Кейт Мос практикувала тао-дзен при Масахиро Оучи

След повече от 35 години практика като учител по медитация, тай чи и чигун Масахиро Оучи създава своя система

Елка Влаховска 02 February 2012

След повече от 35 години практика като учител по медитация, тай чи и чигун Масахиро Оучи създава своя система от упражнения, дишане и медитация, наречена тао-дзен практика. Негови учители са тао майстор Мантак Чиа, когото среща в Ню Йорк през 80-те години, както и Ли Юн Фен – майсторът по бойни изкуства на холивудската кунг-фу легенда Джет Ли. Тао-дзен цели да хармонизира тялото и душата, да ги интегрира и да поведе човек по пътя на здравето, щастието и личното самоусъвършенстване.
Днес Масахиро Оучи има собствени школи в Ню Йорк и Токио, но и непрекъснато обикаля света като гост-консултант. Автор е на две книги и води рубрика за здраве в японския Elle. Единствената негова ученичка в България е Мариела Таскова, по чиято покана Масахиро Оучи направи семинар у нас. Мариела преподава тао-йога в Mettasense Yoga&Relax Area,  www.mettasense.com. С нейната любозна помощ се срещаме с Масахиро Оучи.

 


Г-н Оучи, може ли тао-дзен да ни научи как да бъдем щастливи?
Щастието е вътре в нас, не е необходимо да се „борим“ за него. Ключът е да достигнем състояние на игривост, да почувстваме желание за игра.
Как можем да го постигнем?
На първо място е медитацията, необходими са около 5 мин. всеки ден. Както сутрин измивате лицето си и се гримирате, така можете и да се погрижите за вътрешното си пречистване и „разкрасяване“. Важно е да успокоите съзнанието и тялото си, да се отпуснете и да дишате. Опитайте се да наблюдавате: какво имам в себе си, кой съм аз. С медитация може да видите какво точно ви тревожи, а когато сте го видели, половината от проблема е решена.
Искате да кажете, че когато медитираме, можем да установим: а, това чувство е алчност, пък това чувство е страх?
Да, можем да си кажем спокойно – това е страх.
Но страхът си остава в нас.
Да, така е, но вече е разпознат. Когато емоцията ви залее, стойте спокойни в нея. Ще видите как се движи и как отминава. Да, понякога искате да изпитвате силни емоции – на щастие или на страх, но балансът е важен – с медитация установявате движението на емоциите, а това е цикълът на живота.
Вие сте работили с хора, които са преживели драматични събития. Успяхте ли да им помогнете?
Когато в Ню Йорк банкрутира голямата инвестиционна банка „Леман брадърс“, много бизнесмени дойдоха в класовете ми. Фалитът не беше по тяхна вина, те са работили съвестно и им беше трудно да приемат случилото се. Същото беше и след атентата на 11 септември или след земетресенията в Япония. Много хора дойдоха в класовете по тао-дзен, защото гневът, мъката и страхът от загубата ги заливаха. Хората осъзнаха тогава, че е необходимо да отделят време не само за външното и материалното, но и за вътрешното си състояние.
Успокоихте ли тези пострадали хора?
Всеки има спокойствие вътре в себе си. Тай чи и дишането помагат да се овладее състоянието след преживяна травма, да се достигне до спокойствието и вътрешната сила. Това се постига с определени практики: по-голямата част е медитация, а движенията от тай чи, които аз преподавам, са медитация в движение.
Казват, че тай чи е бойно изкуство. Това означава ли, че воюваме със себе си?
О, не, не. Бойните изкуства са създадени, за да се води бой. Ако аз се бия с вас или с моя гняв, някой трябва да победи, а другият да загуби. Тао-дзен е повече изкуство – да усвоиш уменията да приемаш и вътрешно да преобразуваш.
Как решихте да посветите живота си на това изкуство и да обучавате хората по цял свят?
Като младеж започнах да практикувам тай чи и медитация, за да поддържам здравето си. Имах нужда да се успокоя, защото по това време работех в рекламния бизнес. Но напредвайки, осъзнах, че го правя не само заради себе си, мислех, че хората имат нужда от това. Обществото се променя толкова бързо, технологиите и комуникациите напредват с такава скорост, но нашето вътрешно аз остава свързано с миналото. И човек започва да се чувства объркан. Трябва да намерим вътрешната си красота и баланс, за да преминем спокойно през тези промени.
Всеки ли може да практикува тай чи и медитация?
Имам класове в Ню Йорк за възрастни, за инвалиди и за психично болни. Много хора от света на бизнеса и модата започнаха да учат тао-дзен. Карин Ройтфелд, дългогодишната главна редакторка на френския Vogue, беше моя ученичка в Тайланд. Кейт Мос също. Преподавам на много хора от банковите среди, както и на модели. Писатели също идват в класовете ми. Но не мога да използвам имената им без изричното им съгласие. Някои хора обичат да говорят за това, други – не. Мадона например направи йогата много популярна през последните години. Тя беше много сериозна в практикуването на ащанга йога. Възхищавах се на изключителната й последователност и посветеност. Бяхме при един и същ учител в Ню Йорк. Тя е много добра, много концентрирана.
Какво могат да спечелят жените от практикуването на тао-дзен?
Системата не е като в бизнеса – инвестирам толкова, получавам толкова, това е индустриално мислене. Когато практикувате тао-дзен, много ползи идват като неочакван подарък. Когато си в правилната посока, всичко идва като поток, всичко има смисъл, животът се случва като поредица от щастливи съвпадения. Така че ако правите тао-дзен, просто го правете без някакви очаквания. После идва повече от онова, което сте могли да помислите или да си представите. То е като „многократен“ подарък, който включва и здравето, и това да си в мир със себе си и света, да си спокоен, но това са малките подаръци. Идва и много повече от това.
В системата се говори за „яйчниково дишане“. Какво означава това?
Методът на яйчниковото дишане се постига със специфична медитация и включва сексуалността. Но не говорим за секса. Това е енергията ни за живот, която е наричана сексуалност на Изток. Свързана е с желанието да си жив, със страстта към идващия момент. И това е може би най-добрият начин да запазим по-дълго младостта независимо от натрупаните години. По-точно казано – това е начин да остаряваме добре.
Говорите и за „вътрешен масаж“ на органите. Как да си масажираме черния дроб например?
Ако жизненоважните органи в тялото ви не са здрави и не се чувстват „щастливи“, ще е трудно да се почувствате и вие щастлив. Това се постига с външен лек масаж със специфични движения и медитация. С годините изучаване и практикуване (това отне действително много време) стигнах до много опростен метод, който мога да покажа на хората, за да си правят „вътрешен масаж“ и сами.

Повече информация можете да намерите на
www.taozenlife.info и на www.taobg.eu



5-минутната медитация
Специално за читателките на EVA Масахиро Оучи предложи кратка форма на антистрес медитация.
Седнете на стол, поставете ръцете си в скута с дланите нагоре, затворете очи. Издишайте бавно и вдишайте бавно и дълбоко. Направете го 5 пъти. Починете си. Отворете леко очи, но да са полуотворени. Вдишайте и издишайте бавно 3 пъти. После отворете очи. Присъствайте и дишайте, без да правите каквото и да било друго. Това отнема много малко време, но е много полезно. Много от бизнес дамите, на които преподавам, правят това и през деня в работата си, когато се почувстват напрегнати. А е и добра практика вечер за спокоен сън. Но трябва да се прави всеки ден. Помага и при нередовна менструация.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР