размер XXS

След анорексията и тенорексията (пристрастеност към загара) бюти речникът се обогати с термина порорексия – стремеж към колкото се може по-малки пори. Именно те са новият признак за млада кожа

Свобoда Сидерова 23 November 2009

За сухата кожа са характерни малки пори, за комбинираната и мазната - големи. Така звучи генетичната предопределеност, от която няма мърдане. Проблемът е не само в естетиката - вместо на праскова кожата прилича на увяхнала портокалова кора - но и в наличието на среда за размножаване на бактерии. Нали не мислите, че звездите са изключение? Дори и петокласничките знаят, че невъзможно перфектните лица от кориците на списанията са резултат на фотошоп. Добрата новина е, че белите престилки успяха да нормализират синтеза на мастните жлези, от който зависи размерът на порите. Ето и най-често задаваните въпроси.
каква роля изпълняват порите? На нещо като джобове, в които се натрупва себум за предпазване на кожата от сухост и за поддържане на оптимална температура на тялото. 
могат ли да се свиват? Не, поради липса на мускули. Затова ледът и хладката вода не намаляват размера им, а само отделянето на мазнина. Парната баня пък действа обратно: не разширява порите, а стимулира мастните жлези да произвеждат повече себум.
защо са по-широки на носа? Порите изглеждат по-големи в участъците със засилен синтез на мазнина. В случая Т-зоната.
само в тийнейджърска възраст ли са присъщи? С годините и разрушаването на колагена порите „зейват” като кратери. Причината е, че по-малко еластичните им стени трудно се връщат в нормално състояние. Слънцето прави нещата да изглеждат още по-зле. Кожата реагира на агресията със свръхпроизводство на себум. Дори излагането непряко на UV радиация задълбочава признаците на мазната кожа. До това значимо откритие стигна Vichy. Хидратиращият крем Normaderm Pro Mat SPF 15 съчетава матиране (микросфери-попивателни и производно на витамин С) и защита.
грешки при опитите да се направят по-малко видими? Почистване с неподходящи продукти и честа употреба на скраб. Що се отнася до първата, нужни са средства,  разтворими във вода, от рода на гел или пяна и лосион със салицилова киселина, цинк и мед, който да „затвори“ порите.  При скраба влиза в действие параграф 22. Работата не е само в грубите частици, които могат да разширят още повече порите, но и в последващия дефицит на себум, който пък води до засилен синтез. 
защо се препоръчва след почистване изплакване с газирана вода?  Микроелементите възстановяват баланса на кожата, а минимасажът за сметка на мехурчетата подобрява кръвообращението, което неизменно се отразява на размера на порите. 
ефективни домашни и салонни средства за минимизиране на порите? Козметичната глина. Отличен абсорбент – освобождава порите от ненужния товар, тонизира и действа антибактериално. Най-ефективна е бялата глина (каолин). Добре действат още сок от лимон и яйчен белтък. В салона са подходящи всички видове пилинг – химичен, гликолов и ензимен, микродермабразио (шлифоване на кожата с кристали под налягане) и криомасаж с течен азот. Двуфазната система за ензимен пилинг Perfectionist Peel на Estee Lauder позволява да се насладите на ефекта гладка кожа, равен на професионален пилинг с 30% гликолова киселина. 
ефектът на изглаждане с киселини? Същият като на другите участъци от кожата. Стените на порите не са нищо друго освен продължение на повърхността й. Мръсотията престава да разтяга порите отвътре и те възвръщат нормалното си състояние.
кога се използва алфахидроксикиселина и кога бета? Алфахидрoксикиселината се разтваря само във вода, а бета е мастноразтворима. Последната е в състояние да проникне в порите и да елиминира мъртвите клетки. Препоръчва се при мазна кожа с комедони и акне. Алфахидроксикиселината е подходяща за фина тънка кожа. Често двете киселини се комбинират.   
какво представлява NDGA киселината? Органично вещество от растителна смола. Предотвратява разширяването на порите и натрупването на себум в тях. Можете да я откриете в изглаждащия серум за минимизиране на порите на Estee Lauder и в антибактериалната пудра и крема против акне на DR Sebagh.
алтернативата на киселините? Патент на Estee Lauder е бързо действаща некиселинна технология за изглаждане на кожата с глюкозамин (комбинация от глюкоза и аминокиселина), подсилена с разхлабващ връзките екстракт от кестен. Глюкозамин ще откриете и в серията Pore Minimizer на Clinique. Често  салициловата киселина се комбинира с друга излющваща съставка като екстракта от кактус в матиращ антиейдж серум Mat-Chrono на Lierac.   
механизмът на действие на козметичните средства? Контрол върху процеса на вроговяване, омекотяване на загрубялата повърхност и нормализиране работата на мастните жлези. Освободени от лепкавата „броня”, клетките отново започват да се делят и постепенно „затварят” краищата на порите.
вярно ли е, че мазната кожа старее по-бавно? Не. Плюс е, ако наред с противомикробните, стягащите и матиращите съставки продуктите съдържат и антиейдж. Серията Derma Genese Pore Minimizer на L’Oreal например включва хиалуронова киселина и молекула проксилан от дървесина. Средствата с ретинол пък повишават тургора на кожата и порите са по-малко забележими.
средствата с масла не запушват ли порите допълнително? Напротив. Свиващият порите ефект на маслата от чаено дърво, градински чай, мушкато, нероли, мента, розмарин, лавандула... е известен. Проблемът е, че цитрусовите са фототоксични и могат да провокират пигментация. Затова е препоръчително да се използват вечер. Decleor например предлага нощен пречистващ балсам с иланг-иланг и розмарин. Тайната на почистващото олио на L’Occitane е масло от бадем и органичен ябълков екстракт.   
на какво се дължи маскиращият ефект на тоналните средства? Частиците силикон в състава създават невидим филм и запълват неравностите по кожата. Светоотразяващите частици пък визуално намаляват дискомфорта от минисенките и правят кожата еднородна.
кога се получава ефектът на маска? Когато тоналното средство се смеси със себума. Пигментите се наслагват, подчертавайки още повече неравната повърхност. Затова средството за контрол на мазния блясък под макияжа е задължително. Другият вариант е устойчива на себум текстура. Тази на фон дьо тена за проблемна кожа Normateint на Vichy например включва 2 типа найлонови фибри за „разтеглив ефект“, т.е. за по-леко разнасяне, и кухи микросфери, смесени с нишесте, за матиращ завършек.

 


ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР