Обувките на пролет-лято 2025 според MICAM

Лилия Или_Ева 11 September 2024

На 15 септември ще бъде открито 97-мото издание на световното изложение за обувки MICAM. В Милано ще бъдат изложени повече от 1000 бранда от обувната промишленост от цял свят. Очакват се над 40 000 посетители и над 300 световни медии, сред които и сп. EVA. Преди всяко свое издание от няколко години насам MICAM публикува наръчник на купувача – Buyers Guide с прогнози за тенденциите за следващия сезон.

Живеем във време на нарастваща несигурност заради повсеместните кризи в световната политика и икономика, и околната среда. Реалността чертае мрачни перспективи и се сблъсква с все по-намаляващата вяра сред хората. Тенденциите засезон пролет-лято 2025 обаче не показват отчаяние или потиснатост, а по-скоро обявяват масово духовно пробуждане и нов творчески ренесанс.

Защо? Защото когато не получим това, което искаме, сме принудени да погледнем по-далеч и да се съсредоточим върху светлината в края на тунела. Започваме да следваме митичната сила в нас, за да намерим по-висш смисъли друга посока, за да се свържем със собствената си по-дълбока природа ис тази на заобикалящата ни действителност. Ставаме по-любящи, виждаме по-дълбоко идопринасяме по-осъзнато и задълбочено за нашето бъдеще и за самия живот.

В резултат на това

пролет-лято 2025

ще се превърне в търсене. С ума си ще трябва да намерим посоката, сърцето ще ни води. Ще изникват все по- и по-неочаквани предизвикателства и ще е нужно да сме стабилни в умението си да гиползвамекато отправна точка, за да процъфтяваме и да изследваме нови пътища. Съчетавайки логиката и опита с мистичното осъзнаване и интуицията, ще откриемпо-новаторски, по-силно свързани помежду си и в крайна сметка по-успешнипътища. Търсенията ни ще ни свържат отново със сетивата и емоциитени, за да се отворим за нови вълнения, без да пожертваме необходимостта даживеем в удоволствие и заедно.

Тенденции

Наследството, на което можем да се доверим

Тенденцията „Наследство“смесва занаятчийството, вълшебството и духа на общността, черпейки вдъхновение от ретро естетиката и провинциалната естетика.

Възпява красотата на ръчното майсторство и традиционните техники, поощрява чувството за принадлежност и споделените културни ценности. Подчертава връзката с културното наследство и живеенето на брега. Набляга на естествените материали, на ръчно тъканите материи, мекия велур и рафиите. Ресни, ярки украшения и токчета от естествени материали подчертават занаятчийската изработка и създават обувки, които са едновременно носталгични и съвременни, с рустикален, но изискан вид. Тази тенденция оценява автентичността и естествения вид, подчертава уникалността, вдъхновената от природата привлекателност и вечната елегантност.

 

Авангардът – преобразена класика

Тенденция за ярките индивидуалности и свободното време. Съчетава смело спортниястил с изискания. Преосмисляколоритни класики чрезизползването навъздействащи материали, впечатляващи цветови комбинации, ретро детайли с перфорация имонохромни гланцови покрития. Отличителни са ъгловатите форми на пръстите, дебелите каишки и модерните асиметрии, които допринасят за уникалния иразчупенвид на моделите. „Авангардът – преобразена класика“ съчетавас лекота креативността с корпоративния стили резултатът е- обувки с ярък и иновативендизайн.От ярки цветовиконтрасти до гладки, лъскави повърхности, обувките в стил „Авангард“ са мощна заявка за мода, идеална за тези, които ценяторигиналността и напредничавото мислене.

Интроспективен минимализъм - емпатия

Тенденцията „Емпатия“ създава чувствен и интимен силует, съчетавайки изострената чувствителност и изтънчения минимализъм. Разглезва сприятни за докосване материали като мека напа и велур, с прозрачни или износени текстури, с детайли като пера. Погалва погледа с меки обеми и мечтателни несъвършенства, подчертани от деликатни детайли катодраперии, набраздяване и дантели. Всеки модел разказва историяза елегантност, която приканва към докосване и предизвиква емоции, надхвърляграниците наобикновеното, предлагайки сетивно изживяване, което резонира дълбоко с потребителя.

Обувките Empathy отбелязват сливането на комфорт и изтънченост,приканвайки потребителите да се свържат със сетивата си и да прегърнат красотата науязвимост. Това е поетичен израз на личния стил, пропит с грацияи намерение.

 

Съхранение - Приказки за оцеляването

Тенденцията за запазване олицетворява сливането на откритията и биотехнологии в обувките, като създава елегантна, футуристична естетика.

Проектирана за съвременния сървайвър, тя използва устойчиви материали ииновативни покрития, като проектирани метални и гумени покрития, устойчиви на дъжд, заедно с кожа, имитираща втора кожа.

Обувките са меки и практични с минимални детайли и стремеж да се подобри функционалността и дълготрайността им. Скулптуриран хардуердобавят нотка на изтънчена полезност към новите минималистични дизайни. Тази тенденциясе ангажира с бъдещето, обръщайки внимание на регенерирането на най-съвременни екоматериали и техники. Тя съчетава с лекота форма и функция и надниква в утрешния ден, където модатаи технологиите се сливат, за да създадат устойчиви стилове за взискателния потребител.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Buyers Guide е съставен в партньорство на MICAM с Livetrend – стартъп, създал иновативна дигитална програма, която анализира интереса на потребителите на базата на милиони изображения и информация за продукти от инстаграм и социалните мрежи, от платформи и сайтове за електронна търговия, от седмиците на модата по света и на базата на огромно количество информация от различни уеб източници, за да прогнозира тенденциите с най-висока точност.

Целта на Livetrend е да помага за създаване на най-продаваните колекции, за оптимизиране на бизнеса и за намаляване наколичеството от непродадени стоки. Неговата цел е и да щади екологичното развновесие.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР