зодия тенорексичка, асцедент слънце

Добре си е Дита фон Тийз. Кралицата на бурлеската не се интересува какво пише на слънцезащитните средства по простата причина, че не... ползва такива. Не стига това, ами и мъкне със себе си по хотелите защитни завеси, за да не влизат UV лъчите в стаята, а басейн ползва само вечер. „Никога не се пека – разкрива тайната на бялата си като сметана кожа бившата жена на Мерилин Менсън. – Най-ужасният ми кошмар е да видя лицето си в огледалото сбръчкано и белещо се. Не че няма да стане, но защо да бързам?”

Свобoда Сидерова 28 April 2009

Добре си е Дита фон Тийз. Кралицата на бурлеската не се интересува какво пише на слънцезащитните средства по простата причина, че не... ползва такива. Не стига това, ами и мъкне със себе си по хотелите защитни завеси, за да не влизат UV лъчите в стаята, а басейн ползва само вечер. „Никога не се пека – разкрива тайната на бялата си като сметана кожа бившата жена на Мерилин Менсън. – Най-ужасният ми кошмар е да видя лицето си в огледалото сбръчкано и белещо се. Не че няма да стане, но защо да бързам?” Означава ли отказът от шоколадов загар, че на плажа тази година гларусите ще скучаят поради липса на обекти. Със сигурност красавиците ще са повече от миналата година, но умните след 11 ще забият в бара, облечени в лека роба от Blumarine и ще подръпват със сламка мохито, скрити зад огромните очила с бели рамки на Karl Lagerfeld. 

Загоряла кожа не е равна на красива Още миналата година гонитбата за висок слънчев индекс приключи. 50+ е максималният екран. От тази година Еврокомисията ни лиши от познатото заклинание SPF, което ни позволяваше да киснем часове на плажа в поза морска звезда. Причината – липса на коректна, т.е. подразбираща се защита от конкретните UV лъчи. Това накара някои марки тотално да променят стратегията си. Продуктите на Clarins например са с ново стандартизирано лого UVВ – UVA, тези на Sisley, Nuxe и Garnier са с прибавено UVA към SPF. (Според европейските препоръки UVA трябва да е поне една трета от UVB.) Други фирми като L’Occitane и Piz Buin посочват категориите защита върху опаковката: 

Драконовските мерки са заради ежегодно регистрираните 70 хиляди случаи на рак на кожата в Европа. Като една от причините специалистите от СЗО сочат прекомерното излагане на слънце. Между другото, след австралийците – само ще напомним, че „местоживеенето“ на рака е плажната столица на света Сидни, в слънчевото разоръжаване се включиха не европейците, а американците, известни с пристрастеността си към загара. 

 

Какво ново под слънцето
В центъра на вниманието са механизми, които възстановяват природния имунитет на кожата. Патент на Sisley е оптимизиране на защитата от свободните радикали, предизвикани от UV лъчите, за сметка на намаляване на филтрите. Една от хитовите съставки на слънчевия шедьовър Sunleya Age Minimizing Sun Protection на марката (формулата му не е променяна от 2006 г.) „прескочи“ в продуктите от новата слънцезащитна линия. Екстракт от чашка от алкекенги – растение от Китай, е надежден бодигард, който не само изпълнява ролята на щит на ДНК-то, но и стимулира синтеза на колаген и предотвратява разрушаването му. Piz Buin също се съобрази с препоръките на Европейската комисия. Технологията Heliopex активно променя UVB и UBA лъчите до безвредни за кожата. И най-големите противници на слънчевата защита „вдигат ръце“ пред 100% прозрачния спрей Clear Protect на Garnier, който слага край на белите ивици по кожата. Другата насока, в която се работи, е подсилване на процеса на пигментация. От Planter’s например гарантират, че могат да го увеличат с цели 68%. Отсъствието на защита не бива да ви притеснява.

Букет от активни съставки, сред които масло от луфа, богато на омега 3+6 киселини, екстракт от морков и кайсия, соев протеин, прави кожата по-устойчива. Формулата, която предопределя успеха на многофункционалното средство Soleil Prodigieux на Nuxe, е: подсилване на тена + защита + хидратация. Екстракт от захарна тръстика усилва ефекта на бронзиращата съставка и прави тена по-траен. Друга съставка от семена на „земен грах“ от Африка го насища до тъмношоколадово. В добавка масло от семена на магарешки трън и масло от анато от Амазония се борят със свободните радикали, екстракт от личи овлажнява.

Иновации има и при опаковката. Само си представете - слънцезащитно  средство, което се носи на... ръката. Така нуждата от следващото нанасяне не е определяща за прекарване на свободното време. В смисъл, че можете да флиртувате на воля, без мисълта за (не за презерватив, той е в джобчето на банския) изгорелите рамене да ви смущава. Гривната на Piz Buin със сигурност ще е сред топ-10 за плажа. В нея има лосион за тяло за 3 нанасяния. Четирите цвята, в която се предлага, я превръщат в оригинална декоративна хрумка.

Спреят – най-популярната формула Удобно и бързо се нанася, идеален е за рамене, крака и труднодостъпни места. Рисунката на обърнат флакон на капачката на спрея на Garnier и надписът Also aprays upside down подсказват, че може да се ползва и с главата надолу. По-ниската защита на маслото за загар го прави подходящо най-вече за загоряла или тъмна кожа. Текстурата е идеална и за суха, тъй като хидратира и подхранва. Разкрасяващото масло за тяло и коса Polysianes Monoi Morinda на Klorane например дължи вълшебното си действие на маслото моной, получено от кисненето на цветето тиаре в кокосово масло. Млякото ляга равно и добре хидратира, но изисква често нанасяне, тъй като бързо се изтрива. Гелът обикновено е на водна основа, не запушва порите и не оставя мазен блясък. Подходящ е за мазна кожа. Често е с cool ефект. Със стика за чувствителните зони може да обработите не само носа, устните, стъпалата, врата, зоните над ушите и ушните „миди“, но и бенките.  

Виагра плюс още нещо


Вие сте весели и щастливи, кожата ви е с маслинен тен, а сексуалната възбуда достига своя пик. Нека да познаем. „Надрусани“ сте с хапчетата  Bremelanotide (вариант на класическите Melanotan) на американската фирма Palatin. „Наркотикът на Барби“, както още го наричат, е създаден през 1991 г. като средство за загар, но без слънце. Мъжете, участници в експеримента, не само пигментирали, но и усетили страничен ефект в... панталоните. За разлика от виаграта, препаратът действа и на дамите. Докато чакате таблетките да се появят у нас, залъжете сексуалния глад с хранителни добавки с антиоксиданти. Те не само ще ви помогнат да подготвите кожата за излагане на слънце и да избегнете зачервяванията, но и ще направят загара по-траен. Сред по-известните са Doriance Solaire на Pierre Fabre, Phytosolaire на Phyto, Ocea Sun на Thalgo... Последният хит на пазара е Phyto Bronz Intense. Цинк, селен и витамин С и Е неутрализират свободните радикали.

 



6 въпроса


1. природната защита от вредното действие от слънцето?
Естественият UV филтър в клетките е пигментът меланин. Първият загар осигурява последваща защита - равна е на SPF 2.5, която е крайно недостатъчна. Клетките започват да синтезират нов меланин в течение на седмица. Следователно всеки ден, макар и в по-малка степен, те са подложени на увреждане.


2. какво представлява правилото за 10 и половина бирени капачки?
Средностатистическата любителка на бронзов загар трябва да „излее“ на тялото си не по-малко от 1/3 от защитното средство или 9 бирени капачки (мерителна единица заради липсата на чаена лъжичка на плажа). При лицето е 1 и половина. 


3. защо носът обгаря по-силно от останалите изпъкналости?
Защитното средство не издържа дълго на мазна кожа. Затова нанасяйте  специалния стик за чувствителни зони по-често. Допълнително може да напудрите носа с минерална пудра. Съдържащият се титаниев диоксид (един от най-известните минерални филтри) осигурява допълнителна защита.  

 
4. може ли да се нанасят няколко средства едновременно?
Това няма да повиши степента на защита. Средна 15 плюс висока 30 не е равна на супер висока 50+. Степента на защита се определя от максималния показател, в случая 30. Ако искате в различните участъци да почернеете различно, използвайте двойната опаковка на Piz Buin с 2 различни защитни фактора – 6/15 и 10/20.  


5. критериите за средството за чувствителна кожа?
Не само много висока защита, т.е. 50+, но и качествена (всички съставки се тестват, за да се минимизират реакциите). От значение е и текстурата. Тя трябва да хидратира добре – поне 12 часа, и да позволява на кожата да диша. 


6. разликата между минерален екран и слънчев филтър?
Слънчевият или минерален екран са физически частици с минерален произход, отразяващи слънчевите лъчи. Слънчевият филтър са химични вещества, способни да поглъщат UV лъчи.

6 мита

1. активната употреба на слънцезащитен крем води до дефицит на витамин D
Мизерен процент от хората страдат от липсата му. Пораженията върху костите и зъбите обаче бледнеят пред UV вредата. 15 минути на ден под шарена сянка са достатъчни, за да се заредите с витамин D. Необходимата доза може да се набави от сьомга, яйца или хранителни добавки.


2. водоустойчивите слънцезащитни средства по-дълго се задържат на кожата
Надписът waterproof не е абсолютна гаранция. Може да се потите повече или пък просто да не сте нанесли необходимото количество крем. Затова на всеки 2 часа обновявайте защитния слой. И на всеки 30 минути, ако спортувате. 


3. кожата на главата не може да изгори
Може и още как. Темето е рискова зона. Ако нямате под ръка специален спрей за защита на скалпа, намажете пътя малко с гел (той не е толкова мазен) или напръскайте косата със слънцезащитен спрей.  


4. ако вече сте се зачервили, може да нанесете дебел слой защитен продукт и да останете още малко на плажа
В никакъв случай. Зачервената кожа е сигнал, че средството е прекратило действието си, при това отдавна. Може повторно да се изложите на слънце едва когато червенината изчезне.


5. защитният продукт трябва добре да се втрива
Няма причина да го правите. Британски учени твърдят, че силното втриване разрушава защитните му свойства – не стига че се събира в потните жлези, но и се променя съставът му.  


6. миналогодишното защитно средство се изхвърля
Само ако е седяло дълго на слънце. Екраните или филтрите, става въпрос за продукцията на качествени марки, запазват свойствата си повече от година. Единственото условие е да държите вече отворения продукт в хладилника.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР