Ромео, Жулиета и мини ренесансов карнавал откриха „Панаир на куклите“ (13-21 септември )

13-ият международен фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ вече е в ход с изключително богата програма и гостуващи трупи от цял свят.

eva.bg 14 September 2024

Снимка: Полина Димитрова

Магията на уличния спектакъл завладя навръх петък, 13 септември малкото пространство пред Столичен куклен театър на ул. „Гурко“ №14 – актьори, качени на кокили в пищни костюми, наподобяващи гигантски рози, посрещнаха весела италианска банда  улични музиканти-актьори, всеки от които, докато свиреше на цигулка, китара или бас флигорна и танцуваше, движеше кукла, наподобяваща самия него. Само за части от секундата изкуството промени до неузнаваемост потъналата в прах и ремонтни изкопи централна улица.

Същинското откриване на фестивала се случи с една от най-новите постановки на театъра – великолепната „И ние играем Ромео и Жулиета“ на режисьора Стоян Радев, в която знаменитата шекспирова пиеса е редуцирана умно, талантливо и с по детски вихрено въображение, така че да е интересна и за 7-, и за 70-годишни.

Фестивалът „Панаир на куклата“ се организира от Столичен куклен театър, с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София и програмата „София празнува 17 септември.“ „Панаир на куклите“ 2024 се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата, както и партньорството на Италианския културен институт и Институт „Сервантес.“   В рамките на фестивала, в зала „Райко Алексиев“ 125, ще бъде представена и изложбата на сценографа проф. Майа Петрова и нейните ученици, които подбраха най-впечатляващите експонати от цялостното си творчество. Експозицията ще бъде достъпна от 4 до 20 септември и е съвместен проект със Съюза на българските художници. Предстоят и няколко премиери, една от които е най-новият спектакъл на Столичен куклен театър – „Небивалици с букви“, по книгата на Цветанка Брестничка „Небивалици с буквите от А до Я“, реж. Елица Петкова. Премиерата на постановката ще бъде на 15.09.2024г от 11:00 ч. в салона на бул. „Я. Сакъзов“ 19 на СКТ. Като един от водещите куклени фестивали в цяла Европа, 13-ото издание на „Панаир на куклите” ще изпълни столицата ни с пъстроцветни артисти от световна величина и цялото великолепие на уличния и куклен театър. Ще вземат участие 13 чужди трупи от 10 страни, както и 9 български театри и трупи. В рамките на фестивала, с нетърпение очакваме всички почитатели на нашето изкуство, които ще станат свидетели на срещата между театър и нови технологии, разнообразни творчески дейности и опити, свързани с изпълнителски изкуства, както в зала, така и в отворени пространства.  По традиция, всички улични представления ще бъдат с вход свободен.

Повече информация и програмата на фестивала можете да откриете тук.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР