубийците и групата, с която щяхме да споделим тези дни.

Нубия е област, простираща се по долината на река Нил в Южен Египет и Северен Судан. Африканци от днешна Сахара започват да населват района около 5000 години преди Христа. Древна Нубия, като могъща държава, е съществувала още преди Египет. Нубийските крале са били фараони на древен Египет по време на една от династиите. Местните са микс от различни африкански народи, тъй като Нубия е била свързващото звено между Средиземноморието и тропическа Африка и важен търговски център между Субсахарска Африка и останалия свят. Исторически Нубия е била център на много различни култури, така е и до днес.

Първото нещо, което видях, кацайки в Асуан, бяха безкрайните пясъци на пустинята. Развълнувах се. Обикнах пустинята още преди 10 години от пръв поглед и тя винаги ми е давала чувство на свобода, смелост и безкрайни възможности. Хората, които съм срещала там, винаги са ме омайвали със своята вселенска мъдрост, към която светът се стреми упорито чрез безбройни практики. А за тях тази мъдрост е толкова проста. Чаках фелуката** и не можех да откъсна очи от водите на река Нил. Тишината и спокойствието ме завладяха. Скоро дойде Ясер и сложи багажа ми в лодката. Не след дълго доплавахме до остров Агилика, където се открояваха малки каменни къщи, издълбани в гранитните скали, сякаш са част от тях. Домакините ме посрещнаха в бели ризи до земята и шарени шалове.

Нубийските селища ни препращаха в друг свят без предупреждение. Изглеждаше като че ли сме се върнали векове назад, но чувството беше все едно взаимно сме се открили. Много от къщите бяха изоставени, но това не навяваше тъга, защото бяха ярко боядисани в зелено, синьо и жълто с различни рисунки по стените. Пред много къщи ни поздравяваха със „Салам Алейкум“ усмихнати, мили и истински гостоприемни хора. Посрещаха ни с чай от мента и вкусна домашна храна. Зорко следяха дали имаме нужда от нещо и дали не сме останали гладни случайно. Прекарвахме часове в разговори за нубийския живот и бит, аз с изумление установявах как живеят само по законите на човечност и общност.

* Нубия е историческа област в Североизточна Африка, сега поделена между Египет и Судан. В древността е била могъща държава.

** Ветроходна лодка, типична за района на Нубия.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР