фалун гонг

улови космическата енергия

Милена Динкова 15 September 2009

Телевизионните пътеписи за Китай не пропускат да покажат сутрешната гимнастика на милиардния народ. Хиляди хора, строени на площада, се поклащат в плавен синхрон. Това не е партиен почин, а прастара традиция…. В София вече можем да видим подобни сцени на живо, макар и в мащаб 1:1000. Родни ентусиасти правят китайски сеанс всяка събота и неделя в Борисовата градина. На тревата до Езерото с лилиите те описват плавни движения с ръце или седят на земята в поза за медитация. Заниманието им може да изглежда древно, но гимнастиците са хора с модерни професии - програмист, икономист, финансов специалист, архитект и т.н. Всички те практикуват фалун гонг (или фалун дафа) - най-новата разновидност на китайската гимнастика, създадена през 20-ти век на основата на многовековни техники за физическо и психическо усъвършенстване.

 

Практикуващите твърдят, че фалун гонг може да лекува почти всичко - от обикновена хрема до рак. Наркотичните зависимости също се преодоляват с час-два китайски упражнения на ден. Доказва го опитът на рок величия като Стърлинг Кембъл, барабаниста на Дейвид Бауи.

От своя страна западните застрахователи са установили, че практикуващите фалун гонг по някакъв магичен начин са защитени от нещастни случаи и битови инциденти. От статистическите данни на компаниите излиза, че гимнастиците ползват услугите на…личен ангел-хранител!

Другата добра новина е, че фалун гонг може да се практикува навсякъде и по всяко време. Не е необходимо да спазвате специален режим или диета. По-важното в случая е да поддържате психическата си хигиена - без послъгване, повече добри дела и повече търпение. Само така упражненията ще ви спорят…

Сърцевината на Фалун гонг се състои и в нравственото усъвършенстване, основано на принципите Истинност, Доброта и Търпимост. Практикуващите се стремят да самоусъвършенстват характера си, като изоставят чувства като завист, конкуренция, егоизъм, алчност, надменност и т.н. Това, заедно с 5-те медитативни упражнения гарантира добро физическо здраве, освобождаване от стрес и безпокойство и постигане на вътрешен мир. Много от последователите забелязват подобрения във взаимоотношенията си с членовете на семейството и колегите. Житейската им среда става все по-спокойна и хармонична.


упражнение 1

Буда протяга хиляди ръце В основата му е разпъването на тялото, което отпушва места, където енергията е блокирана. Когато се практикува, се усеща особено чувство на топлина, която се разлива по цялото тяло. Това упражнение е съставено от 8 движения, които се изпълняват последователно.

 

упражнение 2

Фалун стояща поза
От изправено положение ръцете се изнасят пред тялото, сякаш обхващате колело. По време на упражнението можете да усетите ръцете си натежали, но след прекратяването му се чувства необикновена лекота. Колкото по-продължително е времетраенето на упражнението, толкова повече се засилва енергията в тялото.


упражнение 3

Проникване в двата космически края С него се улавя космичната енергия и се канализира в човешкото тяло. Движещата се нагоре енергия се изхвърля през върха на главата, а движещата се надолу с последователна смяна на разпъването на ръцете. Движенията се повтарят девет пъти.


упражнение 4

Небесен кръг на Фалун
Движенията са постепенни, плавни и гладки. Движението е въртеливо. Отпушват се всички меридиани на тялото, чувства се приток на енергия и топлина. Изпълнява се обикновено по девет пъти.
 
упражнение 5

Засилване на божествените сили
Това е спокойно упражнение, основано на жестовете на Буда. Първоначално е било пазено в тайна. Изпълнява се в седяща поза, с кръстосани крака. Съзнанието трябва изцяло да е освободено от мисли. Колкото по-дълго време се практикува, толкова енергията в тялото става по-силна.

Петте медитативни упражнения на Фалун гонг (или фалун дафа) за добро психично и физическо здраве можете да практикувате и у дома. Посетете интернет адрес www.falundafa.org. В сайта можете да откриете подробна информация на български език, както и видео и аудио материали за практикуването на упражненията фалун гонг.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР