Портрет на младостта

„Скициран“ от фито и ароматерапевта Любов Петрова

Ваня Шекерова 13 July 2015

Любов Петрова е алопат, фито и ароматерапевт, и вече 10 години работи с професионалните ароматерапевтични продукти и масла на английската марка Tisserand. Опита си е обобщила в един портрет на младостта – основните направления, в които ароматерапията действа, за да бъдем – а не само да изглеждаме! – млади, независимо от данните в паспорта. „Не искам да бъда стара отвън, тъй като по душа съм млада“, казва Люба и споделя как го постига

Любов Петрова
Люба, от какво зависи младостта ни?

Винаги съм казвала, че ние сме толкова млади, колкото ефикасно функционират нашите клетки, жлези, колаген, храносмилателна и отделителна система, артерии, ум. Вълнуващ въпрос е наистина как да запазиш своята младост независимо от годините. В какви направления да работиш, как да си готов за това. За мен имплантите, хормоналното лечение, инжекциите са груба интервенция, временна красота.

Като натуралист, фито и ароматерапевт разчитам на естествените средства, на нежната терапия. За мен е много важно, че ароматерапията няма странични ефекти като антибиотиците например. И че тя засилва защитните сили на клетката и съответно на организма.

Според твоя портрет на младостта наистина най-важна е клетъчната младост.

Да, ароматерапията е на първо място информационно въздействие на етеричното масло на мембраната на клетката, наричана биохимически нанокомпютър.

Уникално е откритието, че истинският „мозък“ на клетката е не ядрото, а клетъчната мембрана от интегрални мембранни протеини. Те дублират нашите сетивни органи – очи, уши, нос, език, и функционират като истински антени, настроени на канала на външната среда и на нашата собствена психика.

В резултат имаме и рецептори, и ефектори – за получаване на информацията и за поведение в отговор на получената информация. Рецепторите и ефекторите на клетъчната мембрана са своего рода командно табло.

Потенциалът им е огромен, така че това е и медицината на бъдещето – да лекува без лекарства, само с подаване на съответната информация на клетката. Това именно прави ароматерапията, която ще бъде част от медицината на третото хилядолетие.

Ние винаги сме се движили паралелно с растителния свят, който допълва нашия с недостигащата ни фина енергия и прибира всичко, което отделяме като излишно. Растенията ни дават и душевна, и физическа имунизация. Проследена е реакцията на клетката на информацията, получена от използването на етерични масла.

В тях е матрицата на растителните субстанции – с информацията от техните „родители“, климат, въздух, слънце. За всичко това разказва растението, така че клетката „пътешества“ и „чете“ чрез етеричните масла. Те зареждат клетката с енергия както ние зареждаме мобилния си телефон.

Как ароматерапията влияе върху колагена, който, както знаем, с възрастта намалява и ние остаряваме неизбежно?

Когато се докосваме до темата колаген, визираме директно младостта. Колагенът е отговорен за овала на лицето, той е природният цимент и на устните. За съжаление, не можем да го внесем в организма отвън по никакъв начин, можем само да стимулираме производството му. Даден ни е ум да разберем своите възможности, а те са да стимулираме системата, нали?

За синтеза на колаген е важен витамин С, който е стимулант и на функцията на надбъбречната жлеза. Тя отговаря за меланина, петната по кожата са сигнал за дисбаланс в дейността на надбъбречните жлези. Ароматерапията може да стимулира хипофизата, „господарка“ на всички жлези и в частност на надбъбречните, с етерични масла-афродизиаци. Надбъбречните жлези произвеждат над 20 вида стероидни хормони, които пряко участват в поддържането на физиологичните процеси в организма.

Ароматерапията има ли директно въздействие върху жлезите?

Да, подмладяването зависи и от тяхната активност. Хипофизата е на пряко подчинение на хипоталамуса. Афродизиаците-масла й влияят, а тя като разпределителна станция влияе на всички останали жлези, включително и половите.

Афродизиаците тонизират нервите, действат позитивно. Младежкият ни сексапилен вид зависи от хормоните, затова в рецептите си включвам хормонални регулатори, като салвия, пачули, иланг иланг. В природата има два феномена – вода и етер. Водораслите се явяват информационна единица, свързана с водата. Те бяха моята бедна студентска храна – родена съм на брега на Тихия океан и нямайки много пари, се хранехме с водорасли.

Продаваха се консервирани в буркани като салата, добавяхме малко сметана и сол и като зелени спагети ги ядяхме. Това се оказа нашето здраве и богатство. Във водораслите има повече витамин С, отколкото в портокалите. Водораслите, съдържащи йод, по правило са необходими за щитовидната жлеза.

Съвет

В аптеките се продава келп, което е водорасли, и аз го използвам като добавка към храната. Смилам го на пудра, смесвам го с розмарин и получавам чудесна подправка за супички, шарена сол, лично производство.

Ето че „нагазихме“ в храносмилателната система, какъв е твоят съвет за нейното поддържане в добро състояние и здраве?

Не мога да давам съвети като диетолог, когато става въпрос за хранене. Доверявам се на природата, създала такава съвършена система, каквато е тялото. Не трябва да се борим с него, просто трябва да го слушаме. Да следваме синхрона му с природата, неговото време за хранене.

Неслучайно науката за почасова красота се нарича хронобиология – тя ни дава безпогрешно часовете за хранене и пиене. Доказано е, че от 5 до 11 сутринта е периодът на елиминиране. Кръвният ток е зареден с отпадъчни вещества на метаболизма.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР