Йоана и Михаела - етичната красота, или когато детската мечта става реалност

Люба Вангелова 30 September 2024

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

Преди да го познаваме като козметичен бранд, Mazillo е бил детска мечта. Когато двете малки момичета Йоана и Михаела се срещат, на мига ги свързва силно истинско приятелство, сякаш предопределено да роди нещо повече. Историята започ-
ва от увлекателните разкази на техните баби за природата и натуралните съставки, продължава с обучението им в Бат, което засилва любовта към родината и корените им.

Завръщайки се в България, и двете са наясно как искат да развиват потенциала си и се заемат с бизнес начинание с немалко предизвикателства. Преди повече от три години създават Mazillo – отговорна и устойчива козметика за грижа за кожата с ясна визия за бъдещето, стъпила върху мъдростта на поколенията. Днес те даряват 1% от приходите си на Фондация „Спокоен живот“ България, която подкрепя уязвими възрастни хора, като предоставя грижи в уюта на собствения им дом. Как поддържат бранд за натурална козметика, без да правят компромиси, и каква е визията им за бъдещето – разговаряме с Йоана и Михаела.

Какво означава етична красота? Йоана: Това са продукти, полезни за потребителя, околната среда и обществото като цяло. Използват се етично добити натурални съставки, екологично чисти опаковки, отговорно набавяне на суровини, минимизиране на отпадъците и осигуряване на енергийно ефективен производствен процес, който не вреди на екосистемата. В Mazillo взимаме осъзнати решения на всеки етап – от избора на съставки до крайния продукт. Така гарантираме, че красотата се постига без риск за здравето на планетата и за бъдещите поколения.

С какво бихте искали да се асоциира козметичният ви бранд Mazillo? Михаела: Зад Mazillo стои визията ни за българска качествена козметика. Искаме всеки българин по света, който види продуктите ни, да ги разпознае като нещо родно и да му припомнят за корените му чрез името, вида и аромата си. Искаме Mazillo да се свързва с автентичност, чистота и отговорност. Стремим се да бъдем символ на етични практики и иновации в грижата за кожата, като предлагаме продукти, които я подхранват и възстановяват по естествен начин.

Как за тези три години се разви концепцията ви за бранда? Йоана: Тя винаги е била и ще бъде създаване на опростена, натурална и високоефективна козметика с български състав. Стартирахме с 5 продукта с ясен фокус върху грижата за кожата. Тази година добавихме и слънцезащитен серум към портфолиото ни. Грижата за себе си обхваща много повече от лицето, което ни насочи към разширяване на нашите хоризонти. Работим върху няколко нови проекта и се надяваме да можем да споделим за тях скоро.

Как комбинирате старо и ново познание за красотата? Михаела: Използваме билки и растения, присъстващи в народната медицина от векове заради техните лечебни свойства – като например невен, роза дамасцена и родопски силивряк. А чрез модерни научни изследвания и практики оптимизираме ефективността на тези растения. Така създаваме продукти, които почитат традицията и имат доказано полезно действие.

Продукти за всички типове кожа, които да дават реални резултати и във формулите им да са използвани само местни и етични съставки. С подобни изисквания не си ли поставяте доста ограничения? Йоана: Задачата беше нелека и ни изправи пред много предизвикателства. Не направихме компромис с нито един елемент и именно заради това в момента сме точно там, където си мечтаехме. Целта ни не беше да създадем просто поредния продукт, а нещо с най-високо качество, ефективно и родно.

Кои научни изследвания най-силно повлияха на разработването на продуктите ви? Михаела: Растителните стволови клетки, които използваме в една от нашите серии продукти за лице. Това са биотехнологични активни съставки, чрез които се улавят уникалните свойства на редки или защитени български растения, като например родопския силивряк. Клетките се подлагат на въздействието на стресови фактори, предизвикващи свръхпроизводство на специфични вещества, за да се получат „суперклетки“ с подобрени козметични свойства. Те съдържат изключително висока концентрация на мощни активни молекули, насочени към справяне с възпалителни процеси, стареене на кожата, пигментация и дълбока хидратация.

От кои краища на България набавяте съставките си и сами ли ги избирате, или се доверявате на специалисти? Йоана: България има голямо биологично разнообразие, което ни позволява да набавяме съставките си от всички краища на страната. Държим да контролираме всеки един етап от процеса, включително добива на суровини. Работим с малки земеделски производители, с които сме изградили трайни взаимоотношения. Така гарантираме високото качество на всяка една съставка, вложена в продуктите ни.

Към каква грижа са насочени продуктовите линии на Mazillo и има ли нови, които предстои да разработите и лансирате? Михаела: Портфолиото ни включва две линии от общо 6 продукта за грижа за лицето. Те представляват цялостна опростена ежедневна рутина. Разработени са за всички възрасти и типове кожа. Таргетират признаците на стареене, възпалителните процеси в кожата и осигуряват трайна дълбока хидратация и подхранване. Започнали сме усилена работа и в други категории.

Как си представяте бъдещето на козметичната индустрия и как виждате мястото и ролята си в него?
Йоана: Бъдещето на индустрията ще бъде насочено към устойчивост, автентичност и прозрачност. Потребителите стават все по-информирани и взискателни. Търсят продукти, които не само предлагат видими резултати, но имат история зад тях и са създадени с грижа за околната среда. Mazillo е лидер в създаването на иновативни автентични продукти. Те съчетават най-доброто от родната традиция и науката. Мястото ни в тази индустрия е да бъдем вдъхновител и да зададем стандарт за това как трябва да изглежда модерната козметична марка – прозрачна, отговорна и с ясна визия за бъдещето.

 

1 КОМЕНТАР
1
Lumina
02 October 2024, 03:34

Писах им с въпрос къде мога да тествам съвсем не евтините им продукти, отговор нямам. Не знам доколко това е "етично красиво" от тяхна страна...

ТВОЯТ КОМЕНТАР