воден клондайк

Какво е лятото? Жега. И дехидратирана кожа. Колкото повече градусите се вдигат, толкова повече и по-разнообразни са овлажняващите средства

Свобoда Сидерова 08 April 2009

Мощните хидратанти последно поколение действат в няколко посоки - едни преразпределят влагата в различните слоеве на кожата, други осигуряват «строителен материал» за възстановяване на защитния й слой, трети нормализират естествения хидробаланс. Всяка фирма има своя стратегия за неутрализиране на причините, довели до обезводняване на кожата - слънце, стареене, стрес. Интерес представляват и оригиналните съставки, както и необичайната концентрация на активни вещества.

Отряд от дайвъри за бързо реагиране

Дори и стриктно да овлажнявате кожата, понякога тя се нуждае от продукти за екстремна хидратация - т. нар. дайвъри (от англ. diver водолаз). Такива като маската Super Aqua-Mask на Guerlain под формата на саше например. Само си представете - една опаковка (общо са 6 дози) съдържа същото количество активни съставки като серума Super Aqua-Serum от 30 мл. Живителният сок от син кедър засилва циркулацията на вода в клетките и я разпределя към зоните, които най-силно се нуждаят от нея. Маската-гел Hydra Complete Multi-Level Moisture на Estee Lauder също потапя кожата в бездна от удоволствия. Пълнотата на чувствата ще изпитате още преди да е изтекъл 10-минутният срок.

Медитация за кожата

Изследвания сочат, че след стрес кожата възстановява 3 пъти по-бавно защитната си бариера, отколкото в нормални условия. От Lancome не само доказаха, че това влияе отрицателно на хидратацията и чувствителността й, но и измислиха как да възстановят изгубеното й равновесие. Не, не става дума за блокче шоколад или масаж (въпреки че и те биха свършили работа), а за серията Hydra Zen Neurocalm. Задачата й е да стимулира бета ендорфините, т.нар. молекули на щастието. Те пък активират производството на протеини, участващи дейно в защитата на кожата. Формулата включва още особени микрокапсули с липиди и хиалуронова киселина, които увеличават влагата с 85%.

Класацията на ЕВА на хидратиращите хитове - лято 2007
най-успокояващият нощен крем Hydra Zen Nuit Neurocalm на Lancome и хидратант за тяло All About Moisture Body Hydrator на Clinique
най-концентрираният маска за лице Super Aqua-Mask на Guerlain и Hydra Complete Multi-Level Moisture на Estee Lauder

Оптимизиране на механизма за овлажняване

Рядко се случва хидратиращ продукт, не съдържащ суперактивни вещества, да пресече територията на подмладяващите средства. Задачата на интензивния анти-ейдж хидратант Hydra-Global на Sisley е да реактивира естествения механизъм на хидратация, нарушен вследствие остаряването на клетките. На първо място се възстановяват водните запаси. След това идва ред на преноса на вода от една клетка в друга по своеобразни каналчета, за които ще стане дума по-долу. Последната цел е укрепване на хидролипидния слой за предотвратяване загубата на влага. Очевидно сензационният краен резултат - запазване на младостта, е предизвестен.

Защита преди всичко

Но чудесиите, от които пулсът на всяка козметоманка се учестява, не се оказаха достатъчни за Диор. Допълнението към серията HydrAction Visible Defense включва още защитен комплекс. Перфектният щит срещу оксидативния стрес се състои от захарни полимери (благодарение на тях вредните частици се отблъскват от кожата като водата от тефлонова повърхност), UV филтри и екстракт от лотос (покрива кожата с изключително силен защитен филм). Лансирането на серията Aquamilk на Lancaster също стана повод да се заговори за комплекса RPF или Radical Protection Factor. Едно от най-важните открития на марката неутрализира повече от 80% от свободните радикали.

Класацията на ЕВА
най-предпазващият лек крем за нормална и комбинирана кожа Сrеme Legere Hydra-Protectrice SPF 20 на Dior
най-млечният флуид за абсолютно овлажняване и защита Aquamilk Hydration Absolue&Protection на Lancaster
най-подмладяващият интензивен анти-ейдж хидратант Hydra-Global на Sisley
най-сладкият емулсия за тяло Emulsion Sorbet Ultra Hydratante на Dior

Хидратация с нежен загар

Овлажняващ крем и автобронзант в един продукт. Козметолозите сбъднаха отколешна мечта. Хубавото на овлажнителите с бронзиращ ефект е, че съдържат малко оцветяващи съставки и позволяват абсолютен контрол върху тена. Резултатът е видим след 4-дневно нанасяне. На този принцип е серията Sun-Kissed Skin на Garnier - 12-часовата хидратация е придружена с равномерен, докоснат от слънцето тен. Предлагат се референции за светла и тъмна кожа. Емулсията за лице HydraMax + Teinte на Chanel, гарантираща хидратация при екстремни условия, също придава на кожата красив пясъчен или бронзов оттенък. Но тя спада към тониращите овлажнители, т.е. фон дьо тен и хидратант в едно. Загарът вечерта лесно се сваля с почистващ продукт.

Хималайска розова сол, захариди и още нещо

Едни наричат солта бяло злато, други бяла отрова. Що се отнася до хималайската розова сол, вярно е първото. Подправката е известна още от древността с лечебния и оздравяващ ефект върху кожата. От Biotherm не пропуснаха да се възползват от свойството й да поддържа естественото ниво на хидратация. Интензивният олиготермален серум Aquasource Superserum съдържа още чист екстракт от планктон в концентрация, еквивалентна на 5000 литра термална вода. След използването на такива свръхмощни природни стимулатори, нищо чудно, че хидратацията e +97%. Dior пък залагат на сладкото. Захаридите в серията HydrAction Corps притежават хидратираща сила, която е, внимание!, три пъти по-голяма от тази на глицерина, известен овлажняващ агент. Не случайно на опаковката на продуктите от серията Aquamilk на Lancaster са изобразени символите на водата и млякото. Освен 2 вида мед за защита от дехидратация, тя съдържа уникална комбинация от 3 вида растителни млека - кокосово, оризово и палмово, която овлажнява и подхранва кожата в дълбочина.

Тотална миграция

Принципът, по който водата циркулира между различните слоеве на кожата, е най-гениалният пробив в областта на хидратацията. Отговорни за миграцията са аквапорините (протеини). Те изпълняват ролята на „водни каналчета", по които клетките обменят информация. Първи от откритието, което през 2003 г. спечели Нобелова награда за химия, се възползваха от Dior. Серията HydrAction гарантира толкова дълбока хидратация, че ефектът личи от километър. Причината е, че прочутите аквапорини разпространяват над 3 милиона водни молекули в секунда (уау-у-у). Korff и Sisley са другите марки, оценили скоростта на мобилната връзка между клетките.

Класацията на ЕВА
най-соленият интензивен олиготермален концентрат Aquasource Superserum на Biotherm
най-тониращият емулсия за лице HydraMax + Teinte на Chanel и лосион за тяло Intesive Care Sun-Kissed Skin на Garnier за светла кожа.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР