Защо не слабея?

Въпроси и отговори относно свалянето на килограмите

eva.bg 23 January 2023

1. Искам да отслабна и правя всичко възможно - храня се здравословно, играя гимнастика. Вече се виждат и първите резултати. Но се появи друг проблем - бюстът ми стана по-малък. Мога ли с упражнения да възстановя предишния му размер?

За жалост не. С подходящи упражнения може да развиете мускулите, разположени под млечните жлези. Така гърдите стават по-еластични и изглеждат по-добре. Не се притеснявайте, че бюстът ви изглежда по-малък. Сега размерът му е естествен, за разлика отпреди, когато е бил раздут от мастни натрупвания.

2. Треньорът във фитнес залата ме посъветва да се обличам по-дебело, за да се потя обилно. Това ще ми помогне ли по-бързо да отслабна?

Не. Само повишавате температурата на тялото, което води до загуба на влага. Достатъчно е след занятията да изпиете няколко чаши вода и отново ще възстановите "загубеното" тегло. Освен това прегряването е по-скоро вредно, отколкото безполезно. Рискувате да предизвикате обезводняване на организма, при което кръвта се сгъстява и мускулите страдат от недостиг на кислород. Дори може да си "докарате" сърдечен пристъп. И не само това. Прегряването предизвиква дискомфорт, замайване и умора, които правят тренировките непълноценни.

3. Мога ли да отслабна с вегетарианска диета? Не искам да ставам вегетарианка, но мисля, че липсата на месо за 2-3 седмици няма да ми навреди.

Ако няма да ставате вегетарианка, няма смисъл да се отказвате от месото дори и временно, тъй като това едва ли ще доведе до желания резултат. И при вегетарианска диета, ако ядете само тестени неща или картофи, няма да отслабнете. Освен може би да лишите организма от жизнено важни хранителни вещества. Диетата ще даде резултат, ако включите в менюто повече плодове, зеленчуци, бобови и храни с повече фибри.

4. Вече 7 седмици спазвам диета и тренирам редовно - 5 пъти на седмица по 30-40 минути тичам на пътека за бягане и през ден правя гимнастика. За това време отслабнах само 2 кг. Струва ми се прекалено малко. Как да отслабна по-бързо?

За съжаление много по-бързо се пълнее, отколкото се отслабва. 2 кг за 7 седмици съвсем не са лош резултат. Колкото по-бавно губите тегло, толкова по-бавно ще възстановите килограмите. Внимание: колкото по-близко сте до оптималното си тегло, толкова по-трудно ще отслабнете. Ако правилно се храните и спортувате, но не отслабвате, това означава, че вече сте стопили излишните мастни натрупвания.

5. На 26 години съм и при ръст 169 см тежа 91 кг. Почти всеки ден спортувам и смятам, че съм в добра кондиция, но кантарът сочи обратното. Може би трябва да увелича тренировките, да кажем 2-3 пъти на ден?

В никакъв случай. Ако тренирате по 2-3 пъти на ден, рискувате да получите травма. Освен това няма да може да възстановите силите си и това ще рефлектира на качеството на упражненията. Опитайте се да ограничите калориите, които приемате, защото ако приемате храна с твърде много калории, колкото и да тренирате няма да има голям резултат. Преценете внимателно дали наистина килограмите са "излишни". Ако сте по-слаба от роднините, значи сте достигнали оптималното за конструкцията си тегло. Тогава опитите да отслабнете само ще изтощят организма излишно. Ако все пак искате да отслабнете, обърнете внимание на храната, която приемате дневно, и намалете калориите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР