нежна е нощта

Врагът на бръчките са пълноценният сън и супер действените нощни кремове. Ето и най-често задаваните въпроси за нощните вълшебства

Свобoда Сидерова 25 September 2009

Ранната есен е идеално време за сън – денят е кратък, а нощта дълга. Не се съпротивлявайте на ухажването на Морфей. Отдайте се на ласките му, като преди това се погрижите и кожата да разбере що е то пълноценен отдих. И не само това. Последният хит на Запад е нощният макияж (!?). След като дамата с теменужените очи Елизабет Тейлър обяви, че нито един от многобройните й съпрузи не я е виждал без макияж, Питър Ламас, личният гримьор на много холивудски звезди (самата Лиз, Бритни Спиърс и Кейт Уинслет са негови клиентки) създаде макияж специално за леглото. Продуктите от серията Night Radiance Collection съчетават грижите за кожата с декоративна козметика и позволяват и през нощта да изглеждате не по-зле, отколкото през деня.

1. по какво се отличава нощният крем от дневния?
По богатия състав. Тъй като през нощта нямате нужда от слънцезащитен филтър, олекотената текстура се допълва от различни полезни съставки с разглаждащо, възстановяващо и подхранващо действие.

2. в анотацията на много кремове пише, че могат да се използват както през деня, така и през нощта. Може ли да се използва дневният крем като нощен и обратното?
Дневният крем защитава и хидратира кожата, нощният й помага да "презареди" батериите и я подхранва. Различните функции трудно биха се съчетали. Освен това нощният крем се отличава с успокояващ аромат, който помага по-бързо да заспите. Нищо няма да ви стане, ако ползвате дневния крем като нощен, но за кратко. Например при пътуване, когато нямате възможност да носите много багаж. В този случай кожата ще е добре хидратирана. Но обратното е недопустимо. Първо, нощният крем не може да я защити от UV лъчите и, второ, някои от съставките му, да кажем ретинол, се разрушават от слънчевата светлина.

3. защо нощният крем трябва да се нанесе не преди лягане, а поне 2-3 часа преди това?
Кожата се нуждае от време, за да усвои пълноценно съставките. Ако нанесете нощния крем непосредствено преди да легнете, обричате клетките на допълнителна работа. По време на сън те са програмирани да елиминират токсините и да се самообновяват, а не да усвояват активните вещества. Другото преимущество на ранното нанасяне, да речем към 19-20 часа, е, че по-рано ще почистите лицето от прахта и замърсяванията, нещо немаловажно в профилактиката на преждевременното остаряване.

4. вярно ли е, че употребата на нощен крем се приравнява на хапването преди лягане?
Не трябва ли лицето да почине през нощта от козметика? Абсолютна грешка. Нанасяйки нощния крем, вие не претоварвате кожата, а напротив - помагате й. Единствените, които могат да си позволят да не слагат нощен крем, са притежателките на мазна кожа, и то ненавършили 30 години

5. за колко време попива кремът?
Продуктите последно поколение въпреки плътната си текстура не са мазни и попиват максимум за 15 минути. Ето и една малка хитрост, ако искате мигновен ефект - преди да нанесете средството, го затоплете малко на дланите. Не прекалявайте обаче с количеството. Ако не искате любимият да се мръщи на лъщящото лице или да опита нощния крем на вкус, задължително премахнете остатъка със салфетка.

6. може ли нощният крем да предизвиква подпухване на сутринта?
Не, по-скоро не сте почистили добре лицето или сте склонни към отоци. Подпухването може и да е от прекомерното количество течност преди сън.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР