Даниел Верстапен - черният лебед на сцената

Даниел Верстапен е на 33, световноизвестен с виртуозността си на пианото и само в скоби ще споменем, че е братовчед на трикратния световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен.

Лилия Илиева 30 August 2024

Специалното в концертите на Даниел е концепцията им да са мост между културите. Всеки от тях се превръща в уникално преживяване, защото пианистът пресъздава и националната музика на страната, в която гостува. На това ставаме свидетели и на концертите му в Античния театър в Пловдив и в Дома на културата „Емануил Манолов“ в Габрово, където специални гости са Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов, кавалджията Дамян Йорданов и хор „Магическите гласове на България“. У нас Даниел Верстапен пристига от „Карнеги хол“ в Ню Йорк. Турнето му Reconnection 2023/2024 включва концерти и на сцените на „Кенеди център“ във Вашингтон, Операта в Сидни, Центъра за музика и изкуство в Нова Зеландия, „Харпа“ в Исландия.

Даниел, ти си на сцена за втори път в България. От Варна започна началото на твоето турне Reconnection Tour. Защо реши да е така?

България има специално място в сърцето ми. Харесвам историята ѝ и богатата ѝ култура. Бях във Варна през 2020 г. и се влюбих в красивата природа, морето, вкусната храна. Освен това продуцентът ми е българин, казва се Георги (Георгиев) и когато планирахме турнето ми Reconnection Tour по време на пандемията, решихме да започне през юли 2021 г. в Конгресния фестивален център във Варна.

Почувствах толкова много любов и топлина от публиката и се вълнувам, че се връщам отново след 3 години. Преди няколко седмици промотирах новия ни сингъл с Нина Николина – „Райна“ в София. Беше невероятно!

Разкажи повече за съвместната ви песен.

Българският фолклор ме вълнува отдавна. Намирам за изключителни дълбочината, богатството на гласовете и композициите. Текстовете са толкова интересни, пълни с легенди и предания. Видях Нина във филма „Белгийският крал“ и се влюбих в гласа ѝ. Това ме вдъхнови българският фолклор да стане част от проекта Bridge Between Cultures, с който правя световно турне.
Мениджърът ми се свърза с Нина, сподели ѝ идеята да си партнираме и, за щастие, тя откликна. Прие, като един от най-добрите специалисти по народна музика и страхотен изпълнител, да намери най-емоционалния текст. Аз се заех със създаването на музиката.

Нина избра „Райна“, трудна за изпълнение песен, с която певците завършват Музикалната академия. От Пазарджишкия край е и е посветена на Райна Княгиня. Популяризирана е от несравнимата Надка Караджова. И текстът, и мелодията са в такъв синхрон, сякаш са писани едновременно.

Финалните щрихи добавя с аранжимента си Явор Русинов, който от години работи с българския фолклор в осъвременено звучене.

Какъв живот ще има този ваш съвместен проект с Нина?

Вече направихме предпремиера на „Райна“ извън България. Нина Николина участва на концерта ми в Гент, културната столица на Белгия, на 26 май 2024 г. В концерта се включи и българският женски хор „Булгапея“ от Брюксел.

Много харесвам богатството на фолклора, старата култура, която носи в себе си и различните инструменти, на които се изпълнява: гайда, кавал, тамбура… Затова помолих и кавалджията Дамян Йорданов да участва в създаването на мелодията на песента „Райна“.

Очарова ме сложността на ритмите на българския фолклор. Когато чух „Мистерията на българските гласове“ за първи път, очите ми се насълзиха. Наистина ме докосва. С нея се „гмурнах“ в тази фантастична култура.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР