Гергана Полежанова

Сребърни слончета и ликът на дева мария носят късмет на топ манекенката

Мариана Антонова 23 April 1999

От две години Гергана работи в италианската модна агенция "Рикардо Гай" и времето й минава в път между България, Италия, Франция, Гърция, Германия.

Гаджето
Тя е на 24, той е на 32, казва се Николай и я чака в София вече две години и половина. Отношенията им са сериозни, зодиакалните знаци (тя - Везни, той - Водолей) предричат дълготрайна връзка, подходяща за брачен финал. И досега Николай не подскача от радост, когато Гергана пътува, затова тя се старае да не отсъства повече от месец-два.
А когато е далече, задължително се чуват по телефона поне по три пъти на ден. Ревността е непозната на влюбената двойка. "Ако се съмняваш в един човек, по-добре да не бъдеш с него - казва Гергана. - Засега си вярваме и нямаме проблеми." На този етап говорят за семейство по принцип. Смятат, че е по-добре да не бързат и конкретна дата за сватба няма.

Работата
Гергана планира да работи като манекен още две години. Уверява, че ще се откаже лесно, защото никога не е мечтала за тази професия. Вече е доста отегчена от подиумите и от напрегнатия работен ден. Вечер няма сили дори да гледа телевизия. Тъй като е в големия моден бизнес вече трети сезон, повечето дизайнери потвърждават участията й, без да се явява на задължителните кастинги, където хиляди момичета чакат с дни наред на опашка, дълга пет пресечки.
Друг път искат само да я погледнат отново, но в предварително уговорени частни срещи. До това ниво е стигнала като че ли от само себе си. "Случих на точните фотографи и клиенти." Доволна е от постигнатото. Върви спокойно напред с намерението да стигне, докъдето може и доколкото й издържат нервите. Все по-усилено мисли за специалността си "Европейска бизнес администрация".
Иска да специализира "Управление на човешките ресурси" и да започне работа в България. Ако обаче нещата в родината не се оправят, ще се принуди да си вади хляба другаде, дипломата й се признава в цяла Европа. Тогава Николай задължително ще тръгне с нея.
 
Кариерата
Преди две години Гергана тръгва случайно за Италия. Тя е на ски училище в Боровец, когато от модна агенция "Визаж" я викат спешно. Пристига в София със спортния екип и като разбира, че става дума за кастинг за чужбина, си тръгва. Връщат я и се явява с още 50 момичета. Италианската модна агенция "Флеш" харесва нея. "В началото се оправях много трудно в чуждата страна."
Знае английски, завършила е Американски колеж, но има проблеми с българския си манталитет. "В тази професия хората са доста лицемерни. Трябва да си щастлив, доволен и всичко да ти харесва. От нищо не бива да се оплакваш. Пък аз съм свикнала да си отстоявам позициите. Сега горе-долу се нагодих към ситуацията". В Милано Гергана няма постоянно жилище. При ангажимент се нанася в някой от апартаментите на агенцията. Сама плаща всичките си разноски.

Приятелите
Контактна е и има много приятели с различни националности от и извън бизнеса. Най-често обаче общува с мениджърката си Албена Петрова, бивша манекенка. Среща се и с Калина Найденова, която работи за Армани и Фере. От големите дизайнери като човек най-много й допада Армани - земен, изключително приятен, с чувство за хумор.
 
Менюто
Гергана е висока 180 см и тежи 55 кг. Напук на всички приказки за убийствените манекенски диети, се кълне, че яде много, всичко и никога не се ограничава. Обяснява, че се е метнала на майка си, която винаги е била слаба. "Не знам колко калории имат различните храни, защото никога не ми се е налагало да се интересувам."
Яде каквото й се иска и колкото й се иска, често преяжда и не спортува. Преди две години тръгва на фитнес, но мераците й минават за две седмици. Задължително закусва обилно. В ранните сутрешни часове най-много обича да хапва баница с кисело мляко, но не се мръщи и на сандвичи с луканка, кашкавал, майонеза, лютеница и т.н. Никога не пие кафе просто защото не си пада по него.
 
Обикновено на обед има време само за сандвич, за което искрено съжалява. Наваксва обаче на вечеря - винаги салата, основно ядене, непременно десерт. Обожава сладки неща. Пийва по две-три чаши червено вино на ден, концентрати не близва. Не се подсилва и с витамини.
Преди време точно три дни гълта мултивитамини, но се отказва. "Чувствам се здрава, за да вземам допълнителни стимуланти от какъвто й да е род." Не е пристрастена и към минералната вода, макар че оценява ползата от нея. Вместо за ден, изпива литър и половина за три. Отчита го като недостатък, насилва се, но засега не й се отдава.

Кожата
По принцип е против козметиката. "Никой не може да ме убеди, че един химикал може да помогне." Макар че кожата й е доста суха, едва отскоро се маже всяка сутрин с хидратиращ крем за лице на "Клиник". Никога не слага спирала, червило или друг грим, освен когато работи, защото мрази изкуствената красота. Не глези и тялото си с кремове и лосиони. Използва само душ гел и гледа да е от добра марка.

Косата
Тази тема й е по-болна. "Имах хубава коса, но доста се изтощи, понеже ми правят по 15 прически на ден." Никога не я е къдрила или боядисвала, няма и да го направи. Старае се да слага маски, когато има време. Сега ползва бананова поне веднъж месечно. Почитател е на старата бабина козметика - газ, мас, чесън и т.н. Преди около четири години мазала главата с такива маски и е доволна от ефекта.
 
Дрехите
Твърди, че не е суетна. В облеклото не обича крайностите - нито строго официални облекла, нито анцуг с маратонки. Нейният стил е спортно-елегантният. В последно време предпочита панталона, докато преди две години твърдо движела само с поли. Носи се предимно в тъмно сиво и черно, но по принуда - това са цветовете на моделите. Обича бялото, дори крещящите ярки тонове.
"За лятото съм си купила няколко интересни дрешки, включително блестяща оранжева рокля, която много харесвам. Общо взето, летният ми гардероб е доста свеж." Пазарува дрехите си от Италия, не държи да са специално маркови, а да й допаднат.

Аксесоарите
Чанти носи много рядко, гледа да побират много. Трудно попада на обувки по калъп. "Имам около 50 чифта, от които нося 5. Останалите не са ми удобни." Напоследък се качва на ток от 5-6 см, но не стърчи над Николай - той е бивш волейболист, с ръст 202 см. Не понася пръстени и гривни.
Обеци не е слагала от две години, но наскоро си купила в Париж за ушите сребърни слончета с вдигнати хоботи за късмет. Нарича талисман и семплото си колие с лика на Дева Мария, което взела от къщата на Мадоната в Ефес. "Казаха ми, че каквото си пожелая, ще се сбъдне, че ще ми носи късмет и то наистина ми носи."
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР