Лимнос - добре пазената гръцка тайна

Далеч от Атина, в югоизточната част на Егейско море, Лимнос е пощаден от масовия туризъм. Кристалночистите води, безкрайните пясъчни плажни ивици, безбройните малки заливи, каменните селца с дружелюбни местни жители, прясната, вкусна, честна храна – всичко това те кара да се влюбиш и бързо те превръща в местен

Любомир Василев 04 September 2024

Далеч от Атина, в югоизточната част на Егейско море, Лимнос е пощаден от масовия туризъм. Кристалночистите води, безкрайните пясъчни плажни ивици, безбройните малки заливи, каменните селца с дружелюбни местни жители, прясната, вкусна, честна храна – всичко това те кара да се влюбиш и бързо те превръща в местен.

Островът е чиста сделка. Това анти-Миконос място показва страната такава, каквато е била преди тълпите туристи – сякаш Гърция от 30-те години на миналия век, очаровала и вдъхновила Хенри Милър да пише за нея. Както обикновено, отсядам в Калиопи, малко, приличащо на лабиринт селце, кръстено на гръцката богиня и муза на поезията. Тук аз и моите приятели, както и кайт сърфисти от целия свят, опъваме хвърчила в тюркоазените води по ръба на безкрайния бял пясъчен плаж Керос.

За мен Лимнос е уникална кулинарна дестинация. Сякаш концепцията „от фермата до масата“ е измислена именно тук. Вкусовете на храната те връщат в детството, а ароматът на вулканични почви и морски въздух се смесва с ароматите на мащерка, риган и лавандула, които завинаги ще помниш. Местната кухня е богата и вкусна. В основата ѝ е използване на сирена почти във всички ястия. Задължително е да се пробва „Касапино“ – агнешко, пълнено с ориз, стафиди, ароматни билки и сирене. Също така петел с фломари – местна тънка юфка, или омар с ечемик и диви билки.

В Лимнос се яде вкусно и евтино. Няма да е преувеличено да кажа, че това е най-вкусното място в цяла Гърция. Сложната геофизична конфигурация на острова с неговите вулканични почви, плодородни равнини и обширна брегова ивица дава значително разнообразие от уникални съставки и продукти. Лозята раждат грозде за прочути сладки вина, таханът и халвата се правят от редки сусамови култури, а медът от билки и цветя е неустоим. Неповторимите качества на местните продукти привличат млади и креативни готвачи, които идват на острова и отварят модерни ресторанти, надграждайки традиционните техники и същевременно запазвайки корените на местната кухня. Такъв е случаят със собственика на най-добрия ресторант тук – Riza (Корени). Намира се в Мирина и може да се определи като гастро кафене, събиращо местни жители и туристи.

Философията на главния готвач и собственик Лукас Майер (наполовина австриец) е търсенето на истински вкусове чрез простотата. Менюто се променя всеки ден в зависимост от наличните съставки, но обикновено ще намерите добре сварена местна фава (боб), пушена риба или октоподено карпачо, както и телешки кюфтета на скара с кисело мляко и домашно кисело зеле. Зеленчуците са от градината зад ресторанта. Собствениците сами опушват и обработват рибите, а квасените пайове с пресни сирена са сред задължителните.

Не се притеснявайте от сложното име на следващия ресторант – Еnnia Po’ chs. То не означава нищо друго освен мотото на концепцията – без грижи. Намира се на централното живописно площадче в селцето Лихна, бързо става любимо място за всички на острова. Създаден от четирима ентусиасти, млади готвачи от Атина, ресторантът съперничи със своите модерни вкусове на най-добрите заведения в цяла Гърция. Основното тук е споделянето на храна. От селекцията сирена и магданозен зехтин, през тарамата с черен чесън и пушената скумрия с червено цвекло, до ризотото с гемиста – всички вкусове са неповторими.

Намиращият се в центъра на малкото селце Руману ресторант Linaria още с отварянето си преди две години се превърна в истински гурме спот. Енергичните собственици, натрупали опит с успешния ресторант за модерно презентирана гръцка кухня в Лондон „Мази“, прехвърлят знанията си на острова. Тук в основата на идеята е минимално третиране на продуктите, с които се готви, и максимално запазване на вкусовете.

Таверна Man-tella е страхотно място за месо, намиращо се в малкото планинско селце Сардес. Фамилният ресторант се слави с традиционните си ястия и огромни порции. Тук всичко е от фермата и градината на собствениците. Свежи салати, питки на пещ, месени на ръка, яхния от див заек, яре с картофи и задължителният петел във винен сос с фумария.

Giannakaros е една от най-добрите рибни таверни, които Лимнос може да предложи. Прясна риба и вкусни морски дарове, салати и зеленчуци от собствената градина идват в порции, задоволяващи окото и гастрономическите ни изисквания. Една порция обикновено стига за двама, а ако опитате местната юфка флумари с миди, сигурен съм, че отново ще се върнете.
Лимнос е преживяване, което всеки заслужава. Той е бягство и убежище. И през есента, когато вятърът отново задуха, ще сме тук, за да правим това, което най-много обичаме – да летим с хвърчилата си и да споделяме вкусната храна с приятели. Каня и вас, защото Лимнос е тайната, която не мога да пазя.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР