Джаки Колинс: У всеки мъж се крие едно малко момченце. Открийте го и го отгледайте!

Михаела Петрова 11 November 2001

Когато Реймънд Чандлър описва красива жена, казва нещо от рода: "Тя беше жена, заради която енорийският свещеник би разбил с шут олтара." Джаки Колинс - биограф на холивудските нрави (21 романа в милионен тираж, една книга под печат и две в процес на писане), разказвачката на истории за богати, хитри, силно обичащи и силно мразещи мъже и жени, все още заслужава подобен комплимент в стил Чандлър въпреки годините, които не са известни дори на литературния й агент. Оказа се, че той не знае месеца и датата, на която е родена, но пък фотографите, ангажирани да отразят престоя й у нас, бяха поласкани, че докато позираше, тя кокетно флиртуваше с тях. А когато получи броя на "Ева" с мъжкото тяло на Мариан Кюрпанов на корица, Джаки посочи фотографията и каза: "Oh, I Like This!"
 

Ева: Според вашия опит на жена и писател кога жената има по-големи шансове да завладее мъжа - когато е търпелива и обичаща, или когато си служи с коварство, подлост, интриги?

Джаки Колинс: Една уверена в себе си жена, каквито са моите героини, осъзнава, че мъжът и жената трябва да бъдат равнопоставени. И все пак, уверена съм, че у всеки мъж се крие едно малко момченце. Трябва да откриете това малко момченце и да го отгледате. Ако направите това, вие сте спечелили този мъж.

Ева: Героините ви са дръзки и богати жени. Смелостта и дързостта винаги ли предполагат богатство?

Джаки Колинс: Жена, която си седи в кухнята и чака телефона да звънне, е лишена от страст. Тя няма да постигне нищо в кариерата си и няма да намери точния мъж за себе си. Аз не пиша за такива жени. Независимо дали ще се стреми към мъж, към богатство или към двете, тя не трябва да се примирява с приблизително доброто. Светът се крепи на страстта. Моята страст от дете е писането. И макар че ме изключиха от училище на 15 години и всички казваха, че щом не съм успяла да завърша, нищо няма да излезе от мен, аз преследвах моята мечта и мисля, че всяка жена трябва да прави точно това.

Ева: Какви граници не трябва да преминава жената по отношение на еманципацията и феминизма, за да си остане жена?

Джаки Колинс: Аз съм особен тип феминистка. Не подкрепям това, което жените направиха, като казаха: ще си изгорим сутиените, няма да си слагаме никакъв грим. Това е прекалено. Аз се опитвам да вдъхна на жените увереност, а не да ги занимавам с отвлечени феминистки теории.

Ева: Какви мъже харесвате?

Джаки Колинс: Най-много харесвам героя, когото сама създадох в книгите си -Джино Сант Анджело.

Разбира се, Джаки Колинс отговори на последния въпрос, преди да види корицата на "Ева". Иначе несъмнено щеше да прошепне (тъй като си беше загубила гласа): "Oh, I Like This!"

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР