Тери Риъл: Как да се научим да мислим екологично във връзката ни

Мъжете мечтаем да имаме в живота си богиня, а жените - бог, който ще ги допълни и ще бъде Зевс в спалнята. Да е чувствителен, да усеща емоциите им. В същото време получаваме изцяло несъвършено човешко същество. Точно като познайте кой. Като нас самите!

Лилия Или_Ева 22 September 2024

"Всички искаме да съхраним любовта за дълго, да се разхождаме по брега, да правим фантастичен секс до 60-70-годишна възраст, да общуваме и да водим разговори, в които да участваме със сърцата си, да запазим интимността - казва Тери Риъл, - но исторически погледнато, тази идея е новост. Бракът е бил създаденза стабилност, не за интимност."

Ще срещнете интервюта с Тери Риъл в американския Vogue, в The New York Times, в шоуто на Опра Уинфри, както и в Good Morning America и The Today Show. Наричат го “the turnaround guy” (трансформиращият), защото е помогнал на много двойки пред развод и драматична раздяла да възстановят и съхранят отношенията си.

Тери Риъл е заслужил преподавател в Института по семейна терапия в Кеймбридж, Масачузетс, терапевт, лектор и автор от световна величина. Създател е на метода „релационна терапия“ и основател на едноименния институт, в който води семинари за двойки, индивидуални личности и обучения за професионалисти.

Неговата книга, бестселър „Ние: как да преодолеем Аз и Ти, за да изградим стабилни отношения“ предстои да бъде публикувана на български от Института за изкуство и терапия, където в края на септември започва и първото обучение на Тери в България за лекуване на партньорски и семейни отношения по модела му Relational Life Therapy.

Тери Риъл работи и с много холивудски звезди.

Тери, колко време трае любовта?

Може и много, но дълготрайните връзки по принцип са изпитание, защото трябва да се научиш как да прегърнеш несъвършенството. Копнеем за божественото. Мъжете мечтаем да имаме в живота си богиня, а жените - бог, който ще ги допълни и ще бъде Зевс в спалнята. Да е чувствителен, да усеща емоциите им. В същото време получаваме изцяло несъвършено човешко същество. Точно като познайте кой. Като нас самите! И става сблъсък между неговото и нашето несъвършенство. Как ще се справите и двамата с този сблъсък. Въпрос на смелост, на близост, на проява на характер. Това е реалността!

Всички искаме да съхраним любовта за дълго, да се разхождаме по брега, да правим фантастичен секс до 60-70-годишна възраст, да общуваме и да водим разговори, в които да участваме със сърцата си, да запазим интимността. Исторически погледнато, тази идея е новост. Бракът е бил създаден за стабилност, не за интимност.

Как да я запазим, като нямаме представа за основни умения за поддържане на близостта ни? Има много да се учи за това как човек да се държи във връзка.

Съществуват ли сродни души?

Да, в началото на връзката душите се чувстват сродни. В първия етап, когато усещаме привличането. Не те познавам, не знам как живееш, но чувствам, че между нас има връзка. Сексът е супер! И двамата се държим добре. Има хармония. Прилича на меден месец и на любов без осъзнаване. Една сутрин обаче се събуждам и забелязвам колко е разхвърлян гардеробът ти. Казвам си: „Боже, какво безредие!“ Както го описва Джеймс Фремо – бащата на терапията за двойки:„Денят, в който се обърнеш към спящия до теб и си помислиш: – Това не е човекът, в когото се влюбих. Каква грешка! Не мога да повярвам, че попаднах в този капан! Това – казва Фремо – е падането на илюзиите. Започваш да виждаш по-ясно и усещаш, че не обичаш много човека до себе си!“ Оказваш се неподготвен.

Гласът на зрялата любов проговаря, когато си минал през медения месец, падането на илюзиите и преживееш трансформация, давайки си сметка: „Да, разхвърляна е, но и аз не съм толкова съвършен.“ И пожелаеш отново да сте заедно. И стигнеш до думите:„Знаеш ли – ще съм ти благодарен, ако се опиташ да бъдеш по-подредена. А аз ще спра да бъда толкова взискателен и такъв мърморко.“

Къде е ключът за намиране на хармония в двойката и в какво според твоя опит се различават гледните точки на мъжа и на жената в една връзка?

Това е много голяма тема. Публична тайна сред терапевтите на двойки е, че в хетеросексуалните отношения жените са неудовлетворените. Искат повече от връзките си, отколкото мъжете могат да им дадат - повече интимност, по-голяма близост, по-силна емоционална връзка. По-често те водят. За да постигнат мъжете, жените, а и небинарните хора до истинска интимност, трябва да изоставят представата за традиционния мъж и традиционната жена... Мъжете трябва да отворят сърцата си и да се научат да чувстват. Жените - да разчупят мисленето си и да се научат да отстояват себе си, но с любов, а не грубо.

Уменията да сме във връзка са свързани и със здравословното отношение към себе си, с връзката със самия теб, с важните ценности, здравословните граници, умението да се отстояваш и същевременно да си гъвкав.

Какво е здравословно отношение към себе си?

Да си естествен, да не си лош, да не се чувстваш по-важен или по-незначителен от другите. Да не се сравняваш с тях, да се държиш топло, знаейки, че не си съвършен. И да се чувстваш зле, когато си направил нещо лошо, но да не атакуваш другите за това. А по-скоро следващия път да направиш нещо, с което да ги накараш да се почувстват по-добре. Липсата на притеснение, когато направиш лошо, означава, че си нарцисист.

Почти всички балансираме и се лутаме между това да сме силни и властващи и слаби и подчинени. В нашия курс ви учим как да запазвате уважението към себе си, без да влизате в крайности. Как да преодолявате травматичните модели на взаимоотношения от ранна детска възраст, за да се свържете със своето осъзнато Аз.

Когато мислите релационно, се изправяте не пред дилемата „Кой е прав и кой крив“, а как да направите дадено нещо така, че да работи и за двама ви. Започвате да мислите екологично и всичко се променя.

Какво означава това?

Означава, че ние нямаме власт над нищо. Аз мога да имам власт единствено над себе си, и то в добър ден. Не съм по-висш от останалите и не мога да контролирам нито природата, нито съпругата ми, нито децата ми, нито приятелите ми, нито работата ми, нито за тялото ми. Не мога да контролирам и моето мислене.

Когато говоря за това да се пробудим да мислим екологично, имам предвид, че нашите взаимоотношения са нашата биосфера. В наш интерес е да се грижим хората в живота ни да са щастливи, защото ние живеем в него. Един от моите студенти попита: „Защо ми е да се старая толкова много, за да угодя на жена си?!“ Отговорих: „Защото ти живееш с нея!“ Това е екологичният начин на мислене. В мой интерес е да се грижа за моята биосфера, защото съм в нея. Това е ново съзнание.

Още от интервюто със създателя на Релационната терапия Тери Риъл четете в септемврийския брой на EVA, на пазара сега!

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР