Революцията на бижутата

Артистите,  които защитават бижуто като изкуство за носене.  Зад тях вървят масите и колекционерите.

Адриана Попова, Кристина Симидчийска 28 December 2011

Хелън Бритън, Мари Ишикава, Карл Фрич, Николай Сърдъмов, Димитър Делчев, Цветелина Алексиева и младата Нева Балникова – имена на артисти, популярни по различен начин и в различни ширини, които защитават бижуто като изкуство за носене. Експериментирайки, те откриват нови територии, върху които по-късно стъпват ювелирните марки. Могат да превърнат лишея в бижу и да се отнесат непочтително към диамант или рубин. Те са за свобода (на фантазията), братство (на идеите) и равенство (на материалите). Зад тях вървят масите и колекционерите.

Николай Сърдъмов

Правя бижута, които
харесвам и могат да се носят, буквално. Зад бижуто трябва да стоят професионални умения.
Материалите, които използвам, са всякакви, но предимно благородни. Експериментирал съм с вътрешна гума от колело, стъклени бутилки, захар.
Вдъхновява ме животът. Улиците, градове като Берлин с цветни хора, малки бутици, галерии за фотография.
Експериментирам с материалите, формите, цветовете.
В работата си търся да личи моят почерк, нещата ми да са лични, изстрадани, с натрупани знания и умения зад тях.
Изненадвам се, когато видя нещо красиво, но рядко срещам големи изненади в професионален план.
Все още не смея да си вярвам много.
Искам да продължа да експериментирам.
Най-много съм научил от работата.
Колегите, от които се възхищавам, са творци от чужбина, Рут Петерс, Ерико Нагай, Тед Нотен.
Бих създал бижу специално за комшийката (избухва в смях).
Ако не бях бижутер, щях да съм зъболекар като баща ми.
Следващият ми проект е свързан с подготовката на книга албум с мои бижута. Ще се разпространява в галериите, с които работя: Hilde Leiss в Хамбург, Isabella Hund в Мюнхен, Electrum в Лондон, Магазин N10 в София.
Гривна от колекцията „Тайната градина“, вдъхновена от света на насекомите, и обици от колекцията „Точки на пресичане“
Гривна от колекцията „Тайната градина“, вдъхновена от света на насекомите, и обици от колекцията „Точки на пресичане“


Нева Балникова

Правя бижута, които
стимулират възприятия.
Материалите, които използвам, често са с друг тип приложение - като например лейкопласт, найлонов плик, детска играчка. Но когато ги измъкна от този контекст, те носят в себе си характерна предистория, която използвам в полза на новия продукт.
Вдъхновяват ме взаимоотношенията между хората – контактите, културни и социални специфики, които ги определят като статут и принадлежност. И оттам се опитвам да разбера настроението, от което имат нужда, когато носят едно бижу.
Експериментирам с познати форми от всекидневието, които намирам за комични и ексцентрични.
В работата си търся удоволствие от свършеното.
Изненадвам се от човешката мисъл. Често пъти тя е или силно рационална и продуктивна, или на другия полюс - деструкция и аномалии…
Все още не смея да съм доволна от себе си.
Искам да бъда извънземно...
Колегите, от които се възхищавам, са непретенциозно добри! Не толкова в контраста и колорита от идеи, колкото в умението, изработката, технологичната мисъл и доброто композиране. Впечатляват ме детайлът, усърдието, с което реализират продукта си, и изборът на материал. Съвършенство, което провокира впечатление на недокоснатост.
Бих създалa бижу специално за Тилда Суинтън и Леонор Шерер.
Ако не бях бижутер, щях да копая с минибагер, да гледам света от кран или пак да съм човек.
Следващият ми проект е кръстове, оплетени в рибарски мрежи.

гривни, изработени от плетена естествена кожа – допълнително бронзирана, кожено колие-нагръдник, колие Presious Copper Sling от медно галванизирана дървена прашка с гердан от матиран хематит, гривна Fantastic Plastic, изработена от оплетен найлон, колиета от цветна полимерна глина, пръстени от дърво, покрито с брокатен прах, плетена чантичка от естествена кожа със златен обков и тънка верижка.


От книгата Dreaming jewelry на Miquel Abellan,

изд. Monsa. Представени са творби на бижутери, които най-добре илюстрират тенденциите от световните ателиета за свобода, провокация, триизмерност и взаимодействие с природата. На корицата е снимана брошка на Николай Сърдъмов от колекцията му „Тайната градина“.
Специално за EVA Николай селектира петима от любимите си артисти:



трансформър

Дейвид Биландер, от Базел, Швейцария. Зад бижутата му, леки и забавни на вид, се крият умения на изключителен професионалист. Обича да си играе на трансформации. От лъжица чрез изрязване и сгъване може да направи брошка бръмбар. „Героите“ на творбите му са извадени от живота: риби, скариди, ще срещнем царевичен кочан от сребро и прасешка глава от перли. Често прави съвместни изложби с Хелън Бритън.





брутални камъни

Карл Фрич, германец,  живее в Австралия. Определят го като крайно свободен в общуването с материалите, дори брутален. Отнася се „непочтително“ към скъпоценните камъни, не се свени да ги пробива. „Направо им реже главите“, казва за него Сърдъмов.
Бижутата му са доста скулптурни и често не са лесни за носене. Сигурно е, че с бижутерството го свързва употребата на благородни метали и камъни.







красиво тегло

Рут Петерс, живее в Амстердам. Известен с мащабните си брошки от стъкло. Малцина ги носят, защото тази красота наистина тежи! Рут Петерс е изключителен презентатор на творчеството си, той пътува с изложбите си и силно се забавлява.










сребро с характер и цвят

Хелън Бритън, австралийка, живее в Мюнхен. Определят я като „възхитителна“. Играе си с плоски форми, дребни елементи, които вгражда в триизмерни обекти. Използва боядисано сребро, стъкло, пластмаса, намерени обекти, диаманти. Бижутата й са изключително въздействащи на живо.








природосъобразно
Мари Ишикава, живее в Мюнхен. Изключителен естет. Събира цветя, клони, мъхове и лишеи, които лее в сребро, вмъква перли, сурови диаманти. Бижутата й са изключително женствени. На живо са неустоими, иска ти се да ги докоснеш, защото разпознаваш в тях спокойната красота на природата.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР