Дилма Русев - партизанка, министърка, кандидат за президент!

Биографията й е необикновена. Кариерата - впечатляваща. Дилма Русев или Дилминя, както я наричат сънародниците й, победи рака, проведе успешна предизборна кампания, заради която на 61 г. се подложи на пластични корекции, и стана първата жена в Бразилия, чиято кандидатура беше издигната за поста президент. За нас обаче тя е особено специална, защото е половин българка.

Мариана Антонова 17 October 2010

Биографията й е необикновена. Кариерата - впечатляваща. Дилма Русев или Дилминя, както я наричат сънародниците й, победи рака, проведе успешна предизборна кампания, заради която на 61 г. се подложи на пластични корекции, и стана първата жена в Бразилия, чиято кандидатура беше издигната за поста президент. За нас обаче тя е особено специална, защото е половин българка.

Дилма е дъщеря на адвоката Петър Русев. Той има жена и син в България, но през 1929 г. напуска страната по политически причини. Живее във Франция около 15 г. След края на Втората световна война се установява в Бразилия и се жени за  Дилма Силва. Раждат им се три деца - Дилма, Игор и Жана, която умира на 26 години. Дилма е на 15, когато загубва баща си, а майка й днес е на 81 г.  Вече не е между живите и полубратът на Дилма в България, с когото никога не се е виждала.
През 1964 г., когато Дилма е на 23 години, в Бразилия се установява жесток военен  режим и младежите масово се записват в партизански групировки. Разбира се, и Дилма. Междувременно се омъжва за активист, развежда се бързо, започва да учи икономика и след края на 1968 г. потъва в нелегалност.

Именно в този период от живота си среща 31-годишния комунист Карлуш Араужо, който ще стане неин втори съпруг до 2000 г., когато се разделят. С негова помощ Дилма основава групата “Палмарес”, научава се да стреля с пушка, да прави експлозиви. На практика не участва пряко в нито една военна операция, но ръководи най-известната - кражбата през 1969 г. в Рио на 2,5 млн. долара от сейфа на бивш губернатор. През януари 1970 г. полицията я арестува в Сао Паулу. По време на ареста тя носи оръжие.

“Не можете да си представите колко тайни може да излязат от едно човешко същество, когато бъде подложено на мъчения”, спомня си Дилма. Тя обаче не казва нищо, макар че е подложена на нечовешки мъчения с ток в продължение на 22 дни. В затвора „желязната лейди” престоява 4 години. След като излиза, ражда дъщеря си Паула.

Майчинството не прекъсва политическите й ангажименти. Записва се в новосъздаденото Бразилско демократично движение, по-късно - в Трудовата партия, ръководена от Луис Да Силва. От този момент политическата й кариера тръгва стремглаво нагоре. Да Силва става президент на Бразилия, Дилма - негова дясна ръка и министър на енергетиката, а по-късно – шеф на президентската канцелария. Тъй като в Бразилия няма премиер, фактически Дилма започва да изпълнява точно тези функции. Вестник „Берлинер цайтунг” пише: “Ефективна, умна, стратегически мислеща, Дилма Русев е класическа технократка.” Номинацията на Дилма за президент на Бразилия, направена от Да Силва, идва съвсем естествено, макар че дотогава в страната за този пост не е издигана кандидатурата на жена. През 2009 г. Дилма Русев, началник на канцеларията на бразилския президент и кандидат за президент на управляващата партия в изборите 2010 г., постъпва в клиника с болки в крака само седмици след като е обявила, че се лекува от рак, гърмят международните информационни агенции. Диагнозата й е миопатия - мускулно заболяване, често срещано при интензивна химиотерапия. Малко преди това, през април, лекарите са отстранили злокачествен тумор от лявата й подмишница. И са назначили 4-месечна химиотерапия. Медиите предричат, че болестта ще попречи на Русев да проведе силна предизборна кампания. Още повече в този момент тя е с рейтинг, доста по-нисък от този на конкурента й. За всеобщо удивление през пролет-та на 2010 г. Дилма повежда в рейтинга за първи път и след това продължава устремно да печели все повече симпатизанти. А последните й медицински изследвания показаха, че се е преборила и с рака. “Много съм щастлива. Добре съм, благодаря ви”, казва Русев на журналистите.

2009 г. е повратна в живота и кариерата на Дилма и с още нещо: в един прекрасен декемврийски ден тя застава пред бъдещите си избиратели с коренно променен външен вид. Свалила е 10 килограма, заменила строгите очила с големи стъкла с контактни лещи, има нова прическа, вместо скучните кафяви костюми е облякла женствен тоалет, има нови скули и нос благодарение на пластичните хирурзи, които са й инжектирали серуми и пълнители. Бразилската преса твърди, че самият президент Силва подканил 61-годишната си суперминистърка да промени външността си с думите: “Дилма, трябва най-после да се откажеш от това бюрократско излъчване!” “Способностите на Дилма Русев са неоспорими. Сега тя е и достатъчно красива, за да може да стане първата президентка на Бразилия”, отбелязва „Берлинер цайтунг“.
Кандидатката има личен гримьор и стилист, както и цял екип, направил модерни предизборни клипове, с което рейтингът й е скочил с 10 пункта. Тя ловко, но ненатрапчиво използва политическото си затворничество и славното си минало на нелегален борец за права и свободи. Но може би това, с което най-много печели, са спечелените й лични житейски битки, особено с болестта.

Попитана дали интензивните пътувания и натоварването в работата я уморяват, тя отговаря: “Когато си в кампания, правиш точно това - всеки ден изкачваш Еверест. И накрая ставаш много издръжлив.” Няма съмнение, че голяма част от тази издръжливост се дължи на балканджиите от Габровско, чиято потомка е Дилма.
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР