Маги Халваджиян пред старта на "Пълна промяна"

Българската версия на шоуто, което в Америка се радва на чудовищен успех, ще стартира по Нова телевизия в средата на септември.

Мариана Антонова 10 August 2007

Около три месеца преди това 26-те участници, избрани след тежък кастинг от 18 000 кандидати, живяха в столичен хотел, без да имат връзка с близките си, и преживяха 110 вида операции в 15 наши клиники за пластична хирургия. Имаше ли изненади? Как оцени американският режисьор на "Пълна промяна" българските хирурзи? Подробности за предаването от неговия продуцент Маги Халваджиян.

Чух, че снимките са протекли малко тежко. Защо?

Защото се оказа, че ходенето по задника на 26 човека с всичките им капризи, различни диети, с това, че бяха подложени общо на 110 вида операции, е много трудно за организиране. Работим с 15 клиники за пластична хирургия, с 4-5 стоматологични, с няколко офталмологични... На практика трябваше да имаме всеки ден на разположение между 10 и 15 автомобила, които да развеждат участниците в различни посоки. Но като дойдоха американският режисьор, създател на "Пълна промяна", и продуцентът от страна на "Дисни", собственик на предаването, ни успокоиха, че всичко е в рамките на нормалното. Така че общо-взето вървим към успешен финал.

Като кажа на познати за "Пълна промяна", те са категорични, че участниците са избрани с връзки и протекции.

Българинът си е такъв. Той смята, че винаги всичко е подредено и уредено за някого другиго. Сигурен съм, че точно тези хора, които говорят така, дори не са си направили труда да се явят на кастинга. Цедката беше изключително тежка. Имаше комисия от 15 човека. Някои хора бяха дошли само за да си направят операция без пари. Когато обаче Мадлен Алгафари им направи психологически профил, ги улови в манипулации и лъжи.

Все пак няма ли между избраните 26 души някой от нейните пациенти?

Тя помоли на кастинга да видим едно 20-годишно момче, но на това не му викам връзки. На 5 г. преживяло катастрофа и всъщност му няма половината глава. Колата карал баща му. След това се чувствал толкова зле, че напуснал къщата и семейството си. Сега иска да помогне на детето си. Момчето е умно, интелигентно. 15 г. стои затворено вкъщи, тепърва започва да контактува с хора. Е, не го взехме, защото се оказа, че операциите, които трябва да му се направят, ще отнемат 9-10 месеца. Чисто продукционно за нас това е проблем.

Между избраните има 22 жени. Какво искаха най-много? Нови гърди?

Не, нос. 90% от жените смятаха, че носът им трябва да се пипне. Защото той се вижда. Бюстът е скрит, а и има хиляди начини да излъжеш за него. Така че не може да се отрази чак толкова на това дали ще си намериш работа. Защото на хората основно това им е проблемът. Като не изглеждат добре, трудно си намират работа.

Най-голямото предизвикателство за теб?

За мен нямаше предизвикателство. Имаше за лекарите. Направи ми впечатление, че някои си избраха леките случаи. По-хитрите и по-умните взеха тежките. Американците многократно подчертаха, че хирурзите, участвали в "Пълна промяна", си осигуряват работа за около 3-4 години напред. Не ми харесват тези, които се опитват хем да си получат рекламата, хем много да не се напъват. Така че за следващия формат ще преценим по-прецизно с кого да работим.

Наистина ли вярваш, че в България има качествени пластични хирурзи?

Когато от Нова телевизия ми предложиха да правя "Пълна промяна", първият ми въпрос беше: Кой ще оперира? Бях абсолютен песимист по отношение на нашите специалисти и мислех да викаме от чужбина. Обаче хората тук работят много добре. Видях заснети уникални кадри. Например как се сваля цяло лице, точно като във филма "Лице назаем". Мислех, че е фантастика, а то се прави и у нас. Трябва да покажем тези наши клиники.

Само със софийски клиники ли работите?

Основно софийски, защото този бизнес е концентриран тук. Имаме и една в Пловдив. Изключително приятно се изненадах от нещата, които се случиха там.

Ако твоята жена реши да си прави пластична операция...

... вече знам в коя наша клиника да я изпратя. Ако го искаше преди "Пълна промяна", щях да мисля за Италия или Германия. Сега си имам български фаворит, но няма да го кажа, защото и другите са добри. Случи се така, че американците гледаха операция в неговата клиника. Режисьорът, направил 70 предавания в Америка, беше удивен и ми каза, че в Лос Анжелис нямат операционна на такова техническо ниво и с такива размери.

Ти би ли отишъл нещо да си променяш?

Никога. Просто не смятам, че е необходимо.

Край, уби предаването!

Трябва да си поне малко суетен, за да искаш нещо да си променяш. А на мен не ми пука. Мога да се разхождам по боксерки из София. Но пък познавам доста мъже, даже и от офиса, които биха го направили. Мисля, че ако вътрешно не си добре със себе си и смяташ, че промяната във външния вид ще ти помогне, трябва да я направиш.

Чух, че доста сълзи са се пролели, защото някои от участниците са искали още корекции.

Ние сме специалисти по всичко. Знаем как се гаси пожар, как се управлява държавата, за футбол и за политика - да не говорим, а какво остава за собствения ни външен вид. Голяма част от звездите ни все още не се доверяват на стилисти и дори не осъзнават, че по начина, по който се обличат, си подчертават дефектите. В началото участниците бяха скромни и свити, но след това започнаха да имат претенции. Американците ни предупредиха да го очакваме. Още в началото дадохме да се разбере, че командва лекарят. Защото един човек може да иска да стане космонавт, ама как да се случи, ако няма дадености?

Отказа ли се някой от участниците?

В начало отпадна една жена, защото стана ясно, че е бременна - тя не знаеше. После спряхме един мъж. Заради болно сърце не можеше да бъде подлаган на упойка. На една от участничките почина майка й, докато беше в подготовка за операция. Пуснахме я с охрана за два дни. Между другото, всички са затворени два и повече месеца в един хотел, то си е малко "Биг Брадър". Като видят едно видео с близките си, и започват сълзи, ревове. Така че има мрънкащи, но няма отказали се. 90% от участниците знаят за какво са дошли, с каква конкуренция са се преборили и колко се инвестира в тях.

Колко се инвестира в тях?

Средно по около 50 000 евро в един участник. Операции, хотел, храна, возене, фитнес, екип от 18-19 човека, които постоянно се занимават с тях, 4 екипа с по две камери, 4 режисьори, асистент-режисьори, звукорежисьори... Такова натоварване няма в никое друго предаване.

Като гледаш материала с операциите, кое ти се вижда най-страшно?

Всичко е кофти за гледане. В американското предаване не излъчват почти нищо от операциите. В английското и унгарското обаче излъчват много. А в скандинавските версии показват почти всичко. Ние ще оставим моментите, в които няма чак толкова кървища. За да научат тези, които искат да си правят такива операции, за какво става въпрос.

Имаше ли усложнения при операциите?

Американският режисьор ми каза, че са имали усложнения с една жена - 7 месеца не й спадали отоците, синините... Това не може да се предвиди. Чукам на дърво да нямаме такъв случай.

Какви са ти очакванията за зрителския интерес?

В момента по света има бум на този вид операции. И съм убеден, че интересът към тях ще расте. В Америка предаването има чудовищен успех. Американският вариант, показан у нас, също бе много гледан. Смятам, че на българите ще им е по-интересно да видят "Пълна промяна" с българи, оперирани в България.

1 КОМЕНТАР
1
розия
25 November 2015, 08:48

всико което прочетох ми хареса,но имам един въпрос,защо шоуто не се прави по често в България

ТВОЯТ КОМЕНТАР