Оrange Fitness

Животът е хубав, когато си здрав!

Елка Влаховска 11 July 2011

Животът е хубав, когато си здрав!

Марина Станева е завършила Държавната академия за управление в Москва. Тя е Master of Fitness Administration и член на FPA (Fitness Profecional Association) в Русия. Зодия Овен, омъжена, с двама сина.

Винаги се удивлявам на елегантните варненки. Не говоря само за облеклото, но и за финеса на движенията – свободни и гъвкави, и за походката, зад която сякаш стоят поколения кралски особи. Вероятно това се дължи на особен местен ген, но повече ми се иска да вярвам, че тази осанка е постижима за всяка жена. За културата на движение в заседналото ни пред компютъра всекидневие, за здравословните ползи и за извайването на красиви тела разговаряме с Марина Станева, генерален мениджър на Orange Fitness във Варна. Международната верига спортни клубове Orange Fitness включва над 30 спортни клуба от клас Премиум. Единственият засега клуб от тази верига се намира във Варна. Отваря врати през ноември 2007 г.

Госпожо Станева, какво да правят хората, които не могат да намерят време за тренировки във фитнес залата?
Искате да кажете, че не могат да намерят време за себе си? За да се чувства добре човек, е необходимо да отдели всичко на всичко 3 часа в седмицата. Това са само 1,6% от нашето време. Нищо не е по-ценно от здравето. Намерете време, а не оправдания!
Мислите, че повечето хора си търсят оправдания, за да не спортуват?
Да, културата за фитнес в България се намира в съвсем начален етап на развитие. Много хора свързват все още фитнеса с културизма или за тях той е еквивалент на залата с уреди и затова го пренебрегват. Ако попитате 100 души дали физическите натоварвания са полезни, 99 от тях ще отговорят да. И въпреки това, ако ги попитате дали спортуват редовно, отговорът ще бъде не. Всички знаем,че хиподинамията (липсата на движение) е основна причина за стрес и депресии, както и че аеробните упражнения подсилват сърдечния мускул и подобряват работата му. И че редовните тренировки са сигурно оръжие срещу остеопорозата. Много стряскащи са статистиките, че българите са на първите места по смъртност от сърдечносъдови заболявания. И, обърнете внимание, България е призната за държава с най-висок процент на детско затлъстяване в Европа! Всяко второ дете е с гръбначни изкривявания!
Какъв е изходът от тази ситуация?
Точно в детската възраст се залагат основите на правилното физическо развитие и любовта към движението. В Orange Fitness съществува детски фитнес – ново направление, което родителите засега не познават. При нас децата могат да посещават интересни и забавни тренировки, които са съобразени с възрастта им. Ако обичаме децата си, трябва да ги приобщим към активния начин на живот. И нека не забравяме, че най-важен е личният пример.
С какво Orange Fitness се отличава от другите фитнес центрове?
Orange Fitness е пионер в прилагането на редица модерни програми и методики. От няколко години ние обучаваме инструктори да работят с универсални аксесоари като BOSU, Flowin и др. Прилага се функционалният тренинг. Въведохме нови тренировки като PortDeBras, Power Stretch , Resistance Tubes Training, Light Training и др. Те са уникални по своя характер. При тях всяко движение, всяко упражнение е премислено така, че да се постигне определен ефект. Всеки, който ги е посетил, се е превърнал в техен страстен привърженик. А най-хубавото е, че колеги от други клубове ги усвоиха и започнаха да ги прилагат в своята работа.
Какви са впечатленията ви от фитнес индустрията у нас?
Работя в тази индустрия повече от 15 години и наблюденията ми показват, че все още не са много треньорите в България, които притежават необходимата квалификация. Работата с човешкото тяло изисква дълбоки познания по анатомия, физиология, биомеханика... Инструкторите трябва да притежават умения за работа с хора със здравословни проблеми (гръбначни изкривявания, хипертония, травми). В световен мащаб фитнес индустрията се развива стремително и треньорът трябва непрекъснато да следи и да бъде в крак с новостите. Като част от международна верига Orange Fitness България се придържа към международни стандарти за работа и има високи изисквания към целия си екип.
С какво да започнем?
С решението да промените живота си! Доверете се на специалист, който да ви насочи в зависимост от вашите индивидуални цели и потребности.
Кои са Топ 3 сред кардиотренировките в Orange Fitness и какво се постига с тях?

Най-популярните кардиотренировки при нас са Spinning, Step и Aqua аеробика. Те развиват координацията, повишават издръжливостта, укрепват сърдечносъдовата и дихателната система, изгарят голямо количество калории.
Как да направим балетна осанка и да се движим грациозно?
Абсолютно всички тренировки формират правилна осанка, но специално място тук имат PortDeBras и танцувалните тренировки.
Какво да правим, ако имаме здравословен проблем? Можем ли да тренираме?
Двигателната активност не е противопоказна за никого, но хората със здравословни проблеми задължително трябва да се консултират с професионалист, за да изберат натоварване, което не само няма да им навреди, но и ще подобри тяхното състояние.
Според вас коя тренировка е най-ефикасна?
Аз горещо препоръчвам да се редуват различни видове натоварване. Най-ефикасната тренировка е тази, след която се чувствате тонизирани и в прекрасно настроение. Аз лично обичам и бокс, и пилатес, и степаеробика, и силови занимания. С удоволствие посещавам групови тренировки и също така тренирам с персонален треньор.
Направете своя избор, за да бъдете здрави, хармонични, красиви и успели!
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР