Перу

За смелите пътешественици и авантюристи, за изкушените от неразгаданите легенди на древността или за феновете на водните спортове: дайвинг, сърф, риболов

Елка Влаховска 28 October 2004

Перу е за смелите пътешественици и авантюристи, за изкушените от неразгаданите легенди на древността или за феновете на водните спортове: дайвинг, сърф, риболов. Едва ли има в света страна, която може да порази в по-голяма степен човешкото въображение.
Необикновената природа, паметниците на древността и обикновения живот на перуанците се смесват в нещо, което може да се усети само със сърцето. Загадъчното внушение е едновременно величествено и непонятно за обременената от цивилизация душа. Наричаме го условно магически реализъм.

Лима пази златото на инките

До перуанската столица пътят е със самолет с нощувка и прекачване в Амстердам. Лима е град, запазил архитектурата и духа на испанското колониално владичество. Отсядайки в хотела, можете да си отпочинете от дългия полет, да се освежите с разнообразни фрешове от екзотични плодове или да излезете да похапнете севиче, местния кулинарен хит от прясно уловени риби или морски дарове в лимонов сос. Обилната вечеря в някой от местните ресторанти не надхвърля сумата от 10-12 долара.

През деня посетете Музея на златото, събрал всички съкровища, открити в Перу. Там ще ви поразят златните пластини, маски и декоративни предмети от времето на инките, както и керамичните фигури и тъкани на индианските племена преди тях. Изобилие от злато, което пленява очите, но информация кое какво е отсъства. Керамичните предмети от доинкската епоха са предимно със сексуални сюжети: удивителни с откровеността си скулптурни изображения на орален или групов секс, актове с животни, скандални еротични пози.

Култът към плътската любов в културата "моче" е част от историята, днес в Перу господстват строгите забрани на католицизма. В Музея на оръжията пък може да се види най-богатата колекция в света на хладно оръжие, шпори и доспехи от колониалните времена. Ордени и фотографии на нацисти, избягали от военния съд и основали колония в Перу, мирно съжителстват с чучело на съветски полковник и фотоапарат "Зенит", подарен на музея от Фидел Кастро при гостуване в Лима.

Столицата е град на парадоксите: извън баровския квартал Мирафлорес с паметниците на културата и лъскавите хотели околовръст са неприветливи квартали, приютили 8-милионно население.

Каньонът колка - полетът на кондора

Арекипа е вторият по големина град в Перу, изходен пункт към уникалното природно явление - Каньона Колка. Скалните отвеси крият множество пещери, в които инките съхранявали хранителните запаси на империята, прокопавайки тераси по терена. Храната била поставяна в специални цилиндрични съдове, наречени "колкас", които дали името на каньона.

Тук могат да се видят уникални животински видове, но зашеметяващата природна аткракция е полетът на кондорите. Кръстът на кондора е местност, където топлите въздушни течения събират рано сутрин огромните птици, чийто размах на крилете достига внушителните 3 метра.

Каньона прорязват бързеите на река Колка, магнит за екстремен рафтинг. Върлите фенове на спускането с лодка сред бучащата с грохот вода идват специално тук, за да вдигат неистово адреналина си.

Куско - столицата на инките

С полет от Арекипа пристигате в Куско, бившата столица на инките, а по-късно и на испанците. Град, който създава усещането, че сте в селище, недалече от Барселона, ако току не изникне жена с пончо и пъстроцветна фуста, повела на въженце лама. Облеклото на местните хора не е етнографски експонат, това са ежедневните им дрехи, а ламите са домашните им животни.

Още на летището можете да опитате прочутата напитка на Андите "мата ди кока", чай от листа на кока, за който твърдят, че помага при височинната адаптация (Куско е на 3350 м надморска височина). Индианците в Андите от хилядолетия дъвчат листата на коката за тонизиране след тежък физически труд или дълъг преход. Това растение дава суровина за кокаина и кока-колата.

Куско е мястото, където могат да се купят перуански сувенири: керамични предмети или текстил. Живописните пазари на открито са близо до жп гарата, откъдето тръгват влаковете за Изгубения град - Мачу Пикчу. Там местните хора предлагат също плодове и зеленчуци от личната реколта и торбички с по 200 г кокаинови листа за по малко от долар.

За из път на онези смелчаци, които са решили с раници и палатки на гръб да изминат пеша Inka Trail (пътя на инките) до загадъчния град Мачу Пикчу. Малцина обаче се наемат да направят 120-километровия преход пеша. Повечето туристи предпочитат сигурността и удобствата на жп транспорта.

Изгубеният град

Влакът от Куско преминава в началото през ландшафт с оскъдна високопланинска растителност и спускайки се към Мачу Пикчу, потъва в гъста тропическа джунгла. Много туристи слизат от влака на спирки на 88-ия или на 104-ия км, за да извървят пеша етап от славния път и да усетят духа на древността. Открит през юли 1911 г. от историка Хайръм Бингам, Мачу Пикчу и до днес крие своята загадка. Намира се на 2700 м надморска височина, на ръба на дълбоки пропасти, издълбани от река Урубамба.

Сред красивата растителност се виждат тераси със съвършени пропорции и симетрия, Свещения площад, руините от Храма на Слънцето, стълбища и акведукти. Особен интерес предизвиква Камъкът на Слънцето "Интиуатана", за който се предполага, че е бил слънчев часовник. И до днес не се знае дали Мачу Пикчу не е бил военна крепост на индиански племена от епохата преди инките. Или е бил убежище на императора Манко Инки и неговия двор след превземането на Куско от конквистадорите.

Някои твърдят, че е бил светилище, в което са укрити "дъщерите на Слънцето" от воините-колонизатори. При разкопки в Мачу Пикчу са открити 173 скелета, 150 от които са на жени. Потвърждение на тези хипотези няма до днес. Ето защо местните гидове смесват факти с легенди, приказки и дори лични фантазии, но го правят с подкупваща искреност и самобитност.

Платото Наска

Тайнствените линии на Наска вълнуват въображението на всеки, който смята, че земната не е единствената цивилизация във Вселената. Рисунките са в Южно Перу на квадратен участък, който на север граничи с река Инхенио, а на юг с река Наска. Виждат се единствено от самолет, част от тях изобразяват животни, други - птици, но най-много са геометричните композиции от правоъгълници, трапец, триъгълници и прави линии.

Няма до днес обяснение как са рисувани колибрито с дължина 50 м, гущерът - 188 м, паякът - 46 м и кондорът - 120 м - в този голям мащаб и с контур от непрекъсната линия. Странна е и човешката фигура, с вдигната сякаш за поздрав ръка, обута в ботуши и вперила големи очи на сова в небето.

Мария Райхе, немската математичка, която през 1939 г. открива линиите на Наска и посвещава 50 години от живота си на изучаването им, предполага, че те са най-големият в света астрономичен календар. Прелитайки над тази необяснена загадка, всеки може да развихри собствената си фантазия.

В дебрите на джунглата

Полет до Пуерто Малдонандо отвежда до най-забележителния резерват-джунгла в Перу. Из него можете да се разхождате само с изпитан водач, който носи мачете в ръка. Отвсякъде ви обгражда буйна растителност, ще видите необикновени, поразяващи с красотата си цветя(в резервата има над 2 500 вида) и пърхащи разноцветни пеперуди. Сигурно световноизвестните дизайнери са бродили наяве или виртуално на това място, за да наложат екзотичната мода от последния летен сезон.

Да хванеш лявата вълна

Само истинските маниаци на уиндсърфа знаят, че тихоокеанското крайбрежие на Перу е идеалното място за този спорт. Туристическите агенции обаче трупат от това огромен капитал. В определено време на годината в Манакора, Кабо Бланко и Чикама излиза "най-добрата лява вълна" с височина до и над 3 метра.

Подходящи вълни излизат и на плажовете в близост до столицата Лима: Уайкики на 10 км южно, Ла Херадура - на 12 км, Ел Силенсио - на 43 км и на Пунта Рокас - на 46 км, където се провеждат най-престижните световни турнири по уиндсърф. Друга туристическа примамка по тези места е океанският риболов. Във водите край Кабо Бланко излиза прочутият марлин, главен герой от "Старецът и морето" на Хемингуей.

Твърди се, че именно това място е вдъхновило Папа да на напише легендарния си роман.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР