Шеф Севда Димитрова и нейното слънчево меню за Veuve Clicquot

Лилия Илиева 27 September 2024

Снимка: пресофис

През юли в хотел „Еспланад“ в Загреб пет водещи в страните си шеф-готвачки от Хърватия, Словения, Унгария, Румъния и България приготвиха първата регионална вечеря от програмата Solaire Tables на френската марка шампанско Veuve Clicquot.

Целта на Solaire Tables е да отвори нови възможности за талантливите жени в гастрономията и да създаде общност от дами, споделящи креативността, иновациите и оптимизма на мадам Клико. Инициативата е вдъхновена от французойката, която преди 250 години продължава бизнеса с шампанско след смъртта на съпруга си и се налага в свят, доминиран тогава изцяло от мъже. Името Solaire е свързано с емблематичния жълт цвят на френското шампанско Veuve Clicquot, цвят на изгряващото слънце, символизиращ вярата на мадам Клико, че всеки нов ден разкрива нови възможности.

Сред петте шеф-готвачки на регионалната вечеря в Загреб беше и победителката от втория сезон на риалитито Masterchef шеф Севда Димитрова. Тя си партнира с френското шампанско и от началото на лятото през един от уикендите на всеки месец приготвя в своя ресторант Ahora в София специален брънч – абсолютна наслада за небцето, вдъхновен от Veuve Clicquot.



Шеф Севда, с колко чаши шампанско се измерва твоето вдъхновение за композирането на менюто за брънча Solaire в Ahora?

Не пия алкохол, докато работя. Позволявам си, когато си почивам след работа, но и тогава мисля за работа, в този смисъл – да, обмислянето на менюто беше придружено с Veuve Clicquot. И все пак, за мен шампанското е елегантно питие и искам да го чувствам като нещо по-специално и извън ежедневието ми, за да мога да му се насладя. Затова ми се случва да го пия може би веднъж месечно.

Какво те вдъхнови в избора ти на продукти?

Първо, философията и историята на Veuve Clicquot, след това – слънчевият цвят. Аз съм родена през юли и съм много позитивен човек, търся светлата страна и в хората, които срещам и с които общувам. Знаехме, че трябва да създадем един доста по-елегантен брънч. Избрахме продуктите, съобразявайки се с характеристиките и спецификите на шампанското, на брънча като жанр и на вкусовете на хората в България. Всяка седмица менюто на брънча ни е различно, а в края на последната седмица на всеки месец имаме брънч с Veuve Cliquot. Той също е различен всеки път. Съобразяваме се, разбира се, и със сезонните продукти.

Какво ти направи впечатление по време на регионалната вечеря от програмата Solaire Tables в Загреб?

За радост, улучихме много хубаво време, въпреки че беше валял силен дъжд в два поредни дни преди това. Слава богу, в деня на събитието беше слънчево, но не прекалено горещо. Хотел „Еспланад“ е много красив. В него са отсядали пътуващите с „Ориент експрес“, където се сервира Veuve Clicquot, и сред гостите му са световни кинозвезди, политици и хора на бизнеса. Организацията на събитието беше на изключително високо ниво. Масите – красиво аранжирани, отново в слънчевата гама. Беше много приятно да се запозная с останалите дами – посланички на Veuve Clicquot, всяка за своята страна. Да си посланик на такова шампанско е признание и удовлетворение от свършената до момента работа. Съгласието ми да стана посланик е свързано и с хубавата кауза, подкрепяща жените да творят.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР